Banca Centrală Europeană este pe cale să efectueze a treia reducere a dobânzii cheie în acest an, la reuniunea din această săptămână

Banca Centrală Europeană este pe cale să efectueze a treia reducere a dobânzii cheie în acest an, la reuniunea din această săptămână
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 10:47

Banca Centrală Europeană (BCE) se pregătește să anunțe a treia sa reducere a ratei dobânzii cheie din acest an, la ședința de joi, pe fondul scăderii rapide a riscurilor inflaționiste, transmite CNBC.

În septembrie, rata inflației în zona euro a încetinit la 1,8%, sub ținta BCE de 2%, în timp ce inflația de bază a atins un minim de doi ani și jumătate, de 2,7%.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Town Gas, cel mai mare distribuitor de gaze naturale din Egipt, bifează o premieră în România. Gaze furnizate în case românilor CITEȘTE ȘI FOTO Town Gas, cel mai mare distribuitor de gaze naturale din Egipt, bifează o premieră în România. Gaze furnizate în case românilor
Evenimente
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Această încetinire a inflației a continuat chiar și după cele două reduceri de 25 de puncte de bază anunțate în iunie și septembrie, care au coborât dobânda de referință de la un nivel record de 4% la 3,5%, scrie News.ro.

Piețele financiare estimează o nouă reducere de 25 de puncte de bază la ședința din octombrie, precum și o altă reducere, până la 3%, în decembrie.

Guvernatorul Băncii Franței, François Villeroy de Galhau, a declarat recent că o reducere a ratei dobânzii în octombrie este ”foarte probabilă” și că aceasta ”nu va fi ultima”.

ULTIMA ORĂ Corespondență din Paris - Decizie radicală: Dacia Bigster nu va fi vândut sub brandul Renault. „O parte dintre clienți vor veni de la Duster, restul de la alte mărci!” CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Corespondență din Paris - Decizie radicală: Dacia Bigster nu va fi vândut sub brandul Renault. „O parte dintre clienți vor veni de la Duster, restul de la alte mărci!”

Președintele BCE, Christine Lagarde, a subliniat în cadrul unei întâlniri recente cu parlamentarii europeni că încrederea în revenirea inflației la țintă a crescut, sugerând o accelerare a măsurilor de relaxare monetară.

Pe fondul unei creșteri economice slabe și a presiunilor inflaționiste în scădere, analiștii se așteaptă ca BCE să continue reducerea dobânzilor în următoarele ședințe, posibil până la un nivel de 2,5% în 2024.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca centrală europeană
dobânzi