GRAFICE Creditarea accelerează, stimulată acum și de BNR

GRAFICE Creditarea accelerează, stimulată acum și de BNR
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris astăzi, 07:15

Creditul neguvernamental a accelerat în august, la cel mai mare ritm anual din ultimul an și jumătate și cu cea mai mare rată reală din doi ani și jumătate. Banca Națională a României a tăiat dobânzile în iulie și august, soldul creditului în lei a crescut atât în cazul firmelor, cât și populației. Masa monetară este de asemenea în accelerare, relevă datele analizate de Profit.ro.

Creditul acordat de bănci sectorului neguvernamental – firme și populație -  a crescut cu 1% față de iulie în august, la 407,9 miliarde de lei. Componenta în lei s-a majorat cu 1,3%, la 284,1 miliarde de lei, în timp ce cea în valută a crescut cu 0,3%, la 123,8 miliarde de lei echivalent.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO&FOTO Testele funcționale la viteză maximă cu prima locomotivă modernizată pentru CFR Călători, încheiate cu succes CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Testele funcționale la viteză maximă cu prima locomotivă modernizată pentru CFR Călători, încheiate cu succes
Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: ARB, BCR, BRD, Garanti BBVA
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Față de august 2023, creditul a crescut cu 7,7%, ritm în accelerare de la 6,8% în iulie, cel mai ridicat nivel de după mai 2023.
BNR a tăiat dobânda cheie în iulie și august, cu câte 0,25 puncte procentuale, la 6,5%, ceea ce a dus la scăderea dobânzilor din piață. În contextul unui excedent mare de lichiditate, rata tranzacțiilor interbancare și ROBOR la 3 luni s-au dus spre 5,5%, noul nivel al ratei facilității de depozit a BNR, care dă în ultimii aproape doi ani mersul pieței.

Dacă luăm în calcul inflația de 5,1% din ultimul an, creditul a crescut în termeni reali cu 2,5% pe an, față de 1,3% în luna precedentă. Este a patra lună la rând de creștere real-pozitivă a creditării, după 19 luni consecutive în care aceasta a fost în teritoriu negativ, pe fondul inflației ridicate și a răcirii dinamicii creditării, ca urmare a creșterii dobânzilor. De asemenea, este cel mai ridicat ritm real al creditului de după martie 2022.

Creditul în lei a crescut cu 10% față de august 2023, pe fondul unei creșteri cu 11,1% în cazul populației și cu 8,5% în cazul firmelor. În ambele cazuri, dinamica este în accelerare față de cea din iulie, de la 10,6%, respectiv 6,3%.

Calcul - Cât a împrumutat deja Guvernul până la finele lunii august CITEȘTE ȘI Calcul - Cât a împrumutat deja Guvernul până la finele lunii august

De altfel, și din datele de creștere lunară se observă un reviriment al interesului firmelor pentru împrumuturile în monedă națională, cu o dinamică de 1,4% comparativ cu iulie. În cazul populației, dinamica lunară s-a redus de la 1,6% la 1,2%.

Interesul firmelor pare să fi revenit și în cazul împrumuturilor în valută, cu o creștere a soldului de 0,6% față de iulie și de 7,4% față de august 2023, comparativ cu ratele de 0,1%, respectiv 7,2% din iulie. Creditul în valută acordat populației a continuat să se contracte relativ accelerat, cu 1,5% față de iulie și 17,4% față de august 2023, în condițiile în care împrumuturile în sold merg spre maturitate și debitorii rambursează tot mai mult din capital, ca efect al sistemului anuităților, și băncile nu mai acordă decât volume foarte subțiri de astfel de împrumuturi, ca efect al restricțiilor introduse după criza financiară și economică.

Masa monetară a accelerat la 10,8% în august față de anul anterior, de la 10,6% în iulie, la 693,6 miliarde de lei. Ajustat cu inflația, creșterea masei monetare a fost de 5,4%, cea mai ridicată de după februarie 2022.

Numerarul în circulație a crescut cu 9,9%, la 119 miliarde de lei, fondurile din conturile curente cu 7% la 300,3 miliarde de lei. Depozitele cu maturitatea de până la 2 ani au crescut cu 15% în termeni anuali, la 274,1 miliarde de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
creditare
crestere credit
masa monetara
credite firme
credite populatie