Programul Fidelis, prin intermediul căruia Ministerul Finanțelor se împrumută de la populație prin vânzarea de titluri cotate la bursă, va oferi pentru prima dată persoanelor care donează sânge două oportunități de investiții în lei, titlurile cu maturitate de 1 an, disponibile și la precedentele emisiuni, precum și titluri pe perioadă de trei ani, potrivit informațiilor Profit.ro. Donatorii de sânge primesc dobânzi mai ridicate comparativ cu titlurile obișnuite.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Aceasta este a șasea rundă de împrumuturi Fidelis din acest an. La precedenta emisiune Fidelis, din toamnă, au fost disponibile pentru donatori doar titluri pe 1 an.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pe segmentul titlurilor care nu fac parte din campania de încurajare a donării de sânge, vor fi disponibile titluri în lei pe 1 și 5 ani, la fel ca la precedenta rundă Fidelis, precum și titluri în euro, cu maturități pe 2 și 7 ani, față de 1 an și 5 ani la precedenta emisiune.
Perioada de subscriere va fi între 9 și 18 decembrie.
Pe lângă Fidelis, Ministerul Finanțelor împrumută bani de la populație și prin programul Tezaur, în cadrul căruia titlurile de stat se pot achiziționa de la Trezorerie sau oficii poștale.
CITEȘTE ȘI VIDEO Profit Financial.forum - Alin Andrieș, secretar de stat Ministerul Finanțelor: Creșterea dobânzilor de luni-marți s-a temperat. Anticipăm că, în perioada următoare, incertitudinea politică va mai cauza fluctuațiiEmisiunea Fidelis din octombrie
Potrivit anunțului din octombrie al Ministerului Finanțelor, Fidelis V ediția de toamnă, desfășurată între 2 - 11 octombrie 2024, a înregistrat trei recorduri notabile:
- valoare record a sumei investite, de peste 3,5 miliarde lei, depășind recordul anterior stabilit în luna august, de peste 3,2 miliarde lei;
- 26.366 de români care au cumpărat titluri de stat – cel mai mare număr din cele 19 ediții FIDELIS;
- 2.151 de donatori-investitori, cel mai mare număr de la debutul parteneriatului cu Rock FM.
Ediția respectivă s-a remarcat și datorită rezultatelor importante generate de donatorii-investitori, care s-au alăturat campaniei „România are sânge de rocker, acum și de investitor”, desfășurată de Ministerul Finanțelor în parteneriat cu „Morning Glory cu Răzvan Exarhu” și Rock FM. Peste 257 milioane lei au fost investiți de către 2.151 de români care au donat sânge începând cu luna mai a acestui an. Aceștia au beneficiat de o dobândă de 6,85%, cu 1% mai mare decât cea oferită pentru emisiunile clasice cu scadența la 1 an.
Potrivit specialiștilor Centrului de Transfuzie Sanguină București, sângele donat de cei 6.552 de donatorii-investitori ai celor cinci ediții din 2024 vor salva 19.656 de vieți.
Suma totală investită în octombrie a fost de peste 3,5 miliarde lei, depășind cu peste 300 de milioane lei ediția record din august 2024. Emisiunile în euro au fost cele mai accesate în cadrul acestei, cu un total de peste 387,29 milioane euro, echivalentul a 1,93 miliarde lei.
CITEȘTE ȘI VIDEO Profit Financial.forum - Ionuț Lianu CFA CEC Bank, despre efectele alegerilor: A fost abrupt la începutul săptămânii, dar s-a corectat. Investitorii se uită la ExcelAstfel, emisiunea în euro cu scadența la 1 an și dobânda de 3,95%, a avut un total de peste 216,62 milioane de euro, echivalentul a 1,08 miliarde lei lei, plasați în cele 6.118 ordine. A doua emisiune în euro, cu scadența la 5 ani și dobânda de 5%, a avut un total de peste 170,67 milioane euro, echivalentul a 853,34 milioane lei, plasate în 5.417 ordine.
În ceea ce privește emisiunile în lei, investitorii au plasat peste 1,28 miliarde lei, în 12.710 ordine. Emisiunea de titluri de stat în lei cu scadență de 1 an și dobânda de 5,85% a avut un total de peste 679,37 milioane lei. Emisiunea de titluri de stat în lei cu scadență de 5 ani și dobânda de 7% a avut un total de peste 603,84 milioane lei.
Cei care investesc în titlurile de stat FIDELIS se bucură de facilități precum:
- posibilitatea de a vinde titlurile înainte de maturitate, primind dobândă aferentă perioadei de deținere;
- câștigurile cumulate din dobânzi și profituri sunt neimpozabile;
- flexibilitate în administrarea și diversificarea portofoliului.