Dolarul american a crescut, atingând niveluri maxime din ultimii doi ani, după publicarea unor date peste așteptări privind locurile de muncă din SUA, care au subliniat reziliența economiei și au diminuat așteptările pentru noi reduceri ale dobânzilor de către Rezerva Federală în 2025, transmite Reuters.
Indicele dolarului, care măsoară evoluția acestuia față de un coș de valute importante, a urcat cu 0,24%, la 109,9, atingând un vârf de 110,17. Creșterea vine după ce datele de vineri au arătat o accelerare neașteptată a creării de locuri de muncă în SUA, în decembrie, rata șomajului scăzând la 4,1%. Acest raport a determinat reducerea semnificativă a estimărilor pentru viitoare tăieri de dobândă de către Rezerva Federală, scrie News.ro.
Piețele nu mai anticipează acum nici măcar o reducere completă a dobânzilor Fed în 2025, față de cele două scăderi anticipate la începutul anului.
Datele prinvind inflația din decembrie, așteptate miercuri, ar putea închide complet această fereastră, în cazul unor date care să surprindă pe partea superioară a prognozelor.
”Investitorii monitorizează atent datele privind inflația, pentru a evalua dacă acestea susțin recentul ton agresiv al Fed cu privire la inflație,” a declarat Uto Shinohara, strateg senior de investiții la Mesirow Currency Management din Chicago.
Euro a scăzut cu 0,4%, la 1,0207 dolari, cel mai slab nivel din noiembrie 2022, în timp ce lira sterlină a pierdut 0,37%, coborând la 1,2151 dolari pe unitate, după ce a atins un minim de 14 luni, de 1,21 dolari pe unitate.
Lira este afectată de îngrijorările legate de costurile de împrumut și de finanțele Marii Britanii, care ar putea forța guvernul să anunțe reduceri de cheltuieli în martie.
În Asia, yuanul chinezesc a contrazis tendința globală și a crescut ușor, după ce Beijingul a luat măsuri pentru a apăra moneda prin relaxarea regulilor privind împrumuturile offshore și prin avertismente verbale. Dolarul a scăzut cu 0,1% față de yuan, la 7,3547.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Ford a produs în România, pentru prima dată în istorie, peste 250.000 de mașini într-un an. Record pentru producția de autovehicule din RomâniaPe de altă parte, yenul japonez s-a apreciat ușor, dolarul coborând cu 0,27%, la 157,33 yeni, pe fondul speculațiilor că Banca Japoniei ar putea crește prognoza de inflație la următoarea ședință de politică monetară.
Această dinamică globală confirmă că dolarul rămâne o opțiune puternică pentru investitori, într-un context în care majoritatea celorlalte monede suferă din cauza perspectivelor economice și a incertitudinilor politicii monetare.