Ședință de reveniri puternice la BVB. Mișcări importante și pe piața de obligațiuni, unde Agroland este cel mai nou emitent, cu un plasament de 8 milioane lei

Ședință de reveniri puternice la BVB. Mișcări importante și pe piața de obligațiuni, unde Agroland este cel mai nou emitent, cu un plasament de 8 milioane lei
scris 7 apr 2020

În condițiile în care bursele lumii consemnează aprecieri consistente, și pe piața românească de acțiuni raliul a adus cele mai ridicate valori din ultimele 3 săptămâni și jumătate. O activitate intensă a fost și pe segmentul obligatar, unde s-au înregistrat tranzacții pe 15 instrumente cu venit fix și unde cel mai mare lanț local de produse agroalimentare, Agroland, a venit cu o emisiune scadentă în anul 2025.

După ce a găsit un suport important în zona de 7.000 de puncte pe indicele BET, care a rezistat pentru a servi ca punct de întoarcere și în urmă cu un an la șocul suferit de la așa-numita taxă pe lăcomie, bursa românească s-a înscris pe un impuls ascendent care a adus-o peste precedentul prag care a rezistat de mai multe ori în a 2-a jumătate a lunii martie.

Urmărește-ne și pe Google News

Retragerea Fibonacci de 23,6% a declinului din luna precedentă a fost depășit cu o mișcare explozivă, indicele celor mai lichide acțiuni românești urcând cu 4,07%, până la nivelul de 8.020,15 puncte. De asemenea, indicele a trecut peste media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21), așa cum se vede pe graficul atașat.

Ședință de reveniri puternice la BVB. Mișcări importante și pe piața de obligațiuni, unde Agroland este cel mai nou emitent, cu un plasament de 8 milioane lei

Depășirea reperului tehnic s-a realizat pe volume sporite, rulajul pieței de acțiuni de 69,49 milioane lei (14,38 milioane euro) fiind cu o treime peste media ultimilor ani. Peste jumătate din această activitate a fost concentrată de primele cele mai tranzacționate 2 acțiuni. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au avut un salt de 4,91%, până la prețul de 1,8800 lei/acțiune, pe transferuri de 23,25 milioane lei, iar titlurile Fondul Proprietatea (FP) au crescut cu 4,13%, până la prețul de 1,1350 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 13,84 milioane lei.

Faptul că tonul impulsului de revenire este dat chiar de cele mai lichide acțiuni ale ultmei decade este încurajator pentru bursa românească. „Piața a rezistat destul de bine”, spune Lucian Isac, director general la SSIF Estinvest Focșani, care amintește și faptul că acțiunile bancare nu au doborât în contextul vânzărilor pe panică a crizei coronavirus precedentele minime pe care le-a precipitat introducerea taxei pe activele bancare.

Dedeman - investiție surpriză în BRD, dar suferă. Fondul Norvegiei, 4 fonduri de pensii, 3 SIF-uri, cu minus de 100 milioane euro în doar 2 luni, ratează și dividendele. Impactul pe portofolii CITEȘTE ȘI Dedeman - investiție surpriză în BRD, dar suferă. Fondul Norvegiei, 4 fonduri de pensii, 3 SIF-uri, cu minus de 100 milioane euro în doar 2 luni, ratează și dividendele. Impactul pe portofolii

Interes a existat și pe acest segment, inclusiv pentru titlurile Erste Group AG (EBS), listate secundar la BVB, și care au adunat tranzacții de 6,61 milioane lei într-o zi în care s-au apreciat cu 7,40% în acord cu evoluția de pe piața principală din Viena. De asemenea, BRD Groupe Société Générale (BRD) au avansat cu 4,29%, până la prețul de 11,66 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,94 milioane lei.

Isac de la Estinvest invocă o maturitate mult mai mare a investitorilor de retail față de prăbușirea bursieră din anul 2008, dar și faptul că acum sunt la susținere la cumpărare fondurile de pensii care au un flu permanent de noi resurse. Într-adevăr, spre exemplu, fondurile de pensii administrate NN, cei mai mari jucători din această piață, au raportat depășirea unor dețineri de 10% la ambele companii ale căror titluri au fost cele mai tranzacționate astăzi, respectiv cele ale Băncii Transilvania și a Fondului Proprietatea.

