Din septembrie 2015, când a preluat efectiv dosarele de daună de la Astra Asigurări, și până la finele lui aprilie, Fondul de Garantare a Asiguraților a primit doar 9.756 de cereri pentru deschiderea de dosare de daună. Aproximativ 8.300 de dosare au intrat în lucru.
UPDATE: Aproximativ 120 de cereri de plat[ exced suma de 100.000 de euro pe care FGA o va plăti, conform legii, spune Mona Cucu, director adjunct FGA. Suma totală cerută în aceste dosare ajunge la 230 de milioane de lei.
Fondul a și făcut primele plăți către păgubiți. Ieri și astăzi s-au plătit 354 de dosare cu o valoare totală de 1,9 milioane de lei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
FGA a recepționat doar 32.844 de cereri de plată, deși numărul total al dosarelor de daună, cu tot cu cele preluate de la Astra Asigurări, se apropie de 60.000. Până în acest moment, FGA a aprobat sub 4.200 de dosare care presupun plata unor daune de 16 milioane de lei. Pe de altă parte, FGA estimează că plățile totale, în cazul în care toți păgubiții vor formula cereri de plată în timp util, ar putea ajunge la 480 milioane de lei. Fondul are disponibilități de peste 1 miliard de lei.
Păgubiții Astra au posibilitatea să depună cereri de plată până cel târziu la finalul lunii iulie, când se împlinesc 90 de zile de la rămânerea definitivă a deciziei de intrare în faliment a companiei.
Curtea de Apel București a respins, pe 28 aprilie, apelurile formulate de Astra Asigurări, acționarii săi și doi dintre creditori în procesul de faliment al asigurătorului. Din acest moment, societatea a fost declarată definitiv în faliment, iar Fondul de Garantare a Asiguraților poate începe plățile către cel puțin 30.000 de păgubiți.
CITEȘTE ȘI Carrefour, Auchan, Metro, Selgros și Mega Image, pe lista datornicilor la stat cu un total de 36 mil. euro“Respinge ca nefondat apelul declarat de apelanta Asigurare Reasigurare Astra S.A. prin administrator special Antonescu Bogdan, în contradictoriu cu intimatele Societatea de Asigurare – Reasigurare Astra S.A. prin lichidator KPMG Restructuring SPRL și Autoritatea de Supraveghere Financiară. Respinge apelul declarat de apelantele The Nova Group Investments Romania S.A. și Epsilon Estate Provider S.R.L., în contradictoriu cu intimatele Societatea de Asigurare – Reasigurare Astra S.A. prin lichidator KPMG Restructuring SPRL și Autoritatea de Supraveghere Financiară, ca fiind formulat de persoane lipsite de calitate procesuală activă. Respinge ca lipsit de interes apelul declarat de apelanta T & T Salvage LLC, în contradictoriu cu intimatele Societatea de Asigurare – Reasigurare Astra S.A. prin lichidator KPMG Restructuring SPRL și Autoritatea de Supraveghere Financiară. Respinge apelul declarat de apelanta S.C. Oltchim S.A. prin administratori judiciari consorțiul format din Rominsolv SPRL și BDO Business Restructuring SPRL, în contradictoriu cu intimatele Societatea de Asigurare – Reasigurare Astra S.A. prin lichidator KPMG Restructuring SPRL și Autoritatea de Supraveghere Financiară, ca fiind formulat de o persoană lipsită de calitate procesuală activă, cât privește critica soluției de numire a lichidatorului judiciar provizoriu, și ca lipsit de interes, cât privește critica soluției de respingere a cererii de calificare a cererii de intervenție ca fiind declarație de creanță “, a arătat instanța Curții de Apel care a avut nevoie de un singur termen pentru a se lămuri în legătură cu situația de la Astra.
Fondul de Garantare a Asiguraților va putea începe plata despăgubirilor către clienții Astra și către terții păgubiți de aceștia. Valoarea maximă a despăgubirilor estimate de FGA ar fi de aproximativ 700 de milioane de lei.
În momentul în care i s-a cerut falimentul, Astra mai avea în portofoliu 2,5 milioane de polițe de asigurare și 1,8 milioane de clienți.
Termen prelungit pentru deschiderea de noi dosare
Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a hotărât să prelungească termenul până la care clienții Astra Asigurări sau terții păgubiți de aceștia pot depune cereri pentru deschiderea dosarului de daună, arată un comunicat al ASF. S-a decis ca dosarele să poată fi deschise până pe 23 mai, iar termenul ar putea fi prelungit chiar până la expirarea sau denunțarea tuturor polițelor încă în vigoare la Astra.
FGA a contestat raportul de activitate al KPMG, în principal strategia aleasă de lichidator, adică păstrarea portofoliului de polițe pentru eventualitatea unei vânzări. Instanța a fixat termen pentru 23 mai. Dacă magistrații dau dreptate FGA, KPMG ar putea fi obligat să denunțe toate polițele aflate încă în vigoare. În consiliul ASF s-a luat în calcul inclusiv posibilitatea prelungirii termenului până la expirarea tuturor polițelor Astra, chiar și în ipoteza în care FGA nu va avea câștig de cauză.