Euroins deschide un proces la CEDO pentru refuzul instanței române de a suspenda falimentul

Asigurări    
Euroins deschide un proces la CEDO pentru refuzul instanței române de a suspenda falimentul

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Euroins Insurance Group AD (EIG), parte a Eurohold Bulgaria AD, cel mai mare holding cotat la bursa din Bulgaria, va intenta un proces la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) din cauza deciziei Curții de Apel București (CAB) din data de 11 februarie 2025 de respingere a apelului formulat de EIG împotriva procedurii falimentului Euroins Romania.

Potrivit grupului de asigurări, respingerea contestației este în contradicție cu legislația română și europeană și îl privează pe asigurătorul român de un recurs judiciar efectiv.

Urmărește-ne și pe Google News

EIG a solicitat instanței române suspendarea falimentului asigurătorului român până când instanța se pronunță asupra legalității deciziei autorității financiare române ASF din 17 martie 2023, prin care organul de supraveghere a revocat licența de funcționare a companiei românești.

Sindicaliștii de la Oil Terminal SA anunță declanșarea grevei nemulțumiți de prevederile Ordonanței trenuleț CITEȘTE ȘI Sindicaliștii de la Oil Terminal SA anunță declanșarea grevei nemulțumiți de prevederile Ordonanței trenuleț

Mesajul companiei

"La nivelul lunii februarie 2025, dosarul privind legalitatea acestei decizii a ASF este încă în faza inițială și pledoariile nu au fost încă audiate, dar prin adoptarea unei hotărâri la 9 iunie 2023, instanța română a declarat (în primă instanță) Euroins România în faliment, numai pe baza actului ASF din 17 martie 2023. Declararea falimentului Euroins România de către instanța română, înainte ca instanța de judecată să se pronunțe asupra legalității deciziei ASF de retragere a autorizației de funcționare, încalcă legea română și Codul de procedură civilă român, precum și jurisprudența europeană și drepturile fundamentale în UE garantate de Convenția Europeană a Drepturilor Omului și Carta Drepturilor Fundamentale a UE.

Acest act al instanței române înseamnă de facto un dezastru pentru Euroins România înainte ca instanța să se pronunțe dacă licența i-a fost revocată în mod legal. Datorită acestui act, EIG a solicitat chiar primei instanțe din România să dispună sesizarea Curții Constituționale locale a așa-zisei excepții de neconstituționalitate. Această cerere a fost permisă și admisă, motiv pentru care se așteaptă o decizie a Curții Constituționale, care nici nu a fost luată în considerare de Curtea de Apel București (CAB).

Motivele respingerii contestației la CAB nu au fost încă publicate, însă acest act confirmă refuzul primei instanțe pentru orice analiză a cererii echitabile a EIG de suspendare a procedurii de faliment a Euroins România până la o decizie judecătorească în celălalt proces cu privire la retragerea legală a autorizației de funcționare a companiei.

Ministrul Mediului: Statul român a plătit, până în prezent, un miliard de euro taxă pe plasticul nereciclat CITEȘTE ȘI Ministrul Mediului: Statul român a plătit, până în prezent, un miliard de euro taxă pe plasticul nereciclat

Tocmai acest refuz este în contradicție cu legea română și europeană. Făcând acest demers, CAB a confirmat falimentul asigurătorului român doar pe baza actului ASF prin care a retras licența companiei, fără a ține cont de faptul că acest act al ASF este supus unui dosar separat de litigiu care nu a fost încă soluționat. În acest fel, instanța română lipsește complet Euroins România de dreptul la un recurs judiciar efectiv și la un proces echitabil. Faptul că s-a așteptat o decizie a Curții Constituționale a României cu privire la cererea EIG de pronunțare a excepției de neconstituționalitate este de asemenea ignorat.

EIG continuă o acțiune în instanță privind legalitatea deciziei ASF de a retrage licența Euroins România, aflată încă în faza inițială. În plus, în luna mai 2024, compania a depus oficial o Cerere de Arbitraj la Centrul Internațional pentru Soluționarea Litigiilor Investiționale (ICSID) din Washington, DC. Valoarea sumei supusă arbitrajului depășește 500 de milioane de euro.

În ciuda litigiilor aflate în desfășurare, EIG și acționarii săi reamintesc că și-au declarat în repetate rânduri, și încă din prima zi după revocarea licenței Euroins România, disponibilitatea să rezolve problema și să găsească o soluție în dialog și cooperare cu autoritățile statului român.

Grupul de asigurări a făcut o ofertă publică tuturor instituțiilor românești responsabile pentru a prelua toate cheltuielile curente și viitoare ale Euroins România cu referire la daune, pretenții și acțiuni formulate împotriva asigurătorului român, angajându-se astfel să protejeze și să garanteze drepturile părților și clienților vătămați.

Propunerea includea asumarea acestor obligații de către filiala bulgară a Grupului și executarea contractului de reasigurare existent semnat de Euroins România și EIG Re. Acest contract de reasigurare acoperă între 87 și 97% din daunele fiecărei părți vătămate.

Până în prezent, nicio instituție română responsabilă nu a luat o poziție față de această propunere și nu a protejat drepturile părților vătămate și ale cetățenilor români. În plus, chiar și cu retragerea licenței de funcționare a Euroins România, ASF a încercat de fapt să rezilieze contractul de reasigurare dintre Euroins România și reasigurătorul EIG Re, prejudiciind astfel interesele asiguraților și cetățenilor români. In toate aceste acțiuni, ASF este asistata de fapt de CITR, lichidatorul Euroins Romania.

De mult timp, ASF, Fondul Român de Garantare a Asigurărilor și CITR au refuzat să publice date la zi cu privire la volumul real de daune al Euroins România. În schimb, și neclar în ce scop, ei anunță cumulat astfel de date și pentru City Insurance și pentru Euroins România, împreună. EIG și EIG Re au solicitat în mod repetat să cunoască valoarea reală și volumul creanțelor exprimate doar față de Euroins România, actualizate la zi, dar nu au primit niciun răspuns până în prezent.

O nouă companie de asigurări pentru șoferi intră în România CITEȘTE ȘI O nouă companie de asigurări pentru șoferi intră în România

Din câte cunoaște consiliul de administrație al Grupului, cererile din partea presei române și internaționale de a furniza date doar despre Euroins România au rămas fără răspuns. Acestea sunt informații de mare interes public și sunt disponibile pentru fiecare dintre cele trei organisme române enumerate mai sus. Apare o întrebare: ce înseamnă ascunderea acestor date despre Euroins România și de ce aceasta devine ceva asemănător cu „secretul cel mai bine păstrat” din țară?

În concluzie, rămâne întrebarea de ce instituțiile românești responsabile au căutat în mod constant conflictul cu EIG până acum, acuzând grupul de asigurări de tot felul de abateri nedovedite, în loc să caute cooperare și să discute despre cum pot să protejeze interesele cetățenilor români? Ultimul este obiectivul principal al Euroins Insurance Group, dar se pare că nu și pentru instituțiile românești responsabile în acest caz".

viewscnt
Afla mai multe despre
еig
euroins
faliment