Fondul de pensii de la Pilonul II al Metropolitan Life a ajuns la o deținere de peste 5% din liderul serviciilor logistice și de transport din România

Fondul de pensii de la Pilonul II al Metropolitan Life a ajuns la o deținere de peste 5% din liderul serviciilor logistice și de transport din România

Sursa foto: Boon Leng Teo | Dreamstime.com

Profit.ro
Profit.ro
scris 29 aug 2024

Metropolitan Life a ajuns la o deținere de peste 5% din Aquila, liderul serviciilor logistice și de transport din România.

Profit.ro a anunțat recent că Metropolitan Life are mai mult de un sfert din banii viitorilor pensionari investiți în acțiuni românești.

Urmărește-ne și pe Google News

Fondul de pensii administrat privat cu contribuții obligatorii al Metropolitan Life și-a majorat activele în prima jumătate a anului cu 13,10%, la 20,28 miliarde lei (4,07 miliarde euro), de la 17,93 miliarde lei (3,60 miliarde euro) la sfârșitul anului 2023. Dinamica este apropiată, +13,41%, pentru cea mai importantă clasă de active, care reprezintă 62,50% din totalul portofoliului, respectiv titlurile de stat cu scadență la 1 an și care au crescut la 12,68 miliarde lei (2,55 miliarde euro), de la 11,18 miliarde lei (2,28 miliarde euro).

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Majorarea este mai importantă, de +21,26%, în cazul deținerilor de acțiuni de la Bursa de Valori București, unde fondul de la pilonul II al Metropoltan Life are concentrate plasamente de 5,36 miliarde lei, echivalent cu 26,42% din totalul activelor, față de cele de 4,42 miliarde lei de la finele anului trecut. Este o creștere care rezultă atât din investiții noi, cât și din aprecierea generalizată a cotațiilor de la BVB din prima jumătate a acestui an.

Banca Transilvania capitalizează BT Pensii, după preluarea BRD Pensii CITEȘTE ȘI Banca Transilvania capitalizează BT Pensii, după preluarea BRD Pensii

Participații cu puțin peste pragul de 1 miliard de lei, și reprezentând aproape 5% din totalul activelor, Metropolitan Life are la Hidroelectrica (H2O), Banca Transilvania (TLV) și OMV Petrom (SNP), acțiunile de pe podium fiind urmate de Romgaz (SNG), unde deținerea este de 740,00 milioane lei și de BRD Groupe Societe Generale (BRD) unde valoarea pachetului se ridică la 578,83 milioane lei.

Fără dețineri pe bursele străine, fondul de la Pilonul II al Metropolitan Life raportează un pluton de acțiuni cu palsamente în plaja de 100-200 milioane lei: 206,57 milioane lei la Nuclearelectrica (SNN), 192,43 milioane lei la MedLife (M), 184,92 milioane lei la Electrica (EL), 127,99 milioane lei la Transgaz (TGN), 114,13 milioane lei la Transport Trade Services (TTS) și 81,05 milioane lei la Transelectrica (TEL).

Simtel Team semnează un contract cu o valoare cu aproape 50% mai mare decât veniturile sale de la T1 CITEȘTE ȘI Simtel Team semnează un contract cu o valoare cu aproape 50% mai mare decât veniturile sale de la T1

Participația de 55,40 milioane lei de la One United Properties (ONE) este trecută de Metropolitan Life la capitolul investițiilor în real estate. Aceasta este cu puțin mai mare decât cea de 50,62 milioane lei de la Aquila Part Prod Com (AQ), care nu figura în portofoliu la sfârșitul anului 2023.

Dacă acest simbol a fost adăugat în luna ianuarie, ultima achiziție, din iunie, este la Sphera Franchise Group (SFG) - cel mai mare grup din industria de food service din România ,care operează în România lanțurile KFC, Pizza Hut, Pizza Hut Delivery și Taco Bell - unde valoarea pachetului este de 24,37 milioane lei, chiar mai mare decât cea de 20,36 milioane lei de la operatorul de piață Bursa de Valori București (BVB).

Romgaz și-a majorat producția de gaze cu peste 4%. Cea de energie a scăzut cu mai mult de 9% CITEȘTE ȘI Romgaz și-a majorat producția de gaze cu peste 4%. Cea de energie a scăzut cu mai mult de 9%

Tot pe segmentul deținerilor mici remarcăm dublarea la 9,28 milioane lei a participației de la Antibiotice Iași (ATB), ca urmare a exploziei în piață a acestor acțiuni, dar și reducerea la un nesemnificativ nivel de 11,28 milioane lei a deținerii de la FonduL Proprietatea (FP), care altădată era reprezentativă în porotfoliul de acțiuni listate. Participația la Fond este de aproape 7 ori mai mică decât cea de 76,37 milioane lei de la sfârșitul anului trecut, în timp ce acum un an, înainte de oferta publică primară de la Hidroelectrica (H2O), pachetul de acțiuni de la FP se ridica la 541,67 milioane lei, corespunzând unui nivel de o cincime în structura indicelui BET și care acum s-a redus la 1,90%.

La la capitolul tăieri, fondul de pensii cu contribuții obligatorii al Metropolitan Life nu mai are în portofoliu obligațiuni emise de instituții financiare internaționale, după ce la sfârșitul anului trecut avea un plasament de 155,46 milioane lei în titluri emise de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și de 156,90 milioane lei la Nordic Investment Bank.

Fondul Proprietatea lansează ofertă publică de răscumpărare CITEȘTE ȘI Fondul Proprietatea lansează ofertă publică de răscumpărare

Pe segmentul obligațiunilor corporative, de asemenea, fondul de pensii are o expunere cu 12,16% mai mică decât cea de la sfârșitul anului trecut, respectiv un declin la 1,30 miliarde lei, de la 1,48 miliarde lei. Preferința este pentru plasamente în titluri emise de instituții bancare, respectiv Banca Comercială Română, Citigroup, Banco Santander din Spania, BNP Paribas din Franța, ING Bank din Olanda și Raiffeisen Bank din Austria.

Plasamentele se ridică la 389,42 milioane lei, echivalent cu 1,92% din totalul activelor, pe fondurile de investiții. Aici preferința este locală, pentru fonduri tematice ale BT, Erste și OTP. Metropolitan Life își lasă deschisă și oportunitatea pentru noi plasamente, având în bănci disponibilități în valoare de 483,30 milioane lei, în cea mai mare parte depozite la Raiffeisen Bank și Exim Banca Românească, de aproape 4 ori mai mari decât cele de 129,09 milioane lei de la finele anului trecut.

viewscnt
Afla mai multe despre
metropolitan life
bvb
bursa
banci
fondul proprietatea
hidroelectrica
titluri de stat