REACȚIA Ministrului Finanțelor după ce și S&P a înrăutățit perspectiva ratingului României

REACȚIA Ministrului Finanțelor după ce și S&P a înrăutățit perspectiva ratingului României
scris vineri, 23:49

Schimbarea perspectivei, din stabil în negativ, reprezintă un semnal cât se poate de clar transmis de agenția de rating S&P: avem nevoie de măsuri de reducere a deficitului bugetar, un buget cumpătat, un stat mai suplu, pentru a putea restabili echilibrul bugetar și întări credibilitea fiscală a țării, transmite ministrul Finanțelor.

"Prin evaluarea anunțată în această seară, S&P nu modifică ratingul de țară. România este în continuare recomandată investitorilor, ca fiind sigură.

Urmărește-ne și pe Google News
CONFIRMARE Cea mai mare bancă din Polonia a intrat în România CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Cea mai mare bancă din Polonia a intrat în România

Deciziile asumate de Guvern pentru reducerea deficitului bugetar și consolidarea creșterii economice trebuie implementate în ritm alert, în forma deja convenită cu partenerii noștri europeni.

Bugetul pentru anul 2025, care va fi prezentat Guvernului și trimis spre aprobare Parlamentului în zilele următoare întărește această viziune cumpătată a gestionării banului public. Măsurile necesare reducerii deficitului trebuie să fie înțelese și respectate de conducătorii tuturor instituțiilor publice, toate companiile de stat și liderii de sindicate,  fiecare primar și președinte de CJ, fiecare consilier local și județean. 

VIDEO Incendiu puternic în Crevedia, în apropierea stației GPL care a explodat în 2023 CITEȘTE ȘI VIDEO Incendiu puternic în Crevedia, în apropierea stației GPL care a explodat în 2023

Nici ⁠⁠măsurile de reducere a cheltuielilor, nici reformele de eliminare a deficientelor structurale din economie nu pot fi întârziate, pentru că fiecare zi în care aplicăm aceste măsuri ne aduce mai aproape de ținta de deficit asumată. ANAF și Autoritatea Română a Vămii au pornit pe drumul digitalizării și a creșterii capacității instituționale, au deci datoria să crească gradul de colectare a impozitelor și taxelor.

Așa cum au confirmat partenerii noștri de la Bruxelles săptămâna aceasta, ne putem baza pe o economie robustă, o creștere constantă, care va fi susținută, în 2025, prin investiții publice masive.

CONFIRMARE DS Smith, cu investiții substanțiale în România - cumpărată de un rival american CITEȘTE ȘI CONFIRMARE DS Smith, cu investiții substanțiale în România - cumpărată de un rival american

Atât agențiile de rating, cât și  investitorii care se uită cu atenție la aceste semnale vor regăsi în traiectoria fiscal-bugetară și în evoluția noastră economică efectele măsurilor asumate la nivel guvernamental.

Ratingul de țară depinde în mare măsură de capacitatea noastră de a ne respecta angajamentele", transmite acesta.

Agenția de evaluare financiară S&P a înrăutățit perspectiva ratingului României de la stabilă la negativă și a confirmat calificativul la "BBB-", ultima treaptă din categoria recomandată investitorilor, în cadrul unei evaluări la început de an, stabilită suplimentar față de cele două analize considerate obișnuite în cursul unui an pentru emitenții suverani, în primăvară și în toamnă. În decembrie, agenția Fitch a luat decizia de a înrăutăți perspectiva ratingului de țară de la stabilă la negativă din cauza deteriorării situației finanțelor statului.

Înrăutățirea perspectivei de către S&P nu înseamnă automat și retrogradarea ratingului. Agențiile de rating vor aștepta, cel mai probabil, o perioadă, posibil până în toamnă, pentru a vedea ce măsuri ia Guvernul pentru redresarea finanțelor statului. În cazul în care acestea nu sunt considerate suficiente, atunci este posibilă retrogradarea României în categoria nerecomandată investitorilor.

De ce este important: Ratingurile acordate de către cele trei mari agenții sunt luate în calcul de către marii investitori în datorie guvernamentală. Un rating mai slab indică un risc mai mare și duce, de obicei, la costuri mai ridicate de împrumut pentru statul respectiv. De asemenea, o înrăutățire sau îmbunătățire a perspectivei reprezintă un semnal transmis investitorilor că ratingul respectiv ar putea fi revizuit într-un orizont de timp, dar și o perioadă în care emitentul de datorie în cauză poate lua măsuri pentru stabilizarea situației finanțelor, astfel încât să evite retrogradarea.

De asemenea important: România se află într-o perioadă cu deficite bugetare foarte ridicate, astfel că are un necesar ridicat pentru împrumuturi, inclusiv de pe piețele externe. În acest context, evaluările din partea agențiilor de rating sunt și mai relevante.

