Apple și Google au eliminat sâmbătă noaptea aplicația TikTok din App Store și Google Play Store, conformându-se unei legi care impune companiei chineze ByteDance să renunțe la deținerea platformei de socializare sau să se confrunte cu interzicerea sa în SUA, relatează CNBC.
Decizia vine după ce Curtea Supremă a SUA a confirmat vineri, în unanimitate, Protecting Americans from Foreign Adversary Controlled Applications Act, semnată de președintele Joe Biden în aprilie, scrie News.ro.
TikTok a anunțat vineri că va opri accesul utilizatorilor americani la platformă, în lipsa unei intervenții a administrației Biden.
Pe pagina aplicației din App Store apare acum mesajul ”Aplicația nu este disponibilă în țara sau regiunea dvs.”, iar Google Play afișează ”URL-ul solicitat nu a fost găsit pe acest server.”
CITEȘTE ȘI OpenAI va lansa în curând modelul de inteligență artificială o3 mini, anunță Sam Altman Unii utilizatori care au accesat TikTok sâmbătă au întâmpinat un mesaj care anunța:
”Ne pare rău, TikTok nu este disponibil acum. O lege care interzice TikTok a fost adoptată în SUA. Din păcate, asta înseamnă că nu puteți utiliza TikTok momentan.”
ByteDance a informat utilizatorii și că aplicația Lemon8, deținută de aceeași companie, a devenit indisponibilă în SUA, după ce aceasta câștigase popularitate recent pe iOS.
Conform legii, furnizorii de servicii sunt obligați să nu mai susțină TikTok pe teritoriul SUA dacă ByteDance nu finalizează o vânzare, până duminică. În caz contrar, Apple, Google și Oracle se pot confrunta cu sancțiuni severe.
Reacția TikTok și a CEO-ului Shou Chew
CEO-ul TikTok, Shou Chew, a declarat că utilizarea platformei reprezintă un drept protejat de Primul Amendament și a subliniat că peste 7 milioane de afaceri americane folosesc aplicația pentru a genera venituri și pentru a-și găsi clienți.
”Vom face tot ce ne stă în putere pentru ca platforma noastră să continue să fie un spațiu pentru creativitate, descoperire și inspirație,” a spus Chew într-un videoclip pe TikTok.
Chew i-a mulțumit, de asemenea, președintelui ales Donald Trump, care a cerut Curții Supreme să amâne aplicarea legii pentru a permite o soluție politică.
Donald Trump pregătește o decizie
Trump, care urmează să fie inaugurat luni în funcția de președinte, a declarat că o decizie privind TikTok va fi luată ”într-un viitor apropiat,” sugerând că ar putea oferi o extensie de 90 de zile termenului limită impus.
”Aceasta este o situație mare și trebuie analizată cu atenție. Extensia de 90 de zile este cel mai probabil un lucru pe care îl vom face,” a declarat Trump într-un interviu telefonic pentru NBC News.
Posibile soluții
Startupul de inteligență artificială Perplexity AI și-a exprimat interesul de a achiziționa operațiunile TikTok din SUA, în timp ce Project Liberty, organizația de advocacy a antreprenorului Frank McCourt, a depus o ofertă pentru achiziționarea aplicației de la ByteDance. McCourt a declarat că propunerea sa este singura care respectă criteriile de separare a tehnologiei de algoritmul chinez.