Pentru ședința de azi nu a fost definitorie numai povestea internă. Depășirea reperului de 23.000 de puncte pentru indicele Dow Jones Average Industrial a antrenat aprecieri pe toate bursele lumii. Tabloul european a fost în nuanțe de „verde”: +2,21% pentru indicele Euro Stoxx 50, +2,19% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +2,12% pentru indicele CAC40 de la Paris, +2,79% pentru indicele DAX30 din Germania, +1,42% pentru indicele WIG20 de la Varșovia și +1,53% pentru indicele PX de la Praga.

EXCLUSIV Fondul Proprietatea mai are disponibilități de cash pentru noi distribuții către acționari în 2020. La ce trebuie să se aștepte investitorii CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fondul Proprietatea mai are disponibilități de cash pentru noi distribuții către acționari în 2020. La ce trebuie să se aștepte investitorii

Aprecierile pe piețele de acțiuni au precumpănit în influența lor asupra titlurilor cu profil energetic de la BVB declinului cotațiilor internaționale ale petrolului într-un răstimp în care investitorii încă nu au o proiecție clară asupra unui așteptat acord între Rusia, Araba Saudită și alte țări exportatoare de țiței pentru reducerea producției.

Indicele sectorial BET-NG a urcat cu 3,50% într-o dinamică apropiată de cele mai lichide acțiuni din structura sa: +3,87%, până la prețul de 29,50 lei/acțiune, pe al 4-lea rulaj al zilei, de 5,44 milioane lei, pentru titlurile Romgaz Mediaș (SNG) și +3,96%, până la prețul de 0,3285 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 4,46 pentru titlurile OMV Petrom (SNP). Pe acest simbol s-a realizat și singurul transfer special din piața deal, în valoare de aproximativ 561.000 de lei.

La același capitol, pe tranzacții între 1,12 milioane lei și 1,86 milioane lei, aprecierile au fost pe linie: +3,14% pentru acțiunile Nuclearelectrica (SNN), +4,12% pentru titlurile Transgaz (TGN), +1,25% pentru acțiunile Electrica (EL) și +1,50% pentru acțiunile Transelectrica (TEL).

SIF Moldova persistă și în 2020 în politica ultimilor ani, care a stârnit nemulțumirea investitorilor de portofoliu, cu dividende mici și alocări de acțiuni gratuite către conducere și angajați CITEȘTE ȘI SIF Moldova persistă și în 2020 în politica ultimilor ani, care a stârnit nemulțumirea investitorilor de portofoliu, cu dividende mici și alocări de acțiuni gratuite către conducere și angajați

Piața a fost dinamică și pe segmentul de obligațiuni unde s-au realizat schimburi pe 15 titluri cu venit fix în valoare însumată de 11,75 milioane lei (2,43 milioane euro). Cele mai importante transferuri s-aurealizat cu titlurle International Investment Bank (IIB22), în valoare de 7,63 milioane lei, și cele ale Unicredit Bank (UCB20) cu tranzacții de 4,02 milioane lei. Piața are un nou emitent în rețeaua de magazine agroalimentare Agroland. Compania care le operează a plasat obligațiuni în valoare de 8,08 milioane lei, titlurile denominate în momenda națională fiind scadente în anul 2025.

Agroland, o rețea de magazine dedicate fermierilor, este controlată de Horia Cardoș. În noiembrie, el anunța că pregătește pentru următorii patru ani, începând cu 2020, deschiderea a 20 de supermarketuri agricole la nivel național, o investiție estimată la 6 milioane euro.

În prezent, Agroland are circa 250 de magazine tradiționale, cu suprafețe cuprinse între 50 - 150 metri pătrați, în 28 de județe, care deservesc 400.000 de clienți anual.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
agroland