Compania Națională Unifarm, aflată în subordinea Ministerului Sănătății, acționarul majoritar al societății, ar fi vândut ministerului măști de protecție la prețuri suparestimate, cu adaos comercial mai mare cu peste 50% față de adaosul practicat în medie, relevă un raport al Curții de Conturi privind gestionarea resurselor publice în perioada stării de urgență. Potrivit documentului, Unifarm ar fi achiziționat și ventilatoare la un preț mai mare cu 40.000 de dolari față de cel de pe piață, precum și măști de protecție neconforme în valoare de peste 26 milioane lei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
La finele lunii aprilie, Executivul a decis suplimentarea bugetului Ministerului Sănătății din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, cu suma de 16,5 milioane lei. Suma a fost destinată acordării de către România a unui ajutor umanitar extern, cu titlu gratuit, pentru Republica Moldova.
În acest scop, Ministerul Sănătății a achiziționat de la Unifram SA măști de tip FFP2 KN95, iar Curtea de Conturi a notat că ministerul nu ar fi monitorizat derularea contractului de achiziție pentru ajutorul umanitar, astfel că Unifarm, entitate aflată sub autoritatea ministerului, ar fi achiziționat la prețuri supraestimate de la un furnizor intern care nu avea calitatea de producător deși compania deținea toate autorizațiile necesare în vederea realizării achizițiilor direct de la producători externi prin importul acestora.
”De asemenea, s-a constatat faptul că UNIFARM a procedat la vânzarea măștilor în cauză către Ministerul Sănătății cu un adaos comercial superior, respectiv de 71%, comparativ cu adaosul comercial mediu de 12,90% practicat de către companie la comercializarea către alți clienți a produselor specifice combaterii pandemiei cu coronavirus în perioada 15.03-15.05.2020, și cu adaosul de 9,17% practicat de UNIFARM la comercializarea produselor măști FFP2 KN 95 către alți beneficiari, ceea ce a condus la achiziția unor produse la prețuri superioare și la angajamente suplimentare în valoare de 2.875.000 lei”, arată raportul citat.
CITEȘTE ȘI Raport: Angajat al DSP a câștigat aproape 9.000 euro brut în perioada stării de urgențăPrintre alte nereguli privind achizițiile făcute în starea de urgență de Unifarm, Curtea de Conturi notează inclusiv condițiile și prețul de cumpărare în cazul ventilatoarelor pentru spitale.
Astfel, în luna martie, potrivit contractului de vânzare-cumpărare, Unifarm ar fi achiziționat un număr de 20 aparate RT- PCR la prețul de 77.000 dolari/bucată plus TVA, 200 ventilatoare la prețul de 56.000 dolari/bucată fără TVA, prețul fiind FOB Beijing, și 100 ventilatoare Drager Evita V300 la prețul de 56.000 dolari/bucată fără TVA, prețul fiind FOB Germania.
Din analiza modului de întocmire/derulare a contractului de achiziție, Curtea de Conturi a constatat că aparatura medicală, în valoare de peste 80 milioane lei, nu ar fi fost livrată de către furnizor până la 15.05.2020. Mai mult, pentru aceste echipamente compania de stat nu ar fi solicitat, prin contractul care a fost încheiat cu furnizorul, niciun fel de specificații tehnice care să justifice prețul la care au fost achiziționate.
Aceste echipamente ar fi fost achiziționate doar prin utilizarea unor termeni generali specifici, astfel încât echipa de control a procedat la verificarea prețurilor practicate pe piața de profil pentru acest tip de echipamente.
Ca urmare a verificărilor efectuate, s-a constatat că un ventilator Drager Evita V300 se regăsește cu un preț de vânzare de 26.380 dolari/bucată. La acest preț furnizorul acordă o reducere de 10.000 dolari, astfel încât prețul final este de 16.380 dolari/bucată, comparativ cu prețul de 56.000 dolari/bucată la care au fost contractate de Unifarm. Pentru ventilatoarele made în China (Beijing) s-au regăsit prețuri cuprinse între 7.000 și 10.000 dolari/bucată, comparativ cu prețul de 56.000 dolari/bucată la care au fost achiziționate. Prețurile de vânzare utilizate pentru această analiză comparativă sunt prețuri valabile la data controlului, arată Curtea de Conturi.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Senatul respinge ordonanța prin care Guvernul dublează doar în tranșe anuale alocațiile pentru copiiDe asemenea, potrivit situației întocmită/asumată de reprezentanții companiei, ar fi fost achiziționate măști de protecție neconforme în valoare de 26,4 milioane lei, din care până la data de 15.05.2020, au fost distribuite măști în valoare de 5,27 milioane lei. Din acestea, furnizorii înlocuiseră măști neconforme în valoare de doar 1,82 milioane lei.
În concluzie, Curtea de Conturi a constatat că achiziționând de la intermediari și nu de la producători interni sau producători/furnizori externi, ”aceste echipamente/materiale sanitare au fost contractate de către Unifarm la prețuri supraestimate, fără toate aprobările necesare, fapt ce a determinat efectuarea de către companie a unor plăți nejustificate în valoare de 175.274.000 lei, reprezentând diferența dintre prețul de achiziție și prețul de intrare în țară declarat de furnizori (importatori)”.
La calcularea valorii de peste 175 milioane lei reprezentând plăți nejustificate nu s-ar fi ținut cont de diferențele de preț la ventilatoare, prezentate anterior.
Aceste plăți suplimentare ar fi fost efectuate din împrumuturi contractate de Unifarm în sumă de 1,7 miliarde lei, din care un credit de 1,15 miliarde lei a fost acordat de Eximbank.
Ulterior, Consiliul de Administrație al Unifarm a decis suspendarea contractului de director general al lui Ionel Adrian, plasat sub control judiciar de către DNA. De asemenea, a fost numit în funcția de director general Ionuț Ionescu, cu un mandat de patru luni, dar nu mai târziu de finalizarea procesului de recrutare a unui nou director.