Donald Trump a declarat că „cel mai probabil” va acorda TikTok o amânare de 90 de zile de la interdicția care urmează să intre în vigoare duminică, în ajunul depunerii jurământului său ca al 47-lea președinte al SUA, relatează BBC.
Trump a declarat pentru NBC News că un anunț pe această temă va avea loc probabil luni, după ce își va prelua mandatul, scrie News.ro.
Acest anunț vine după ce platforma de socializare a avertizat că se va „întuneca” (go dark) duminică dacă administrația Biden nu va da asigurări că interdicția nu va fi pusă în aplicare.
Curtea Supremă a confirmat vineri o lege care interzice aplicația în SUA, cu excepția cazului în care societatea-mamă ByteDance, cu sediul în China, vinde platforma până la 19 ianuarie. ByteDance a refuzat să caute un cumpărător.
„Prelungirea cu 90 de zile este un lucru care va fi cel mai probabil făcut, pentru că este oportun. Știți, este adecvat. Trebuie să studiem cu atenție. Este o situație foarte mare”, a declarat Trump într-un interviu telefonic cu NBC News.
El a făcut remarci similare câteva ore mai târziu la ABC News.
„Ei bine, am dreptul, după cum știți, eu sunt cel care va lua deciziile”, a declarat el pentru ABC. „Cel mai probabil, voi prelungi pentru 90 de zile - aveți prelungirea pentru 90 de zile, după cum probabil știți. Voi face asta până când vom găsi o soluție”.
TikTok a declarat vineri târziu că Departamentul de Justiție și Casa Albă „nu au reușit să ofere claritatea și asigurarea necesare furnizorilor de servicii care sunt parte integrantă a menținerii disponibilității TikTok”.
Dar secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat sâmbătă că avertismentul TikTok că este pe cale să se închidă a fost „o cascadorie”.
„Nu vedem niciun motiv pentru ca TikTok sau alte companii să ia măsuri în următoarele câteva zile, înainte ca administrația Trump să intre în funcție luni”, a spus ea.
„Ne-am expus poziția în mod clar și direct: acțiunile de punere în aplicare a acestei legi vor reveni următoarei administrații. Așadar, TikTok și alte companii ar trebui să discute cu aceștia orice preocupări”, a afirmat aceasta.
Trump a declarat vineri că a vorbit cu președintele chinez Xi Jinping și a discutat despre TikTok, printre alte probleme.
Shou Zi Chew, directorul general al TikTok, este așteptat luni la învestirea lui Trump.
Oficialii americani din domeniul securității naționale au avertizat că spionii chinezi ar putea utiliza datele aplicației pentru a urmări angajații și contractorii federali americani, ceea ce TikTok a negat.
Vineri, ambasada Chinei la Washington DC a acuzat SUA de suprimarea pe nedrept a TikTok: „China va lua toate măsurile necesare pentru a-și proteja cu hotărâre drepturile și interesele legitime”, a declarat un purtător de cuvânt.
Platforma este extrem de populară în rândul celor 170 de milioane de utilizatori pe care afirmă că îi are în SUA. De asemenea, s-a dovedit a fi un instrument valoros pentru campaniile politice americane pentru a ajunge la votanții tineri.
Trump a susținut anterior interzicerea TikTok, dar mai recent a declarat că are o „slăbiciune” pentru această aplicație, menționând miliardele de vizualizări pe care, potrivit lui, videoclipurile sale le-au atras pe platformă în timpul campaniei prezidențiale de anul trecut.
În conformitate cu legea adoptată în aprilie anul trecut, versiunea americană a aplicației va fi eliminată din magazinele de aplicații și din serviciile de găzduire web în zilele următoare.
Creatorii de conținut și micile întreprinderi care depind de aplicație pentru a obține venituri au declarat pentru BBC că viața lor se va schimba în mod disproporționat dacă aceasta va fi închisă.
„Indirect, TikTok era cea mai mare parte a veniturilor mele, deoarece toate mărcile doresc ca lucrurile lor să fie promovate pe aplicație”, a declarat pentru BBC Nicole Bloomgarden, un designer de modă și artist care utilizează TikTok.
TikTok nu a răspuns la o solicitare a BBC cu privire la ceea ce înțelege prin posibila „închidere” în SUA.
Un rezultat posibil este ceea ce s-a întâmplat în India, când platforma a căzut în dizgrația autorităților de acolo.
Prim-ministrul Narendra Modi a luat măsuri pentru a dezactiva zeci de aplicații deținute de chinezi, inclusiv TikTok, în 2020, după o altercație mortală cu forțele chineze de-a lungul zonelor de frontieră disputate.
Două săptămâni mai târziu, cei 200 de milioane de utilizatori ai TikTok din India nu au mai putut să se conecteze după ce furnizorii de internet din această țară au fost îndrumați să blocheze accesul la aplicație.
Magazinele de aplicații administrate de Google și Apple au încetat, de asemenea, să mai ofere TikTok, care nu a contestat în mod legal interdicția din India.
De la interdicție, platformele de scurtă durată ale concurenților au umplut în mare parte golul cu imitatorii TikTok, Instagram Reels, deținut de Meta, și YouTube Shorts, deținut de Google.
Meta este considerată în general câștigătoarea netă a interdicției TikTok din India.