Konieczny: Fondul Proprietatea așteaptă creșterea prețului petrolului înainte de listarea OMV Petrom la Londra

Konieczny: Fondul Proprietatea așteaptă creșterea prețului petrolului înainte de listarea OMV Petrom la Londra
scris 8 oct 2015

Fondul Proprietatea (FP) vrea ca tranzacționarea unei părți din titlurile OMV Petrom pe bursa de la Londra, aprobată luna trecută, să înceapă după ce prețul petrolului va crește, deoarece cotațiile actuale ale acțiunilor companiei fac vânzarea acestora neavantajoasă, a declarat astăzi Greg Konieczny, managerul FP.

OMV Petrom a primit pe 22 septembrie aprobarea acționarilor pentru listarea secundară la Londra, prin emisiunea de certificate de depozit (GDR), dar titlurile companie sunt tranzacționate momentan la minimul ultimilor trei ani, scrie Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News

”Nu cred că are rost, cel puțin din punctul meu de vedere, să ne gândim la vânzarea de acțiuni la cotația curentă a titlurilor Petrom”,  a spus Konieczny.

FP încearcă să obțină fonduri pentru a finanța programul actual de răscumpărare de acțiuni, care vizează 891,77 milioane de acțiuni sau echivalent în GDR-uri, reprezentând  aproximativ 7,97% din titluri companiei.

Fondul, cu o participație de 19% la OMV Petrom, a anunțat primăvara trecută că analizează opțiuni strategice pentru o potențială reducere a participației sub o deținere de 15%. Acționarul majoritar al OMV Petrom este grupul austriac OMV cu o participație de 51,01%, urmat de statul român cu 20,6%.

Totodată, FP este pregătit să reia discuțiile cu Electrica în legătură cu vânzarea participației minoritare la subsidiara de distribuție a energiei, după ce, în aprilie, părțile nu au reușit să ajungă la o înțelegere, din cauza prețului, a spus Konieczny.

În condițiile în care anul acesta nu a avut loc pe piața internă de capital nicio ofertă publică inițială (IPO), Fondul Proprietatea ia în considerare să ceară Guvernului să solicite Enel SpA și E.ON SE să accepte listarea unităților teritoriale de distribuție, a mai spus Konieczny.

România nu a reușit să-și îndeplinească angajamentul de a vinde pe bursă cel puțin trei companii, ca parte a acordului cu FMI și UE, din motive legale sau din cauza pierderilor. Acordul a expirat luna trecută, dar Guvernul intenționează să încheie altul până la sfârșitul anului.

"Întârzierile afectează planurile FP. Pentru noi este o problemă majoră având în vedere că, dacă piața de capital nu înregistrează creșteri, FP va câștiga din ce în ce mai puțin", a adăugat Konieczny.

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul proprietatea
fp
konieczny
omv petrom
electrica
listare