PNL și PSD, principalele partide parlamentare, vor vota pentru conversia creditelor în franci elvețieni la cursul de la data acordării, potrivit declarațiilor făcute de Daniel Zamfir (PNL) și Liviu Dragnea (PSD).
Deputatul Zamfir spune că a obținut suportul partidului pentru ca legea să vizeze conversia creditelor în franci elvețieni la cursul de la data acordării.
„Am discutat în partid și vom merge pe varianta conversiei la cursul istoric a creditelor în franci”, a declarat Zamfir, cunoscut clienților băncilor pentru Legea privind darea în plată.
Liviu Dragnea, președintele PSD, a declarat reporterilor prezenți pe holurile Parlamentului că vrea să îndrepte o nedreptate.
„Mergem pe varianta care îndreaptă o nedreptate, oameni care au fost păcăliți de sistemul bancar. Dacă cursul istoric este varianta care face dreptate, atunci pe ea mergem. Discuția e doar despre creditele în franci”, a declarat liderul social-democraților.
Dragea adaugă că a discutat cu Viorel Ștefan, președintele Comisiei de buget, finanțe și bănci din Cameră, și că i-a transmis să aibă grijă să nu strice mai mult decât repară.
Aceeași poziție o are acum și Partidul Național Liberal. "PNL a hotărât să susțină conversia la cursul istoric", a declarat Andreea Paul Vass, secretar al Comisiei de Buget-Finanțe.
La momentul acordării – adică în perioada 2006-2008, francul valora circa jumătate din cât e acum raportat la leu.
Dezbaterile pe conversie sunt programate pentru ședința de azi a comisiilor reunite Juridică și de Finanțe-bănci.
CITEȘTE ȘI Eximbank va fi transformată în bancă de dezvoltareBancherii au avertizat că o lege a conversiei ar reprezenta un tsunami pentru sistemul bancar, care ar putea ajunge la un nivel care nu mai poate fi reparat. Potrvit BNR, băncile ar suferi piederi de 2,4 miliarde de lei din conversia stocului de împrumuturi în franci.
Varianta în care doar creditele în franci elvețieni sunt schimbate în lei este, însă, mult mai puțin dură decât cea în care Parlamentul ar vota conversia întregului stoc de credite în valută.
Băncile aveau în bilanțuri credite în alte valute decât euro (aproape în totalitate în franci elvețieni) de 4,7 miliarde de lei echivalent la finele lunii august. La aceeași dată, stocul creditelor în euro era de 42,6 miliarde de lei iar a celor în lei de 62,4 miliarde lei.