Piețele vor fi ”supărate” dacă noul guvern francez nu se angajează să respecte regulile fiscale, spune vicepreședintele Băncii Centrale Europene

Piețele vor fi ”supărate” dacă noul guvern francez nu se angajează să respecte regulile fiscale, spune vicepreședintele Băncii Centrale Europene
Profit.ro
Profit.ro
scris miercuri, 22:00

Piețele financiare franceze vor fi ”supărate” dacă noul guvern al țării nu va adera la noile reguli fiscale ale Băncii Centrale Europene (BCE), a declarat Luis de Guindos, vicepreședintele instituției, citat de CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

De Guindos i-a spus lui Annette Weisbach, de la CNBC, că mișcările pieței de obligațiuni din Franța de luna trecută nu au fost un motiv de îngrijorare care ar fi necesitat o intervenție a BCE.

O subsidiară a Vrancart, unde fondatorii Dedeman sunt acționari, primește ajutor de stat CITEȘTE ȘI O subsidiară a Vrancart, unde fondatorii Dedeman sunt acționari, primește ajutor de stat

”Ceea ce am văzut până acum este că evoluția piețelor [franceze] a fost destul de ordonată. Am văzut o mică extindere a spreadurilor, dar situația a fost sub control în acest sens”, a spus el într-un interviu la Forumul BCE al băncilor centrale din Sintra, Portugalia, scrie News.ro.

Prima pentru costurile de îndatorare ale țării în comparație cu cele ale Germaniei s-a tranzacționat recent la cel mai înalt nivel din 2012.

Randamentul obligațiunilor de stat pe 10 ani ale Franței, de referință, a crescut peste 3,3%, un maxim din ultimele aproximativ 12 luni, de când au fost convocate alegerile anticipate de către președintele Emmanuel Macron, la mijlocul lunii iunie.

Un prim tur de scrutin din weekend a adus în frunte partidul de extremă dreapta RN, dar analiștii au spus că diviziunea dintre partide sugerează un potențial parlament fără majoritate, după turul doi al alegerilor, de duminica viitoare.

Acest lucru este văzut ca un rezultat favorabil din punct de vedere bugetar, de către mulți investitori, care sunt îngrijorați de propunerile de taxe și cheltuieli atât ale extremei drepte, cât și ale extremei stângi.

Mesajul lui De Guindos este similar cu cel al economistului șef al BCE, Philip Lane, de acum două săptămâni, când a spus că vânzarea obligațiunilor franceze din iunie nu a fost ”dezordonată”.

”Cred că nu este vorba despre politica monetară, ci despre politica fiscală”, a declarat marți De Guindos, pentru CNBC.

”Motivul pentru care, știți, piețele ar fi supărate... pentru orice guvern, nu numai pentru cel al Franței, este că politica fiscală nu se adaptează la noul cadru fiscal [al BCE]. Deci ,cred că factorul cheie aici va fi respectarea pe deplin a cadrului fiscal care a fost convenit la începutul acestui an”, a continuat el.

Cadrul lansat în martie cere statelor membre ale UE cu rate ale datoriei publice de peste 60% din PIB sau deficite mai mari de 3% din PIB să prezinte Comisiei Europene, componenta executivă a UE, un plan fiscal pe patru ani. Chiar și sub actualul guvern centrist, favorabil afacerilor, condus de premierul Gabriel Attal, un aliat al lui Macron, Comisia a emis în iunie o mustrare Franței și altor șase țări, pentru deficitele lor bugetare mari.

DECIZIE Liliana Anghel primește un nou mandat de 6 luni ca secretar general al Ministerului Finanțelor CITEȘTE ȘI DECIZIE Liliana Anghel primește un nou mandat de 6 luni ca secretar general al Ministerului Finanțelor

Raportul datoriei Franței față de PIB a fost de 110% anul trecut.

”Vom respecta pe deplin rezultatul oricărui proces electoral. Să vedem, dar... până acum, evoluția piețelor a fost destul de obișnuită. Nu am văzut niciun fel de, să spunem, tulburări în piețe”, a spus De Guindos.

”Chiar dacă te uiți la piețe ieri și astăzi, ei bine, știi, situația este puțin mai calmă decât înainte”, a declarat marți Anna Titareva, economist european la UBS, pentru CNBC, afirmînd că rezultatul primului tur al alegerilor din Franța a fost apreciat ”oarecum pozitiv” de piață.

Ea a spus că ”se pare că riscurile coaliției de partide de extremă stângă sunt acum oarecum eliminate. De asemenea, în ceea ce privește retorica partidului de extremă-dreapta, [ea] pare să fie puțin atenuată în ceea ce privește potențialele conflicte cu Comisia Europeană referitoare la perspectivele fiscale.”

viewscnt
Afla mai multe despre
luis de guindos
franta bce