Conversia creditelor în franci elvețieni a fost adoptată pe articole în Camera Deputaților. Gradul de îndatorare, respins

Conversia creditelor în franci elvețieni a fost adoptată pe articole în Camera Deputaților. Gradul de îndatorare, respins
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 11 oct 2016

Plenul Camerei Deputaților a adoptat pe articole proiectul de modificare a OUG 50/2010 care introduce prevederi privind conversia creditelor din franci elvețieni în lei la cursul de la data semnării contractelor de împrumut. Plenul a înlăturat un amendament al Comisiilor de raport care impunea un grad de îndatorare de peste 50% din veniturile nete pentru beneficiarii conversiei. Limita de 250.000 de franci elvețieni a fost păstrată.

Proiectul de lege a rămas pentru votul final de la ora 15.30. Camera deputaților este cameră decizională.

Urmărește-ne și pe Google News

"Pentru creditele acordate în franci elvețieni, creditorii sunt obligați să efectueze conversia în LEI a soldului creditului exprimat în franci elvețieni (...) Cursul de schimb la care se efectuează conversia este cursul de schimb al BNR valabil la data încheierii contractului/convenției de credit in franci elvețieni", se arată în două dintre amendamentele votate de deputați în Comisiile reunite Juridică și de Buget, finanțe și bănci și confirmate la votul pe articole.

Amendamentul din Comisiile de raport care a căzut la vot introducea un grad de îndatorare, printr-o prevedere în capitolul III Eligibilitate:

"2. solicitantul conversiei, care are calitatea de consumator și care, la data analizei solicitării conversiei, are gradul de îndatorare care depășește 50% din venitul net al consumatorului"

A fost menținută limita portivit căreia este eligibil "consumatorul ale cărui credite au o valoare cumulată de maxim 250.000 CHF, la momentul semnării contractelor de credit".

Debitorii care vor beneficia de conversie vor plăti ratele la dobânzile din contractele în franci elvețieni, deși acestea vor fi de la data conversiei exprimate în lei. Mai mult, dacă dobânzile la lei din acest moment sunt mai favorabile, atunci clienții vor putea beneficia de acestea, în schimb.

"Conversia se realizează prin act adițional la contractul de credit sau, în lipsă, prin Hotărâre judecătorească, la cursul de schimb la data încheierii contractului. Clauzele inițiale relative la costuri rămân neschimbate, cu condiția să fie mai favorabile consumatorului. În caz contrar, costurile creditului vor fi ajustate în raport cu cele practicate de creditor în mod curent la momentul conversiei", se arată într-un articol introdus în comisii.

De lege ar urma să beneficieze circa 51.000 de debitori, cu 54.000 de contracte de împrumut, împărțite aproape egal între contracte de credit ipotecar și contracte de consum cu ipotecă, potrivit datelor BNR aferente lunii iulie, înaintate Comisiilor de raport. Valoarea acestor credite este de 5,7 miliarde de lei, iar credite de alte 1,6 miliarde de lei erau externalizate de către bănci, adică nu se mai aflau în proprietatea lor.

Legea stipulează, în două articole chiar, că se aplică conversia inclusiv pentru creditele externalizate. De asemenea, ar urma să fie convertite și soldurile vândute/cesionate precum și în cazul contractelor încheiate cu consumatori care au fost supusi executării silite, într-o formulare pe care o întâlnim și în cazul Legii privind darea în plată, unde debitorii pot închide creanțele chiar dacă au fost executați silit.

Proiectul de lege în forma votată de Comisii poate fi consultat aici.

viewscnt
Afla mai multe despre
conversie credite franci elvetieni