Indicele BET pierde jumătate de procent

Indicele BET pierde jumătate de procent
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 30 aug 2024

În condițiile unor tranzacții cu puțin sub reperul de 40 milioane lei, piața de acțiuni de la București a bătut în retragere pentru a 4-a sesiune consecutiv.

Săptămâna de tranzacționare s-a încheiat cu un puseu de vânzare la New York Stock Exchange. La Bursa de Valori București, piața a fost, însă, trasă în jos de o poveste locală, respectiv de un recul de 3,62%, până la prețul de 0,3834 lei/acțiune, al titlurilor Fondul Proprietatea (FP).

Urmărește-ne și pe Google News

Șocul – care a venit pe cel de-al 2-lea rulaj al zilei, de 6,93 milioane lei – a fost precipitat de știrea potrivit căreia Ministerul Finanțelor nu mai vrea ca emitentul să poată face răscumpărări de acțiuni.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Declinul nu a a afectat, totuși, indicele financiar BET-FI, care a avansat cu 0,21%, până la nivelul de 60.978,44 de puncte, infliuențat în principal de saltul de 2,94%, până la prețul de 2,8000 lei/acțiune, al titlurilor Lion Capital (LION), care au cumulat schimburi de 1,66 milioane lei.

Cel mai mare jucător al pieței locale de capital avea disponibilități de cash de aproape 1 miliard de lei înainte de impulsul de vânzare. Își majorează cu un sfert expunerile externe, dar iese dintr-un fond de tranziție energetică CITEȘTE ȘI Cel mai mare jucător al pieței locale de capital avea disponibilități de cash de aproape 1 miliard de lei înainte de impulsul de vânzare. Își majorează cu un sfert expunerile externe, dar iese dintr-un fond de tranziție energetică

Piața în ansamblul ei nu a rezistat. Indicele compozit BET-XT a pierdut 0,33% și indicele reprezentativ BET s-a corectat, pentru a 4-a ședință consecutiv, cu 0,48%, până la nivelul de 18.148,46 de puncte, unde, din punct de vedere tehnic, se află în zona confluenței mediilor mobile de viteză în proporții Fibonacci, respectiv media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21) și media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55), așa cum se vede pe graficul atașat.

Indicele BET pierde jumătate de procent

Într-o zi cu o activitate de 39,85 milioane lei (8,01 milioane euro) pe segmentul acțiuni, aproape un sfert din aceasta, respectiv tranzacții de 9,54 milioane lei, a fost asigurată de titlurile Băncii Transilvania (TLV), care au coborât cu 0,69%, până la prețul de 28,75 lei/acțiune, la care capitalizarea bursieră a instituției de credit se ridică la 26,36 miliarde lei (5,29 miliarde euro).

Vrancart își adâncește pierderea afișată după primul trimestru. Compania mizează pe o recuperare în a 2-a parte a anului CITEȘTE ȘI Vrancart își adâncește pierderea afișată după primul trimestru. Compania mizează pe o recuperare în a 2-a parte a anului

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a depreciat cu 0,46%, până la prețul de 21,50 lei/acțiune, pe transferuri de 1,53 milioane lei. Tot la capitolul blue-chip, titlurile OMV Petrom (SNP) s-au retras cu 0,40%, până la prețul de 0,7550 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 4,49 milioane lei, iar titlurile Hidroelectrica (H2O) s-au corectat cu 0,73%, până la prețul de 122,60 lei/acțiune, pe al 4-lea rulaj al ședinței, de 3,26 milioane lei, cu influență pentru declinul de 0,84% al indicelui energetic BET-NG.

În rest, reperul unor tranzacții de 1 milion de lei a mai fost depășit de 3 simboluri, toate cu închideri negative: -0,95%, până la prețul de 14,66 lei/acțiune, pentru titlurile Electrica (EL), -2,70%, până la prețul de 5,7600 lei/acțiune, pentru titlurile Romgaz (SNG) și -1,40%, până la prețul de 0,4930 lei/acțiune, pentru titlurile TeraPlast Bistrița (TRP). Ultimul emitent are în derulare o majorare de capital în care investitorii pot subscrie pentru titlurile nou-emise la un preț maxim de 0,4500 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
hidroelectrica
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
nuclearelectrica