Un sondaj online de amploare realizat recent de compania Tavex, la care au participat mii de respondenți activi în tranzacții cu aur și valute, arată că unul din doi bulgari respondenți se opune adoptării euro ca monedă națională. Cercetarea a vizat percepția publică privind aderarea Bulgariei la zona euro începând cu 1 ianuarie 2026.
În sondajul online realizat de Tavex, companie activă în tranzacții cu aur și valute, mii de respondenți au fost întrebați despre intenția Bulgariei de a adopta euro începând cu 1 ianuarie 2026. Aproximativ 24% au declarat că susțin adoptarea euro de la acea dată, însă aproape 73% s-au opus calendarului propus.

16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Întrebați când ar trebui Bulgaria să adopte euro, 21% au răspuns „cât mai curând posibil”, în timp ce puțin peste 29% ar prefera ca aderarea să aibă loc doar după ce țara ajunge la nivelul mediu de venit din Uniunea Europeană.
Remarcabil este că 47% dintre participanți au afirmat că Bulgaria nu ar trebui niciodată să adopte euro. Rezultatele arată o susținere stabilă de puțin peste 20% pentru euro, în timp ce aproape o treime ar vrea amânarea, iar aproape jumătate se opun complet ideii.
La întrebarea „Doriți ca euro să înlocuiască leva ca monedă națională începând cu 1 ianuarie 2026?”, doar 24% au răspuns afirmativ. Aproape 73% s-au declarat împotriva termenului propus, iar 47% au spus că Bulgaria nu ar trebui niciodată să adopte moneda euro.
21% au susținut o aderare „cât mai curând posibil”, 29% preferă ca Bulgaria să intre în zona euro doar după ce ajunge la nivelul mediu de venit din UE, conform Novinite.

Rezultatele sugerează o susținere constantă de circa 20% pentru adoptarea euro, în timp ce aproape o treime preferă amânarea.
Aceste date contrastează cu un sondaj național reprezentativ realizat în ianuarie de agenția Measure, în care 39% dintre respondenți erau „în principiu PENTRU” aderarea la zona euro, iar 57% „în principiu ÎMPOTRIVĂ”.
Publicarea rezultatelor de către Tavex vine pe fondul unei incertitudini economice globale tot mai accentuate. Temeri legate de un posibil război comercial, instabilitatea piețelor și deprecierea accentuată a dolarului american alimentează îngrijorările.