Analiștii anticipează că Fed nu va majora astăzi dobânda de referință

Analiștii anticipează că Fed nu va majora astăzi dobânda de referință
scris 15 iun 2016

Analiștii anticipează că Rezerva Federală (Fed) a SUA va păstra neschimbat nivelul dobânzii, în condițiile în care datele recente privind piața muncii au dezamăgit, iar riscul ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană (UE), în urma referendumului programat pe 23 iunie, crează incertitudini legate de perspectivele economiei globale, informează Reuters.

Cea mai recentă decizie de politică monetară a instituției va fi anunțată miercuri, la ora 21:00 (ora României), fiind urmată de un discurs al președintelui Fed, Janet Yellen.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit unui sondaj derulat de Reuters în randul a 151 de economiști, Fed va menține dobanda de referință în intervalul actual, de 0,25 - 0,5%.

Președintele Fed a avertizat, recent, că un Brexit ar putea avea repercusiuni economice semnificative, opinie împărtășită și de alți oficiali ai instituției.

Deși analiștii anticipează cel puțin o majorare a dobânzii în acest an, aceștia consideră că, pe fondul incertitudinilor actuale, Fed nu va face, deocamdată, această mutare.

"Nu ar trebui să ne așteptăm ca Fed să fie pregătită să trimită un mesaj clar legat de momentul majorării dobânzii", spune Roberto Perli, economist la Cornerstone Macro.

Bitcoin a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimii peste 2 ani CITEȘTE ȘI Bitcoin a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimii peste 2 ani

Economia americană a creat doar 38.000 de noi locuri de muncă în luna mai, cele mai puține din ultimii aproape șase ani, comparativ cu 123.000 în aprilie, ceea ce reduce probabilitatea ca Rezerva Federală (Fed) a SUA să majoreze astăzi dobânda. Cu toate acestea, rata șomajului în SUA a scăzut, luna trecută, de la 5% la 4,7%, cel mai redus nivel din ultimii nouă ani. Salariu mediu orar a avansat, în ritm lunar, cu 0,2%, la 25,59 dolari.

"Având în vedere raportul dezamăgitor privind piața muncii în mai, Fed va amâna, probabil, majorarea ratei dobânzii până în septembrie, presupunând că încetinirea recentă de pe piața muncii este temporară", spun analiștii IHS Global Insight, într-o notă.

Atât evoluția salariului mediu, cât și numărul locurilor de muncă sunt, pe lângă inflație, indicatori urmăriți de Fed atunci când adoptă deciziile de politică monetară.

În ceea ce privește inflația, Fed țintește o creștere anuală a prețurilor de 2%, măsurată prin modificarea cheltuielilior personale de consum (un indicator diferit de indicele prețurilor de consum, urmărit la nivelul UE). Cheltuielile personale de consum au avansat în aprilie cu 1,1% față de perioada similară din 2015. Inflația măsurată pe baza modificării prețurilor de consum, a atins un nivel de 0,4% în aprilie, cel mai ridicat nivel din februarie 2013, față de 0,1% în martie, creșterea prețurilor pe parcursul ultimele 12 luni urcând la 1,1%.

Fed a menținut neschimbată dobânda cheie în această primăvară după ce, în decembrie 2015, a decis majorarea acesteia cu 0,25 de puncte procentuale, de la 0-0,25%, la 0,25-0,5%, exprimându-și încrederea în economia americană. La acel moment, reprezentanții băncii au declarat că se așteaptă ca rata să crească gradual în următorii ani, până la nivelul țintit pe termen lung, de 3,5%.

Ulterior, Yellen a anunțat că Fed urmărește majorarea dobânzii de referință de două ori în acest an, iar analiștii anticipează că președintele băncii centrale americane va oferi, la confierința de presă de astăzi, noi detalii în acest sens.

viewscnt
Afla mai multe despre
sua
dobanda
politica monetara
yellen
fed
inflatie
pce
preturi
piata muncii
locuri de munca
somaj