Traian Halalai va primi un nou mandat de președinte executiv al Exim Banca Românească, fiind selectat din nou de acționarul majoritar al băncii, Ministerul Finanțelor să conducă banca, potrivit informațiilor anunțate de Profit.ro anterior.
În noua conducere, care va avea un mandat de patru ani, Cătălin Pârvu va fi vicepreședinte executiv pentru zona corporate și trezorerie, iar Codin Năstase vicepreședinte executiv pe control intern (CRO). Zona de retail va fi condusă din poziția de vicepreședinte executiv de Lidia Stan, promovată din cadrul băncii. Pleacă actualul vicepreședinte executiv și CFA Cristian Șaitariu, care nu va păstra nici poziția neexecutivă în board.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ca membri neexecutivi în boardul Exim apar două nume noi: George-Liviu Maha și Dragoș-Grațian Popa. Rămân în funcție din fostul board membrii neexecutivi Andrei-Răzvan Micu, Nina Puiu și Cristi-Marcel Spulbăr.
Cătălin Pârvu a condus timp de un deceniu Piraeus Bank - devenită First Bank după vânzarea către americanii de la J.C. Flowers, de unde a plecat în vara lui 2019. Din iulie 2020 a preluat conducerea boardului societății Piraeus Insurance Reinsurance Broker România. Anul trecut, ASF i-a dat aprobarea pentru un nou mandat de membru/președinte al consiliului de administrație al societății Holfin Insurance Reinsurance Broker S.A.
Codin Năstase rămâne să conducă zona de control al riscului, cu un nou mandat reînnoit la Exim Banca Românească, unde a venit în urmă cu patru ani de la Patria Bank. La Patria Bank fusese numit din ianuarie 2019 director adjunct al diviziei de risc și membru în Comitetul Directorilor, pentru a-l înlocui pe Bogdan Neacșu, plecat să conducă CEC Bank. În trecut a mai lucrat la Bancpost, preluată ulterior de Banca Transilvania, tot ca director de risc.
Lidia Stan este membru al boardului Exim Banca Românească din 2020. Din 2013 a fost numită director executiv la Eximbank, anterior lucrând la Banca Românească, preluată de Eximbank, la ING și la Banca Franco-Română.
George Liviu-Maha este noul rector al Universității Alexandru Ioan Cuza din Cluj, unde predă economie din 1999, cel care l-a detronat anul acesta în funcție pe Tudorel Toader.
Dragoș Popa a fost în trecut director al departamentului de companii mari, sector public și companii multinaționale la Citi România, sucursala grupului bancar american cu același nume, însă recent a plecat din banking pentru a se ocupa de coaching, mentoring și consultanță. Revine acum în sistemul bancar la Exim Banca Românească.
CITEȘTE ȘI FOTO Top candidați pe TikTok: Număr de urmăritori vs. număr de voturiNominalizările pentru noua conducere a băncii urmează să fie transmise Băncii Naționale a României în vederea autorizării.
Statul deține aproape 99% din capitalul Exim Banca Românească (până anul trecut purta numele de Eximbank) prin Ministerul Finanțelor. Finanțele trebuie să numească un președinte executiv, trei vicepreședinți executivi și cinci membri neexecutivi ai Consiliului de Administrație. Aceștia vor avea un mandat de patru ani, care va începe de la data aprobării lor de către Banca Națională a României.
La procedura de selecție încheiată în vară a fost admis un candidat pentru funcția de președinte executiv, trei pentru funcțiile de vicepreședinte și patru pentru cele de membru simplu al CA.
Procedura pentru numirea celui de-al cincilea membru simplu al CA a fost reluată și patru candidați au trecut de proba de interviu, din care unul a fost propus de comisia de selecție, potrivit unui anunț din octombrie.
Numele candidaților au fost păstrate cu strictețe până acum de bancă și de Finanțe.
Până la aprobarea noii conduceri, actuala conducere este compusă din Traian Halalai, președinte executiv, Cristian Șaitariu (vicepreședinte executiv). Consiliul de Administrație este format din Andrei Micu, președinte, Traian Halalai, Cristian Șaitariu, Nina Puiu și Cristi Spulbăr. Aceasta va continua să funcționeze ca provizorie până la aprobarea noii conduceri de către BNR.
Convocatorul AGEA menționează că Șaitariu își va încheia mandatul de vicepreședinte la numirea oricărui vicepreședinte executiv nou numit. Finanțele vor stabili și remunerația administratorilor.
Mandatul conducerii Exim s-a încheiat în urmă cu mai bine de un an, dar Halalai și Șaitariu (din conducerea executivă) au primit mandat provizoriu până în martie anul acesta, care de atunci a mai fost însă prelungit în contextul întârzierii procedurii de selecție a noii conduceri. Din CA, mandatul a fost prelungit pentru cinci din nouă membri.
Exim Banca Românească a încheiat primul semestru cu un profit net de 4,6 milioane de lei, similar celui din aceeași perioadă a anului trecut. Banca avea active de aproape 27 de miliarde de lei. Exim a urcat pe locul 8 după active începând cu 2022, față de poziția a 12-a în 2019, cu o cotă de piață de circa 3,3%. Anul trecut a absorbit Banca Românească, pe care a cumpărat-o în 2019 de la NBG.