Motivele deciziei S&P

  • mediul politic fragmentat și marcat de incertitudine va întârzia, probabil, agenda Guvernului de consolidare fiscală.
  • cheltuielile mari în context electoral au împins deficitul la 8,7% din PIB în 2024, cu mult peste estimările noastre, ceea ce indică dificultăți în ce privește controlul cheltuielilor pe fondul unei economii în încetinire.
  • politicile fiscale relaxate vor ține deficitul de cont curent la un nivel ridicat și cu o acoperire tot mai mult din fluxuri care generează datorie, riscând să expună România la șoocuri în ce privește încrederea investitorilor. 
  • în consecință am revizuit perspectiva de la "stabilă" la "negativă" și am confirmat ratingul suveran "BBB-/A-3" pentru România

Reacția ministurlui Finanțelor, Barna Tanczos, după decizia S&P - Ratingul de țară depinde de capacitatea noastră de a ne respecta angajamentele

"Schimbarea perspectivei, din stabilă în negativă, reprezintă un semnal cât se poate de clar transmis de agenția de rating S&P: avem nevoie de măsuri de reducere a deficitului bugetar, un buget cumpătat, un stat mai suplu, pentru a putea restabili echilibrul bugetar și întări credibilitea fiscală a țării. Prin evaluarea anunțată în această seară, S&P nu modifică ratingul de țară. România este în continuare recomandată investitorilor, ca fiind sigură. Deciziile asumate de Guvern pentru reducerea deficitului bugetar și consolidarea creșterii economice trebuie implementate în ritm alert, în forma deja convenită cu partenerii noștri europeni. Bugetul pentru anul 2025, care va fi prezentat Guvernului și trimis spre aprobare Parlamentului în zilele următoare întărește această viziune cumpătată a gestionării banului public. Măsurile necesare reducerii deficitului trebuie să fie înțelese și respectate de conducătorii tuturor instituțiilor publice, toate companiile de stat și liderii de sindicate, fiecare primar și președinte de CJ, fiecare consilier local și județean. Nici ⁠⁠măsurile de reducere a cheltuielilor, nici reformele de eliminare a deficientelor structurale din economie nu pot fi întârziate, pentru că fiecare zi în care aplicăm aceste măsuri ne aduce mai aproape de ținta de deficit asumată. ANAF și Autoritatea Română a Vămii au pornit pe drumul digitalizării și a creșterii capacității instituționale, au deci datoria să crească gradul de colectare a impozitelor și taxelor. Așa cum au confirmat partenerii noștri de la Bruxelles săptămâna aceasta, ne putem baza pe o economie robustă, o creștere constantă, care va fi susținută, în 2025, prin investiții publice masive. Atât agențiile de rating, cât și  investitorii care se uită cu atenție la aceste semnale vor regăsi în traiectoria fiscal-bugetară și în evoluția noastră economică efectele măsurilor asumate la nivel guvernamental. Ratingul de țară depinde în mare măsură de capacitatea noastră de a ne respecta angajamentele", a transmis Tanczos.

În prezent, S&P evaluează România cu rating BBB-, ultima treaptă din categoria celor recomandate investitorilor. România are același calificativ, tot cu perspectivă negativă, din partea Fitch, iar din partea Moody's rating Baa3 (ultima treaptă din investment grade, echivalent cu BBB- al S&P și Fitch) cu perspectivă stabilă. S&P, Fitch și Moody's sunt principalele agenții de rating la nivel global.

Profit.ro a anunțat în urmă cu două săptămâni că S&P a planificat în programul pe 2025 trei evaluări pentru ratingurile statului român - în ianuarie, aprilie și octombrie. Decizia S&P de a pune în calendar o evaluare suplimentară foarte rapid la începutul anului, pe 24 ianuarie, este neobișnuită față de practica de a planifica doar două astfel de analize pe an - în primăvară și în toamnă.

Pentru 2025, S&P are planificate evaluări în ianuarie, aprilie și octombrie, Fitch în februarie și august, iar Moody's în martie și septembrie.

Surpriză - Cea mai veche bancă din lume își preia rivalul CITEȘTE ȘI Surpriză - Cea mai veche bancă din lume își preia rivalul

Evaluarea S&P are loc chiar înainte de prezentarea proiectului de buget pentru anul 2025, construit pe un deficit de 7% din PIB (cash și ESA), respectiv 133-134 miliarde lei, în linie cu obligațiile din planul fiscal. Guvernul mizează pentru consolidarea finanțelor statului pe reducerea cheltuielilor și îmbunătățirea eficienței colectării de către ANAF, încercând să evite astfel creșteri de taxe. Proiectul de buget ar urma să fie prezentat săptămâna următoare.

Fitch a înrăutățit în decembrie perspectiva ratingului României

Incertitudinea politică a crescul la niveluri ridicate, iar evaluarea noastră este că va avea probabil un efect negativ semnfiicativ asupra consolidării fiscale, avertiza agenția de rating.

Perspectiva din partea agenției Fitch a mai fost negativă cel mai recent în perioada aprilie 2020 - martie 2023. Din martie 2023, perspectiva era stabilă.

O decizie care să vizeze, însă, direct ratingul de țară, ar putea veni abia în toamnă, iar asta în lipsa unor măsuri fiscale adecvate.

viewscnt
Afla mai multe despre
rating
s&p