Argentina a încheiat un acord de tip Facilitare Extinsă (Extended Fund Facility) cu Fondul Monetar Internațional, în valoare de 20 de miliarde de dolari, pe o perioadă de 48 de luni, iar, într-o mișcare politică majoră premergătoare acestui acord, a demantelat componente esențiale ale sistemului de control valutar și a relaxat semnificativ controlul asupra monedei naționale, peso-ul, relatează Reuters.
FMI va acorda Argentinei o primă tranșă de 12 miliarde de dolari până marți, iar încă 2 miliarde vor deveni disponibile până în iunie, scrie News.ro.

16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Acordul este așteptat să ajute Argentina ”să atragă sprijin oficial suplimentar, atât multilateral, cât și bilateral, precum și o revenire rapidă pe piețele internaționale de capital,” a transmis FMI într-un comunicat.
”Pilonii principali ai programului includ menținerea unei ancore fiscale solide și tranziția către un regim monetar și valutar mai robust, cu o flexibilitate mai mare a cursului de schimb,” a adăugat instituția.
Anterior, banca centrală a Argentinei a anunțat că, începând de luni, va renunța la cursul de schimb fix și va permite peso-ului să fluctueze liber într-un interval mobil cuprins între 1.000 și 1.400 pesos pentru un dolar, față de 1.074 la închiderea de vineri.
Autoritățile argentiniene vor elimina o mare parte din așa-numitul ”cepo” – regimul de control al capitalurilor – care a restricționat accesul la valută străină. De asemenea, companiile vor putea, începând din acest an, să își repatrieze profiturile, o cerere esențială din partea mediului de afaceri care ar putea stimula investițiile.
”De luni, vom putea pune capăt restricțiilor valutare impuse în 2019, care au limitat funcționarea normală a economiei,” a declarat ministrul Economiei, Luis Caputo, într-o conferință de presă.
Președintele libertarian Javier Milei a afirmat într-un discurs televizat că Argentina este ”mai bine pregătită ca niciodată să facă față turbulențelor externe.”
Totuși, un raport al FMI privind noul acord avertizează că ”riscurile de scădere rămân ridicate”, în special din cauza tensiunilor comerciale globale și a posibilelor turbulențe interne legate de ciclul electoral care se apropie și de condițiile sociale fragile.

”Aceasta este o devalorizare”
Noul sistem de curs de schimb ar putea permite peso-ului să se deprecieze cu aproape o treime dacă moneda ajunge la limita inferioară a intervalului, deși banca centrală a afirmat că dispune de instrumente pentru intervenție. Intervalul va fi extins cu 1% în fiecare lună, a precizat instituția.
Această decizie politică a precedat aprobarea finală a FMI pentru ceea ce reprezintă al 23-lea program semnat de Argentina cu instituția financiară internațională, într-o relație istorică marcată de instabilitate și reforme dificile.
Fondurile vor fi folosite pentru recapitalizarea băncii centrale, iar guvernul speră că acestea vor contribui la stabilizarea monedei, la reducerea inflației și la crearea spațiului fiscal necesar pentru reduceri de taxe, a spus Caputo.
Alte instituții au anunțat sprijin suplimentar: Banca Mondială va oferi 12 miliarde de dolari, iar Banca Interamericană de Dezvoltare – 10 miliarde.
Argentina are nevoie urgentă de aceste fonduri pentru a consolida rezervele valutare, aflate în teritoriu negativ net și în continuă scădere, în contextul unei inflații persistente și al unei creșteri recente a indicelui de risc de țară. Relaxarea controalelor valutare este de asemenea așteptată să declanșeze o perioadă de volatilitate sporită pe piețele interne, deja agitate de războiul tarifar internațional dintre SUA și partenerii săi comerciali.
”Aceasta este, în esență, o devalorizare, ceea ce contrazice dorința guvernului de a naviga calm spre alegeri,” a comentat economistul Ricardo Delgado, referindu-se la alegerile legislative intermediare din acest an.
”Este puțin surprinzător că, în acest moment de volatilitate globală, se elimină controalele,” a adăugat el.