Bursele europene au închis în scădere, trase în jos de sectorul auto

Piața de capital   
Bursele europene au închis în scădere, trase în jos de sectorul auto

Acțiunile europene au închis în scădere, sectorul auto fiind puternic afectat după ce Statele Unite au anunțat noi taxe vamale.

Indicele pan-european Stoxx 600 a scăzut cu 0,7%, în timp ce sectorul auto a pierdut 2,6%, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Alumil Rom Industry distribuie aproape integral sub formă de dividende profitul net al anului 2024 CITEȘTE ȘI Alumil Rom Industry distribuie aproape integral sub formă de dividende profitul net al anului 2024
Evenimente

3 aprilie - Eveniment Profit Health.forum - Sănătate nouă
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Totuși, bursele britanice au contrazis tendința regională: FTSE 100 a urcat cu 0,3%, iar FTSE 250 a crescut cu 0,28%.

Între timp, costurile de împrumut ale Marii Britanii au scăzut, în contextul unui val de date economice și anunțuri fiscale primite pozitiv de piețe. Randamentele obligațiunilor guvernamentale britanice pe 2 și 10 ani au scăzut cu aproximativ 3 puncte de bază până la ora 16:45 (Londra).

Ziua a început cu publicarea inflației din Regatul Unit, care a arătat o încetinire neașteptată a creșterii prețurilor, până la 2,8% în februarie. Datele au alimentat speranțele privind o traiectorie mai clară de reducere a dobânzilor din partea Băncii Angliei, ceea ce a dus la deprecierea lirei în raport cu dolarul american și euro.

Ministrul britanic de Finanțe, Rachel Reeves, a prezentat în cursul după-amiezii actualizarea bugetului de primăvară, confirmând așteptările privind reduceri de cheltuieli în domeniul ajutoarelor sociale și al asistenței externe, alături de măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale. Guvernul și-a reafirmat, de asemenea, angajamentul de a crește cheltuielile pentru apărare până la 2,5% din PIB și de a reforma regulile de urbanism pentru stimularea creșterii economice, respectând totodată ”regulile fiscale” asumate.

Imediat după discursul lui Reeves, Oficiul pentru Administrarea Datoriei Publice a anunțat că intenționează să emită obligațiuni guvernamentale în valoare de 299,2 miliarde de lire sterline (385,5 miliarde de dolari) pentru anul fiscal 2025-2026 — o sumă ușor mai mare decât anul trecut, dar sub estimarea de 304 miliarde făcută de instituțiile financiare într-un sondaj Reuters. Așa cum se anticipa, planul include o reducere semnificativă a proporției de obligațiuni cu maturitate lungă, din ce în ce mai puțin populare, ceea ce a calmat temerile legate de suprasaturarea pieței.

ANUNȚ Ciolacu - dispus să demisioneze ca premier, în anumite condiții CITEȘTE ȘI ANUNȚ Ciolacu - dispus să demisioneze ca premier, în anumite condiții

”Reacția pieței arată că guvernul a calibrat corect așteptările în prealabil… transmit un semnal clar piețelor financiare că nu vor cheltui la întâmplare, bazându-se pe faptul că investitorii vor acoperi nota de plată,” a declarat George Lagarias, economist-șef la Forvis Mazars, pentru CNBC.

Deși dimensiunea pachetului de obligațiuni este una dintre cele mai mari din istorie, reacția piețelor a fost totuși favorabilă.

”Randamentele la obligațiunile guvernamentale au crescut în ultimele săptămâni, dar guvernul a plătit acest preț anticipat pentru a evita volatilitatea neașteptată. Cu volatilitatea anticipată te poți descurca; cu cea neașteptată îți poți pierde guvernarea,” a concluzionat Lagarias.

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa
actiuni