Eximbank va fi transformată în bancă de dezvoltare

Eximbank va fi transformată în bancă de dezvoltare
scris 3 oct 2016

Eximbank va fi transformată în bancă de dezvoltare și va finanța atât exportatori, firme nou-înființate, IMM-uri, cât și primării, grupuri de acțiune locală, organizații neguvernamentale și universități, tranzacțiile mai mari de 50 de milioane de euro urmând să fie aprobate de Guvern.

Transformarea Eximbank în Bancă de Dezvoltare este pregătită printr-un proiect promovat acum în Parlament de PSD. Proiectul a fost pregătit încă de anul trecut, fiind promovat în Guvernul Ponta în martie sub forma unui memorandum, dar fără ca miniștrii să mai apuce, înainte de schimbarea Cabinetului, să mai semneze și proiectul de lege.

Urmărește-ne și pe Google News

Acum, inițiativa este reluată prin intermediul Parlamentului, având nevoie de avizul senatorilor și al deputaților pentru a fi transmis președintelui spre promulgare, intenția fiind de a transforma Eximbank într-o instituție care să funcționeze într-un mandat stabilit de Guvern și care să contribuie la implementarea politicilor economice ale Guvernului.

Recent, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu, a declarat la Profit LIVE că Guvernul poate crea o bancă pentru IMM, prin care aceste firme să primească credite preferențiale, prin transformarea în acest sens a CEC Bank sau a Eximbank.

59 de milioane de euro în instrumente financiare pentru IMM-uri CITEȘTE ȘI 59 de milioane de euro în instrumente financiare pentru IMM-uri

Proiectul stabilește că Eximbank, prin schimbarea statului, va avea misiunea de a susține mediul de afaceri, dezvoltarea infrastructurii și a utilităților de interes public, dezvoltarea regională, acitivitatea de cercetare-dezvoltare-inovare, protecția mediului, ocuparea și formarea personalului, susținerea întreprinderilor mici și mijlocii, susținerea trazacțiilor internaționale și a exporturilor.

În noua formă, banca va trebui să corecteze disfuncționalitățile pieței care nu sunt acoperite de băncile comerciale, să administreze fondurilor europene, să sprijine dezvoltarea sectorului IMM, dar va iniția și activități de recuperare, prin executare silită de către un corp propriu de executori fiscali, a fondurilor alocate din bugetul de stat de la firmele care nu își îndeplinesc obligațiile contractuale.

Operațiunile băncii vor fi coordonate de un Comitet Interministerial de Dezvoltare Economică, format din reprezentanți ai administrației centrale și condus de un secretar de stat din Ministerul Finanțelor. Comitetul va aproba tranzacțiile în cuantum de până la 50 milioane de euro per beneficiar sau grup de beneficiari, tranzacțiile în valoare mai mare urmând să fie aprobate de Guvern.

Banca va oferi finanțare atât firmelor nou-înființate, IMM-urilor, companiilor naționale, dar și administrației locale, grupurilor de acțiune locală, organizațiilor neguvernamentale, universităților.

viewscnt
Afla mai multe despre
eximbank
banca de dezvoltare