Cele două regiuni din care vin cele mai multe investiții italiene în România. În ce județe se duc antreprenorii italieni

Cele două regiuni din care vin cele mai multe investiții italiene în România. În ce județe se duc antreprenorii italieni
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 sep 2024

În România, conform datelor Registrului Comerțului la 6 luni din 2024, sunt 53.240 de firme cu capital italian. Acestea au o valoare a capitalului social de 2,67 miliarde euro, fiind pe locul 5, după Olanda, Germania, Austria și Cipru.

Un studiu realizat de Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca împreună cu Ambasada Italiei arată că Lombardia și Veneto sunt principalele regiuni de unde provin investițiile italiene în România, antreprenorii de-acolo preferând să deschidă afaceri în București, Olt, Cluj și Timiș.

Urmărește-ne și pe Google News
Uniunea Europeană ar putea reduce taxele vamale suplimentare propuse pentru mașinile Tesla produse în China CITEȘTE ȘI Uniunea Europeană ar putea reduce taxele vamale suplimentare propuse pentru mașinile Tesla produse în China
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Potrivit sursei citate, aceste regiuni nordice ale Italiei sunt casa mai multor hub-uri economice importante precum Milano, Bergamo, Verona, Vicenza, Padova sau Treviso. Cel mai mare investitor este Pirelli Tires care are sediul în Milano (Lombardia), scrie Hotnews.ro.

Cealaltă regiune din top, Veneto, este reprezentată de multinaționale mari precum DeLonghi și Zoppas Industries.

La mare distanță de cele două se află Piemonta, pentru că multe dintre cele mai mari companii ale țării au sediul în orașe precum Torino. Acolo se află Rafaello Shoes și banca Intesa SanPaolo.

Conform studiului, investițiile străine directe italiene în România au fost pe un trend de creștere din 2010, fiind susținute, printre altele, de legăturile cultural-lingvistice dintre cele două țări.

Valoarea totală a acestora a depășit 8 miliarde euro în 2022 și sunt estimate la 9 miliarde euro pentru anul trecut. Capitalul italian este pe locul 4 cel mai mare investitor din România, cu o pondere de 7,55%, după Germania, Austria și Franța, iar cei care au făcut studiul cred că ponderea a depășit 8% în 2023.

Documentul mai spune că investițiile italiene din România sunt mai multe decât cele din Cehia, Polonia, Ungaria, Bulgaria și Slovacia.

Undă verde: Affidea continuă expansiunea în România și semnează o nouă achiziție CITEȘTE ȘI Undă verde: Affidea continuă expansiunea în România și semnează o nouă achiziție

“Totuși, rata de creștere a încetinit. Motivul este legat de forța de muncă care s-a scumpit, companiile devenind mai puțin competitive”, spune studiul.

Companiile italiene din România au peste 100.000 de angajați, numărul fiind constant în ultimii 10 ani. Asta înseamnă, potrivit studiului, o pondere de 1,35% din totalul forței de muncă.

Cele mai multe investiții directe sunt concetrate în manufactură, generând aproape 60% din veniturile tuturor companiilor italiene prezente în România.

viewscnt
Afla mai multe despre
italia
investitii