Impunerea unui tarif de 25% asupra importurilor farmaceutice în Statele Unite ar duce la o creștere a costurilor medicamentelor de pe piața americană cu aproape 51 de miliarde de dolari anual, ceea ce ar putea majora prețurile din SUA cu până la 12,9%, dacă taxele vor fi transferate integral consumatorilor, potrivit unui raport realizat de Ernst & Young și comandat de principala asociație a industriei farmaceutice americane, Pharmaceutical Research and Manufacturers of America (PhRMA), analizat de Reuters.
Analiza arată că SUA au importat în 2023 produse farmaceutice în valoare de 203 miliarde de dolari, 73% provenind din Europa, în principal din Irlanda, Germania și Elveția. Vânzările totale de produse farmaceutice finite în SUA au fost de 393 miliarde de dolari în același an, informează News.ro.
Raportul, datat 22 aprilie și încă nepublicat oficial, a fost comandat de PhRMA, organizație care reprezintă giganți precum Amgen, Bristol Myers Squibb, Eli Lilly și Pfizer.

PhRMA nu a oferit un comentariu imediat. Organizația a susținut anterior că impunerea tarifelor ar submina eforturile de a crește producția internă, un obiectiv declarat al fostului președinte Donald Trump.
Produsele farmaceutice au fost în mod tradițional scutite de războaiele comerciale, din cauza riscurilor potențiale, dar Trump a amenințat în repetate rânduri cu introducerea unui tarif de 25% pe importurile de medicamente. Săptămâna trecută, administrația sa a lansat o anchetă privind aceste importuri, invocând motive de securitate națională legate de dependența de producția externă.
Această mișcare a declanșat o perioadă de consultare publică de 21 de zile, în cadrul investigației conduse de Departamentul Comerțului.
Producătorii de medicamente speră să folosească această fereastră pentru a demonstra că tarifele ridicate ar afecta eforturile de extindere rapidă a producției în SUA și să propună alternative, potrivit avocatului comercial Ted Murphy, de la firma Sidley Austin, care consiliază companiile în acest proces.

Unii producători au făcut lobby pentru introducerea treptată a tarifelor, în încercarea de a atenua impactul.
Roche, gigantul elvețian din domeniul farma, a anunțat joi că poartă discuții directe cu guvernul SUA pentru a obține scutiri tarifare, argumentând că produsele importate sunt echilibrate de exporturile de medicamente și echipamente medicale fabricate în Statele Unite.
Potrivit raportului EY, costurile de producție reprezintă doar un factor în stabilirea prețurilor medicamentelor noi, iar gradul în care tarifele vor fi transferate consumatorilor este incert. Totuși, în cazul în care taxele ar fi reflectate integral în prețurile de vânzare, prețurile medicamentelor în SUA ar putea crește cu până la 12,9%.
Aproximativ 30% din importurile farmaceutice din 2023 au fost ingrediente utilizate ulterior în producția din SUA, fie pentru consum intern, fie pentru export. Tarifele aplicate acestor ingrediente ar majora costurile de producție cu 4,1% și ar reduce competitivitatea globală a medicamentelor fabricate în SUA.
Circa 25% din producția farmaceutică americană este destinată exportului, cu o valoare de 101 miliarde de dolari în 2023. EY avertizează că o parte din cele aproximativ 490.000 de locuri de muncă legate de exporturi ar putea fi puse în pericol dacă cererea externă pentru medicamentele americane va scădea din cauza costurilor mai mari.
Raportul nu include impactul unor eventuale tarife de retorsiune, care, potrivit analiștilor, ar putea avea un efect economic mult mai sever pentru producătorii americani.