Principalele burse europene au închis în scădere prima sesiune din această săptămână, influențate negativ de evoluția companiilor din industriile chimică și petrolieră, precum și de datele sub așteptări referitoare la activitatea economică din zona euro. Acțiunile Bayer s-au depreciat cu 5,6%, în contextul în care investitorii consideră că grupul german a oferit un preț prea mare pentru rivalul american Monsanto.
Indicele Stoxx Europe 600 s-a depreciat cu 0,3%, după ce vineri a urcat la cel mai ridicat nivel din ultima lună, potrivit Bloomberg. Pe parcursul zilei de luni, indicele a oscilat între un câștig de 0,4% și o pierdere de 0,8%.
Sectorul chimic, condus de grupul german Bayer, a înregistrat cele mai mari scăderi, urmat de indicele sectorului energetic și de companiile din industria auto.
Acțiunile Bayer au coborât cu 5,6%, după ce grupul a anunțat că va plăti aproximativ 62 de miliarde de dolari, sau 122 dolari/acțiune, pentru preluarea companiei americane Monsanto, lider pe piața globală a producătorilor de semințe. Mai mulți investitori sunt îngrijorați că Bayer a supraevaluat Monsanto, iar grupul german ar putea rămâne fără lichidități. Prețul oferit de Bayer este cu 37% peste cotația acțiunilor Monsanto din 9 mai, cu o zi înainte de înaintarea ofertei de preluare. Pe bursa de la New York, titlurile Monsanto s-au apreciat luni cu 4,9%, la 106,46 dolari/unitate.
CITEȘTE ȘI Acțiunile Fiat Chrysler scad puternic după noi informații privind folosirea unor dispozitive ilegaleÎn sectorul energetic, acțiunile Royal Dutch Shell au scăzut cu 1,3%, grupul francez Total a pierdut 1,4% din valoare, iar titlurile BP s-au depreciat cu 1,1%, în condițiile în care petrolul Brent s-a ieftinit cu 1,6%, la 48,2 dolari/baril, iar cotația pentru petrolul WTI s-a redus cu 1,4%, la 47,73 dolari/baril.
Fiat Chrysler Automobiles a tras în jos indicele sectorului auto, cu un declin de 4,4% survenit după ce în presă au apărut informații potrivit cărora Fiat ar fi folosit dispozitive pentru falsificarea nivelului emisiilor poluante pe unele modele diesel. Potrivit publicației germane Bild am Sonntag, autoritatea germană din domeniul auto (KBA) a trimis un raport către Comisia Europeană și autoritățile italiene, prin care acestea sunt informate oficial despre posibilitatea ca Fiat să fi utilizat dispozitive ilegale.
Deprecierea acțiunilor Fiat s-a reflectat într-o scădere de 2,7% a principalului indice al bursei de la Milano. Piața de capital de la Londra a închis cu un declin de 0,3%, bursa de la Paris a scăzut cu 0,7%, iar bursa de la Madrid cu 0,6%.
Bursa de la Atena s-a apreciat cu 1,5%, pe fondul așteptărilor privind obținerea de către Grecia a unei noi tranșe din împrumutul de 86 miliarde euro convenit anul trecut cu partenerii externi, respectiv Banca Centrală Europeană, Comisia Europeană, Fondul Monetar Internațional și Fondul de susținere a zonei euro. Potrivit informațiilor din presa internațională, Comisia Europeană va aproba mâine eliberarea unei tranșe de 10 miliarde euro Greciei.