Borza: Hidroelectrica se va lista la bursă în noiembrie sau în februarie 2017, în funcție de ieșirea din insolvență

Borza: Hidroelectrica se va lista la bursă în noiembrie sau în februarie 2017, în funcție de ieșirea din insolvență
scris 8 mai 2016

Hidroelectrica, una dintre cele mai profitabile companii de stat, ar putea fi listată la bursă în noiembrie, dacă va ieși din insolvență în mai-iunie, sau intrarea pe piața de capital se va amâna pentru februarie 2017 în condițiile în care insolvența va continua până în toamnă, a declarat pentru News.ro avocatul Remus Borza, reprezentantul Euro Insol, administrator judiciar al producătorului de energie.

"Sunt două scenarii de lucru. Un prim termen al listării - noiembrie 2016, un alt termen sau moment al listării - februarie 2017. Cele două date țin exclusiv de momentul la care Hidroelectrica iese din insolvență”, a afirmat Borza.

Urmărește-ne și pe Google News

El a subliniat că și pentru ieșirea din insolvență a companiei există două scenarii. Evenimentul s-ar putea produce pe 11 mai, cel mai devreme, sau la finalul lunii, în acest caz fiind fezabilă listarea la bursă în noiembrie, scrie News.ro.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

"Dacă acționarii, creditorii, administratorul, judecătorul sindic ajugem la concluzia că este mai sigur să așteptăm și soluționarea recursurilor - mai sunt șapte recursuri - atunci evident că se decalează și calendarul listării. Dacă ieșim din insolvență cel mai târziu în octombrie-noiembrie, atunci vorbim de o listare undeva în 2017, în luna februarie", a explicat Borza.

Din cele 75 de contestații la măsurile administratorului judiciar și la tabelul preliminar al creanțelor, au fost soluționate 73, toate fiind fiind câștigate de Hidroelectrica. Cele două contestații care mai trebuie soluționate au fost depuse de Energy Holding și Alpiq Romenergie, care cer daune de 1,6 miliarde lei pentru denunțarea contractelor de către Euro Insol.

Ieșirea companiei din insolvență înaintea judecării recursurilor poate fi atacată în instanță, astfel că ar risca să intre în insolvență a treia oară.

Potrivit lui Borza, Hidroelectrica valorează între 5 și 7,5 miliarde euro, sumă rezultată prin multiplicarea de 10-15 ori a profitului EBITDA (rezultatul înainte de dobânzi, impozite, depreciere și amortizare), care s-a ridicat la 500 milioane euro în ultimii doi ani și urmează să fie atins și în 2016.

FOTOREPORTAJ: Tencuiala unui bloc din centrul Capitalei se prăbușește, la doar 3 ani de la reabilitare CITEȘTE ȘI FOTOREPORTAJ: Tencuiala unui bloc din centrul Capitalei se prăbușește, la doar 3 ani de la reabilitare

În urma listării companiei, statul ar putea încasa pentru pachetul de 15% din acțiuni pe care îl deține între 750 milioane de euro și 1 miliard de euro, afirmă reprezentantul administratorului judiciar.

"Euro Insol susține listarea pentru a asigura mai multă transparență companiei și a o pune la adăpost de orice ingerință a factorului politic în managementul companiei. Dacă se merge pe actuala metodologie, banii din listare intră în conturile Hidroelectrica, însă Hidroelectrica nu are nevoie de acești bani", a precizat Borza.

El a relatat că, în urmă cu două zile, a avut loc ședința extinsă a Comisiei de privatizare, cu reprezentanții ministerelor, ai acționarilor, cu cei ai consorțiului de intermediere, Morgan Stanley și Raiffeisen Bank, în care a solicitat tuturor, din nou, să reanalizeze metodologia de privatizare și să o modifice.

"Adică în sensul să nu se majoreze capitalul social, ci ca acționarul majoritar, prin Ministerul Energiei, să-și vândă 15% din participație. Și atunci banii ar intra direct în bugetul statului, care are mai multă nevoie de banii aceștia decât are nevoie Hidroelectrica", a explicat Borza.

Fondul Proprietatea a anunțat vineri că, împreună cu Ministerul Energiei, în calitate de acționari ai Hidroelectrica, a semnat un acord cu sindicatul de intermediere format din Morgan Stanley și Raiffeisen Bank, prin care reintră în vigoare obligațiile asumate pentru listarea companiei aflate în insolvență, precizând că procesul va fi încheiat până la finalul acestui an.

Brandul auto german Borgward, inactiv din1961, a fost readus la viață în China CITEȘTE ȘI Brandul auto german Borgward, inactiv din1961, a fost readus la viață în China

Ministerul Energiei deține 80,06% din acțiunile Hidroelectrica, în timp ce Fondul Proprietatea are o participație de 19,94%.

Acordul prevede că statul va lista 15% din acțiunile Hidroelectrica prin majorarea capitalului companiei, iar Fondul Proprietatea urmează să vândă o participație de 5% din propria deținere și o alta de 3,75% reprezentând drepturile de subscriere ale Fondului în cadrul procesului de majorare a capitalului.

Scrisoarea de angajament între acționarii Hidroelectrica și sindicatul de intermediere a fost semnată în februarie 2014, însă părțile au agreat în iunie 2014 să suspende executarea obligațiilor asumate în scrisoare, după ce Hidroelectrica a reintrat în insolvență.

Compania a fost în insolvență în perioada iunie 2012 - iunie 2013, însă a reintrat în procedură de reorganizare judiciară în februarie 2014.

Valoarea listării ar putea atinge 3,15 miliarde de lei (700 milioane euro), pe baza evaluării Hidroelectrica inclusă în activul net al Fondului Proprietatea la 31 martie 2016.

viewscnt
Afla mai multe despre
hidroelectrica
remus borza