Bursele europene au scăzut pentru a doua zi consecutiv și au încheiat ședința de astăzi cu cel mai mare declin zilnic din ultimele aproape trei luni, trase în jos de acțiunile Deutsche Bank și de companiile petroliere.
Indicele pan-european Stoxx Europe 600 s-a depreciat cu 1,5%, cea mai mare scădere procentuală începând cu 6 iulie. Toate sectoarele au înregistrat pierderi, în frunte cu acțiunile companiilor din industria petrolieră (SXEP, -1,5%) și titlurile financiare (SXFR, -1,6%), potrivit datelor MarketWatch.
Pe bursa de la Frankfurt, titlurile Deutsche Bank s-au devalorizat cu 7,3%, până la un nou minim record de 10,53 euro/unitate, după ce cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a exclus orice fel de asistență din partea statului pentru cea mai mare bancă locală. Departamentul american al Justiției a cerut Deutsche Bank să plătească 14 miliarde de dolari (12,5 miliarde euro) pentru soluționarea unui litigiu legat de creditele imobiliare toxice vândute înainte de criza din 2007-2008.
Asigurările date de Deutsche Bank, care a precizat că nu a cerut asistență din partea statului și că își va rezolva singură problemele, nu au reușit să atenueze declinul acțiunilor.
CITEȘTE ȘI UPDATE Vicepreședintele ASF Mircea Ursache și directorul Fondului de Garantare a Asiguraților Cristian Roșu, audiați la DNAIndicele de referință al bursei germane a scăzut cu 2,2%, cea mai amplă depreciere începând cu 27 iunie, în condițiile în care investitorii nu au reacționat după publicarea raportului Ifo pentru luna septembrie, care a arătat că încrederea companiilor în economia Germană a crescut în septembrie la cel mai ridicat nivel începând cu luna mai a anului 2014.
Pe alte piețe, indicele CAC 40, al bursei de la Paris, a coborât cu 1,8%, FTSE 100 (Londra) cu 1,3%, FTSE MIB (Milano) cu 1,6%, iar IBEX 30 (Madrid) cu 1,3%.
Titlurile companiilor petroliere au pierdut și ele puternic din valoare, deși cotațiile aurului negru s-au apreciat cu peste 3%, în condițiile în care investitorii așteaptă rezultatul reuniunii OPEC din această săptămână, în cadrul căreia se va discuta o eventuală plafonare a producției mondiale de petrol. Acțiunile companiei Total (Franța) au scăzut cu 1,9%, cele ale Galp Energia (Portugalia) cu 1%, iar cele ale Repsol (Spania) cu 1,2%.
Prețul petrolului Brent a avansat cu 2,9%, la 47,22 dolari/baril, în timp ce, la New York, petrolul WTI se tranzacționa la 45,90 dolari/baril, în creștere cu 3,24% față de referință.
În sectorul furnizorilor de servicii pentru industria petrolieră, titlurile grupului italian Saipem au coborât cu 4%.
Revenind în sectorul bancar, titlurile UniCredit au scăzut cu 3,6%, după ce Reuters a relatat, citând surse familiare cu situația, că grupul bancar italian vrea să atragă fonduri de până la 16 miliarde de euro din vânzarea de acțiuni și active pentru a-și acoperi necesarul de capital. La Londra, acțiunile Lloyds Banking Group s-au depreciat cu 3,1% după ce Goldman Sachs a retrogradat titlurile băncii la "vinde" de la "neutru".
Pe partea de creșteri, producătorul german de chimicale Lanxess s-a apreciat cu 7,5%, după ce a anunțat că va prelua rivalul american Chemtura (+15,8%), într-o tranzacție evaluată la circa 2,4 miliarde de euro.