Bursa de Valori București (BVB) a închis în creștere miercuri, pentru a doua ședință consecutiv, însă rulajul a fost modest, în condițiile în care investitorii sunt precauți înaintea deciziilor de politică monetară din SUA și a referendumului privind rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană. În pofida incertitudinilor, principalele burse europene au închis pe verde pentru prima dată în ultimele șase ședințe.
Indicele BET, al celor mai lichide 10 companii, a crescut cu 1,49%, în timp ce BETPlus, care cuprinde cele mai tranzacționate 34 de acțiuni din piața reglementată, cu excepția SIF-urilor și a acțiunilor companiilor străine, a întregistrat un avans de 1,45%.
Tranzacțiile cu acțiuni au însumat 15,43 milioane de lei, un rulaj redus, apropiat de cel din zilele anterioare.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cele mai tranzacționate titluri pe piața principală au fost Banca Transilvania (TLV), Romgaz (SNG) și Fondul Proprietatea (FP).
"Am avut o sedință în care sectorul bancar a făcut spectacolul, cu Banca Transilvania din nou în prima linie", spune Laurențiu Roșoiu, director adjunct la Star Asset Management, societate care are în administrare două fonduri cu active de peste 11 milioane lei.
Schimburile cu acțiuni Banca Transilvania au însumat 2,54 milioane de lei, ceea ce reprezintă aproape o treime din rulajul pe piața principală, unde au fost realizate tranzacții de 7,87 milioane de lei. Titlurile Banca Transilvania au avansat cu peste 5%. Tot în sectorul bancar, acțiunile BRD au urcat cu 3,78%, iar Erste Group Bank cu 1,48%.
Al doilea cel mai lichid emitent, Romgaz, a consemnat un rulaj de 1,42 milioane de lei, însă titlurile companiei au pierdut circa 0,4%. Transferurile cu Fondul Proprietatea au totalizat 1,32 milioane de lei, acțiunile FP înregistrând o scădere de 0,56%.
La nivel european, acțiunile au avansat miercuri pentru prima dată după cinci ședințe consecutive de scăderi. Indicele Stoxx Europe 600 a urcat cu 0,97%, cele mai mari creșteri fiind în sectorul financiar-bancar și cel al materiilor prime. Stoxx Europe 600 Banks, care reflectă evoluția sectorului bancar, a avansat cu 1,25%.
"Sectorul bancar a fost cel mai puternic receptor al evoluțiilor pozitive înregistrate pe bursele europene, unde, în ciuda temerilor privind un eventual Brexit, indicii au avut o creștere de 1 până la 2 procente, piețele părând a-și reaminti de faptul că perspectiva majorării dobânzii cheie de către Fed este încă departe, iar piețele sunt în continuare inundate de bani ieftini, ceea ce face ca acțiunile să fie cea mai bunăvariantă de plasament, indiferent de cât de scumpe ar putea părea acestea prin raportare la multiplii de preț istorici", adaugă Roșoiu.
Fed va anunța, astăzi, la ora 21:00 (ora României), cea mai recentă decizie de politică monetară. Analiștii anticipează că Fed va păstra neschimbat nivelul dobânzii, în condițiile în care datele recente privind piața muncii din SUA au dezamăgit, iar riscul ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană, în urma referendumului programat pe 23 iunie, crează incertitudini legate de perspectivele economiei globale.
Tranzacțiile pe piața Deal au însumat 4,9 milioane de lei. Transferurile pe această piață au fost realizate cu două pachete de actiuni OMV Petrom (SNP), de 8 milioane de acțiuni, respectiv 2 milioane de actiuni, la prețul de 0,2460 lei/unitate, și un pachet Romgaz (de 100.000 de actiuni) , transferat la prețul de 24,5 lei/acțiune.
Acțiunile OMV Petrom au avansat cu 0,81%, până la 0,2490 lei/acțiune, peste prețul tranzacției de tip deal.
BET FI, compus din cele cinci SIF-uri și Fondul Proprietatea, a încheiat sesiunea bursieră în urcare cu 0,83%. BET NG, care urmărește evoluția companiilor din sectorul energetic, a crescut cu puțin peste 0,3%.
BET XT și BET BK au avansat cu circa 1,39%, respective 1,02%. BET XT reflectă evoluția primelor 25 de acțiuni românești în funcție de lichiditate, în timp ce BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de companii indiferent de țara de proveniență.