Raiffeisen Bank a pierdut definitiv procesul în care contesta amenda ANPC pentru practici comerciale incorecte

Raiffeisen Bank a  pierdut definitiv procesul în care contesta amenda ANPC pentru practici comerciale incorecte
scris 25 iun 2020

Tribunalul București a respins recursul Raiffeisen Bank într-un dosar în care banca a contestat o amendă a Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor privind practici comerciale incorecte. Raiffeisen a acordat credite în franci elvețieni înainte de criza din 2009-2010, cărora le-a majorat ulterior, premeditat și discreționar, costurile, fără să informeze în prealabil consumatorii, potrivit unor documente interne de la care a plecat sancțiunea ANPC.

INTERVIU Andreea Niculae, Accenture România: “De departe, cel mai mare și mai complex impact al COVID-19 pentru bănci va fi asupra managementul creditării” CITEȘTE ȘI INTERVIU Andreea Niculae, Accenture România: “De departe, cel mai mare și mai complex impact al COVID-19 pentru bănci va fi asupra managementul creditării”
Urmărește-ne și pe Google News

Raiffeisen Bank a pierdut atât în faza de fond, cât și în cea de recurs contestația privind procesul verbal emis de ANPC în octombrie 2017 (dosar 34552/299/2017).

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Autoritatea amendase banca cu 50.000 de lei pentru încălcarea Legii 363/2007 privind combaterea practicilor comerciale incorecte. Potrivit ANPC, Raiffeisen a acordat împrumuturi persoanelor fizice cărora le-au majorat ratele la scurt timp. Deși banca avea un calendar intern privind creșterea dobânzilor, acesta nu a fost comunicat clienților la momentul semnării contractelor. Totodată, creșterea dobânzilor nu s-a făcut după un calcul transparent, ci după decizia discreționară a conducerii băncii.

INTERVIU Mihai Iordan, despre premium în business CITEȘTE ȘI INTERVIU Mihai Iordan, despre premium în business

ANPC a ajuns la acest concluzii după ce în spațiul public au apărut mai multe documente interne ale băncii publicate de un fost angajat a cărui identitate nu a fost dezvăluită.

Autoritatea a mai sancționat banca și pentru creditele în franci elvețieni acordate începând cu 2006 fără să informeze consumatorii cu privire la riscurile asociate acestor împrumuturi. Potrivit documentelor interne, Raiffeisen ar fi trebuit să emită scrisori către debitorii cu credite în franci elvețieni în cazul unei devalorizări a cursului de peste 15% în care să-i invite la o conversie în lei sau euro a împrumuturilor, lucru care nu s-a mai întâmplat, în cele din urmă. Francul a crescut de mai bine de două ori în valoare după declanșarea crizei financiare și economice din 2008-2009.

FOTO Curățenia băii 2.0 - cele mai inovative soluții pentru curățenie în baie la superlativ CITEȘTE ȘI FOTO Curățenia băii 2.0 - cele mai inovative soluții pentru curățenie în baie la superlativ

Președintele ANPC a emis și un ordin, la scurt timp după amendă, în care a obligat banca să recalculeze dobânzile la creditele acordate persoanelor fizice înainte de 2009. Raiffeisen a contestat și ordinul și a pierdut în faza de fond anul trecut la Curtea de Apel București, după care a făcut recurs, care va fi judecat de Înalta Curte de Casație și Justiție abia la finele lui 2021, potrivit termenelor curente.

Profit.ro a solicitat o poziție din partea reprezentanților băncii pe care o va publica atunci când va fi disponibilă.

Banca a acordat peste 38.000 de credite cu ipotecă în perioada 2006-2010, dintre care erau active în 2017 circa 16.600. În cazul împrumuturilor în franci elvețieni, banca mai avea în bilanțuri 3.800 de credite în valoare de 140 de milioane de franci.

Raiffeisen avea active de 48 de miliarde de lei la finele primului trimestru, dintre care credite de 28,1 miliarde de lei. Profit net al băncii a scăzut cu o cincime față de T1 2019, la 140 de milioane de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
raiffeisen bank
raiffeisen leaks
credite franci elvetieni
anpc
protectia consumatorilor