Inedit la BVB. Piața de obligațiuni are tranzacții duble față de segmentul acțiuni

Inedit la BVB. Piața de obligațiuni are tranzacții duble față de segmentul acțiuni

Sursa foto: Thanee Hengpattanapong / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris astăzi, 20:24

Dinamizată de noul exercițiu în programul Fidelis, piața titlurilor de stat de la BVB a atins pragul unor tranzacții în echivalent 10 milioane euro, surclasând lichiditatea acțiunilor.

Într-o etapă de oscilații neconcludente pe bursele mari ale lumii, bursa românească s-a corectat agresiv, dând peste bord aproape întreg câștigul din ziua precedentă. Indicele compozit BET-XT a coborât cu 1,13% și indicele reprezentativ BET a suferit un recul de 1,28%, până la nivelul de 17.520,32 de puncte.

Urmărește-ne și pe Google News

Inedit la BVB. Piața de obligațiuni are tranzacții duble față de segmentul acțiuni

Evenimente
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Declinul a fost precipitat de deprecierea de 2,32%, până la prețul de 27,35 lei/acțiune, a titlurilor Băncii Transilvania (TLV), care au adunat și cele mai mari tranzacții ale ședinței, de 5,74 milioane lei. În aceeași notă negativă, titlurile OMV Petrom (SNP) au pierdut 1,10%, până la prețul de 0,7220 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 4,96 milioane lei.

Prospecțiuni București și-a înjumătățit profitul net semestrial. Compania reclamă activitatea redusă de contractare în domeniul achizițiilor de date geofizice CITEȘTE ȘI Prospecțiuni București și-a înjumătățit profitul net semestrial. Compania reclamă activitatea redusă de contractare în domeniul achizițiilor de date geofizice

Este un impuls descendent care nu vine, însă, pe volume. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 23,68 milioane lei (4,76 milioane euro), la jumătate față de valoarea medie zilnică de tranzacționare din ultimii ani. Această slăbiciune a fost compensată de activitatea de 49,98 milioane lei (10,04 milioane euro) de pe segmentul de obligațiuni.

Nivelul dublu față de acțiuni este ceva inedit la BVB și este rezultatul interesului sporit pentru piața titlurilor de stat într-un moment în care Ministerul Finanțelor Publice derulează o nouă ofertă în programul Fidelis. Transferuri apropiate de reperul de 20 milioane lei s-au realizat pe 2 emisiuni de obligațiuni guvernamentale, cele cu maturitate în august 2029 (R2908A) și cele cu scadența în decembrie 2026 (R2612A).

Visual Fan, cu clienți majori la divizia solară, își ameliorează profitabilitatea CITEȘTE ȘI Visual Fan, cu clienți majori la divizia solară, își ameliorează profitabilitatea

Pe piața de acțiuni indicii sectoriali au consemnat, de asemenea, deprecieri, respectiv -0,70% pentru indicele de energie BET-NG și -0,35% pentru indicele fondurilor alternative de investiții BET-FI, care a închis la nivelul de 61.644,19 de puncte.

În rest, reperul unor tranzacții de 1 milion de lei a mai fost depășit de 3 simboluri, acestea având închideri divergente: staționare la prețul de 67,00 lei/acțiune, pentru titlurile Digi Communications (DIGI), -0,72%, până la prețul de 124,70 lei/acțiune, pentru titlurile Hidroelectrica (H2O) și +3,69%, până la prețul de 39,30 lei/acțiune, pentru titlurile Transelectrica (TEL).

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
omv petrom
hidroelectrica
digi
transelectrica