ULTIMA ORĂ România a ieșit pe piețele externe să se împrumute cu obligațiuni în euro

Bănci   
ULTIMA ORĂ România a ieșit pe piețele externe să se împrumute cu obligațiuni în euro

România a ieșit astăzi pe piețele externe să se împrumute cu obligațiuni în euro. Astfel, Guvernul propune investitorilor obligațiuni în euro pe 7 ani, cu scadența în iulie 2032, și pe 14 ani, cu scadența în iulie 2039, conform informațiilor Profit.ro.

Potrivit Bloomberg, titlurile pe 7 ani au fost cotate în deschiderea emisiunii la rata midswap (MS)+370 de puncte de bază, iar cele pe 14 ani, la midswap+430 puncte de bază. Rata midsawp pentru titluri pe 7 ani este de 2,58%, iar pentru 14 ani de 2,8%).

Urmărește-ne și pe Google News

Aranjorii emisiunii sunt BofA, Citi, HSPC, ING, JPM, SocGen.

Evenimente

3 aprilie - Eveniment Profit Health.forum - Sănătate nouă
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

România s-a împrumutat anul acesta o singură dată de pe piața externă, la început de februarie, cu o cerere redusă și la dobânzi ridicate, din cauza contextului extern complicat, dar și din cauza deteriorării finanțelor statului în ultimii ani.

ULTIMA ORĂ Datoria statului a ajuns la un nivel record. Ritmul în care s-a îndatorat statul în ultimii ani este unul șocant CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Datoria statului a ajuns la un nivel record. Ritmul în care s-a îndatorat statul în ultimii ani este unul șocant

Deficitele bugetare mari din ultimii ani (8,65% din PIB în 2024) au condus la o creștere accelerată a datoriei publice și la nevoi de împrumuturi tot mai ridicate, afectând bonitatea statului.

Ministrul Finanțelor, Barna Tanczos, a declarat în luna martie, într-un interviu pentru Profit.ro, că Finanțele analizează oportunitățile și vor ieși din nou să se împrumute de pe piețele externe înainte de alegerile care vor avea loc în luna mai. De asemenea, Finanțele vor avea o întâlnire cu investitori japonezi, cu scopul de a emite obligațiuni în yeni, denumite obligațiuni Samurai, tot înainte de desfășurarea alegerilor prezidențiale.

Guvernul a împrumutat 54,7 miliarde lei în primele două luni din acest an

Profit.ro a calculat anterior, pe baza datelor Ministerului Finanțelor, că Guvernul a împrumutat în primele două luni din acest an 54,74 miliarde de lei de la bănci, investitori mari și populație, suma fiind cu 9,5 miliarde de lei mai mică raportat la împrumuturile din ianuarie-februarie 2024. Suma de 54,74 miliarde lei reprezintă 24% din necesarul brut de finanțare (deficit+rostogolirea datoriei vechi ajunse la plată) anunțat pentru acest an la 232 miliarde lei.

În 2024, Guvernul a împrumutat 252 miliarde de lei, programul de împrumuturi fiind suplimentat în mai multe rânduri în cursul anului, ca urmare a majorării țintei de deficit bugetar.

Necesar de împrumut de 232 miliarde lei în acest an

În anul 2025 necesarul brut de finanțare la nivel guvernamental este de aproximativ 232 miliarde lei, excluzând instrumentele de cash management. Volumul total al împrumuturilor ce urmează a fi atrase de Ministerul Finanțelor este estimat la un nivel similar necesarului brut de finanțare, cu aprox 8% mai puțin față de volumele atrase în anul 2024 (252 miliarde lei), fiind determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 7% din PIB (aproximativ 135 miliarde lei) precum și de volumul datoriei de refinanțat în anul 2025, în sumă de cca 97 miliarde lei.

Se estimează că deficitul bugetar se va finanța în proporție de cca 45% din surse interne și 55% din surse externe.

viewscnt
Afla mai multe despre
obligatiuni
imprumut
eurobonduri