ULTIMA ORĂ Unda de șoc a războiului tarifar ajunge și la București. Vânzări agresive pe acțiunile românești. Volumele sporite în ziua cu cea mai mare depreciere din ultimele 8 luni

Financiar   
ULTIMA ORĂ Unda de șoc a războiului tarifar ajunge și la București. Vânzări agresive pe acțiunile românești. Volumele sporite în ziua cu cea mai mare depreciere din ultimele 8 luni

Sursa foto: Supparsorn Wantarnagon | Dreamstime.com

Indicele BET de la BVB a pierdut 2,5%, influențat de declinul drastic al burselor dezvoltate. Cele mai tranzacționate 30 de acțiuni au avut toate închideri negative.

Pe o piață deja cu o traiectorie negativă imprimată de politicile de taxare ale SUA, mișcarea de retorsiune a Chinei, care vizează un tarif de 34% pentru bunurile importate americane începând cu data de 10 aprilie, a potențat sentimentul negativ al investitorilor și a precipitat o cădere abruptă a cotațiilor.

Urmărește-ne și pe Google News

În Europa, deprecierile au fost consistente: -4,07% pentru indicele Euro Stoxx 50 al, -4,38% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -3,79% pentru indicele CAC40 de la Paris, -4,30% pentru indicele DAX40 de la Frankfurt și -6,37% pentru indicele WIG20 de la Varșovia.

Evenimente
Ascendia distribuie sub formă de dividende 70% din profitul net obținut anul trecut CITEȘTE ȘI Ascendia distribuie sub formă de dividende 70% din profitul net obținut anul trecut

La New York, vânzările au fost, de asemenea, agresive. Deprecierile erau de peste 3% la închiderea bursei românești, cu indicele Dow Jones Industrial Average coborând sub pragul de 39.000 de puncte pentru prima dată de vara trecută încoace.

Aversiune la risc s-a transmis și pe bursa românească, unde declinul a fost ceva mai atenuat decât în piețele mari, dar mult peste volatilitatea obișnuită de la BVB. Indicii au fost în nuanțe de “roșu aprins”: -2,50% pentru indicele compozit BET-XT, -2,28% pentru indicele financiar BET-FI, care a închis la nivelul de 59.479,03 de puncte, -2,29% pentru indicele de energie BET-NG și -2,57% pentru indicele reprezentativ BET, care a atins nivelul de 16.884,29 pe cea mai mare scădere de o zi din ultimele 8 luni.

Este o mișcare care vine pe lichiditate mare. Dacă altădată reacția investitorilor la momente de stres în plan extern era retragerea de “la butoane”, de data aceasta au preferat rețeta vânzărilor agresive. Rulajul pieței de acțiuni a fost, astfel, unul din cele mai mari din acest an, de 123,87 milioane lei (24,89 milioane euro).

Oil Terminal distribuie aproape 40% din profitul net al anului trecut sub formă de dividende. Câți bani merg la bugetul de stat CITEȘTE ȘI Oil Terminal distribuie aproape 40% din profitul net al anului trecut sub formă de dividende. Câți bani merg la bugetul de stat

Aproape jumătate din această activitate a fost realizată pe acțiunea-fanion a bursei locale. Astfel, în afară de un transfer special din piața deal în valoare de 4,18 milioane lei, pe titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au realizat tranzacții de 57,29 milioane lei pe segmentul regular, unde cotația a suferit un recul de 3,70%, până la prețul de 27,30 lei/acțiune.

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD – Groupe Societe Generale (BRD), s-a depreciat cu 1,75%, până la prețul de 17,96 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi însumând 9,74 milioane lei. Tot la capitolul financiar, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au scăzut cu 3,92%, până la prețul de 0,3628 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 4,62 milioane lei.

Transilvania Broker de Asigurare distribuie o treime din profitul net al anului trecut sub formă de dividende CITEȘTE ȘI Transilvania Broker de Asigurare distribuie o treime din profitul net al anului trecut sub formă de dividende

Interes a existat și pentru titlurile producătorilor de energie, toate care au întrunit o lichiditate relevantă consemând deprecieri: -1,37%, până la prețul de 0,7200 lei/acțiune, pentru titlurile OMV Petrom (SNP), care au întrunit cel de-al 2-lea rulaj al zilei, de 12,44 milioane lei, -2,33%, până la prețul de 5,8600 lei/acțiune, pentru titlurile Romgaz (SNG) și -1,07%, până la prețul de 120,20 lei/acțiune, pentru titlurile Hidroelectrica (H2O).

Zgomotul extern a trezit și emitenți care de obicei își fac mai greu loc în clasamentul tranzacțiilor. Astfel, titlurile Digi Communications (DIGI) s-au corectat cu 1,82%, până la prețul de 64,80 lei/acțiune, care au adunat transferuri de 3,52 milioane lei, și titlurile grupului bancar austriac Erste (EBS), listate secundar la BVB, pe o activitate de 2,72 milioane lei, s-au prăbușit cu 9,72%, replicând mișcarea de pe piața principală din Viena.

În rest, reperul unor schimburi de 1 milion de lei a mai fost depășit de alte 3 simboluri care, toate au avut închideri negative: -0,49%, până la prețul de 41,00 lei/acțiune, pentru titlurile Sphera Franchise Group (SFG), -3,29%, până la prețul de 6,1800 lei/acțiune, pentru titlurile MedLife (M) și -4,53%, până la prețul de 41,10 lei/acțiune, pentru titlurile Transelectrica (TEL).

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
brd
bursa
omv petrom
hidroelectrica
romgaz
erste
medlife