Tokyo Metro – Cel mai mare IPO din Japonia în ultimii șase ani pentru operatorul metroului din capitala niponă

Tokyo Metro – Cel mai mare IPO din Japonia în ultimii șase ani pentru operatorul metroului din capitala niponă
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 11:44

Operatorul rețelei de metrou din capitala Japoniei, Tokyo Metro Co., a anunțat că a strâns 348,6 miliarde yeni (2,3 miliarde de dolari) în ceea ce a fost cea mai mare ofertă publică inițială derulată în Japonia în ultimii șase ani, informează Reuters.

IPO-ul de la Tokyo Metro a fost suprasubscris de peste 15 ori, au declarat surse din apropierea acestui dosar, în condițiile în care mulți investitori au fost atrași de renumele și politica de dividende a companiei, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Moov Leasing vinde din acțiuni, la o evaluare de 50 de milioane de euro CITEȘTE ȘI Moov Leasing vinde din acțiuni, la o evaluare de 50 de milioane de euro
Evenimente
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Operatorul de metrou și-a evaluat acțiunile la 1.200 de yeni per titlu, la limita superioară a intervalului 1.100-1.200 de yeni vizat anterior. Chiar și așa, cota de acțiuni alocată investitorilor de retail a fost suprasubscrisă de aproape 10 ori în timp ce acțiunile alocate investitorilor instituționali interni și străini a fost suprasubscrisă de peste 20, respectiv 30 de ori.

La final, compania a informat că a vândut 232,4 milioane acțiuni investitorilor locali și 58,1 milioane acțiuni investitorilor străini.
„Numărul total de acțiuni cerute a fost cu mult peste numărul de acțiuni vândute”, a precizat Tokyo Metro.

Acesta este cel mai mare IPO derulat în Japonia după ce SoftBank Group și-a listat divizia de telecomunicații la finele lui 2018, o operațiune prin care a strâns 21 de miliarde de dolari. De la începutul anului și până în prezent valoarea listărilor derulate în Japonia este de 1,6 miliarde de dolari, iar prin adăugarea IPO-ului Tokyo Metro cifra se apropie de suma de 4,4 miliarde dolari strânsă pe întreg parcursul anului 2023.

Fidelis, din nou spre record - Subscrieri de 3,5 miliarde lei, inclusiv 387 milioane de euro CITEȘTE ȘI Fidelis, din nou spre record - Subscrieri de 3,5 miliarde lei, inclusiv 387 milioane de euro

Tokyo Metro operează nouă linii de metrou și în ultimul an fiscal a transportat, în medie, 6,5 milioane de călători pe zi. Operațiunile companiei includ activități imobiliare și de retail și în exercițiul financiare care s-a încheiat la 31 martie profitul său operațional a crescut cu 175% până la 76 miliarde yeni.

Guvernul central japonez deține 53,4% din acțiunile Tokyo Metro, iar autoritățile locale din Tokyo dețin restul de 46,6% din acțiunile operatorului de metrou. Participațiile lor combinate se vor înjumătăți ca urmare a IPO-ului.

viewscnt
Afla mai multe despre
ipo
japonia
metrou