Novo Nordisk, compania producătoare de medicamente folosite pentru pierderea în greutate, acuzată că prioritizează profiturile după oprirea producției de stilouri cu insulină

Novo Nordisk, compania producătoare de medicamente folosite pentru pierderea în greutate, acuzată că prioritizează profiturile după oprirea producției de stilouri cu insulină
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 17:43

Compania farmaceutică care produce medicamente injectabile pentru pierderea în greutate a fost acuzată că a acordat prioritate profiturilor în detrimentul sănătății persoanelor din țările în curs de dezvoltare prin oprirea producției de stilouri de insulină, relatează The Guardian.

Persoanele care suferă de diabet de tip 1 și care depind de insulina produsă de Novo Nordisk vor primi în schimb fiole de sticlă și seringi – despre care spun că sunt incomode și mai greu de utilizat cu aceeași precizie. Novo Nordisk a anunțat guvernele și organizațiile non-profit că nu va mai produce insulină umană în stilouri și a încetat deja furnizarea în Africa de Sud, unde pacienții au fost nevoiți să treacă la fiole de sticlă, arată G4Media.ro

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Profit Health.forum Ediția a XIV-a. Cosmina Bengescu, Crisia Farm: Farmaciile au decongestionat tot sistemul de sănătate în pandemie. Prepararea medicamentelor a luat avânt CITEȘTE ȘI VIDEO Profit Health.forum Ediția a XIV-a. Cosmina Bengescu, Crisia Farm: Farmaciile au decongestionat tot sistemul de sănătate în pandemie. Prepararea medicamentelor a luat avânt
Evenimente
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Opozanții susțin că această măsură este menită să permită creșterea producției de medicamente injectabile pentru pierderea în greutate, precum Ozempic și Wegovy. Novo Nordisk a anunțat anul acesta o investiție de 4 miliarde de dolari într-o fabrică de producție din SUA pentru „a-și spori capacitatea de a produce tratamente injectabile actuale și viitoare pentru persoanele cu obezitate și alte boli cronice grave”.

Lecritia Roberts, 31 de ani, din Africa de Sud, are diabet de tip 1. Ea a spus pentru The Guardian că se simte ca și cum ceasul a fost dat înapoi în ceea ce privește tratamentul. „Mă înfurie. Ei nu înțeleg cât de mult ne îngreunează viața”, a spus ea. „De ce fac lucrurile mai convenabile pentru oamenii care vor să piardă în greutate decât pentru cei care se luptă cu o boală?”

Roberts a folosit fiole pentru a injecta insulină în adolescență, dar a spus că era dificil de administrat cu exactitate, era adesea jenant în public și necesita multă prudență, deoarece scăparea flacoanelor ar putea duce la pierderea unei luni de medicamente dintr-o dată. Ea a spus că stilourile au transformat modul în care își gestiona diabetul, deoarece erau mai ușor de transportat și puteau fi utilizate discret, chiar și în timp ce se afla la biroul de la serviciu.

„Când eram mai tânără era dificil, nu-mi plăcea să mă injectez. Uneori injectam în podea pentru că nu-mi plăcea să am acul în brațe sau în coapse”, a declarat Roberts. „Dacă spargi flaconul și nu mai ai nimic [salvat] înapoi, practic nu mai ai insulină decât dacă o cumperi, dar oamenii din zonele rurale nu își permit acest lucru.”

Ea a spus că a văzut recent o pacientă oarbă cu diabet în spital care a trebuit să învețe cum să folosească fiolele și s-a temut pentru ea – sunetul de clic făcut de un stilou ajută persoanele cu deficiențe de vedere să măsoare doza. Un sondaj realizat de organizația medicală caritabilă Médecins Sans Frontières (MSF) și T1International, care militează pentru persoanele cu diabet de tip 1, a arătat că 82% dintre pacienți preferă stilourile în locul seringilor și fiolelor. Novo Nordisk va continua să producă stilouri pentru insulină analogică – substanțe sintetice care sunt mai costisitoare decât insulina umană, ceea ce le scoate din bugetul multor persoane din țările în curs de dezvoltare.

Candice Sehoma, consilier de advocacy pentru campania de acces a MSF, a declarat că decizia Novo Nordisk va duce la o îngrijire inegală în întreaga lume și a subliniat că seringile și fiolele sunt învechite și rar utilizate în țările bogate. „În timp ce corporația continuă să obțină profituri imense prin furnizarea de stilouri noi și mai scumpe de insulină și semaglutid (Ozempic și Wegovy) națiunilor mai bogate, decizia sa de a retrage stilourile de insulină umană ar putea împinge persoanele cu diabet din medii cu resurse limitate, care se bazează pe insulină pentru supraviețuire, să revină la utilizarea fiolelor și seringilor, pe care practic nimeni nu le mai folosește în țările cu venituri ridicate”, a spus ea.

Novo Nordisk a negat că renunțarea la stilourile de insulină a fost pentru a face loc producției de stilouri de medicamente pentru pierderea în greutate, spunând că a fost folosit un tip diferit de dispozitiv. Un purtător de cuvânt a declarat că a fost eliminarea treptată a produselor pentru a aborda „constrângerile de capacitate”.

VIDEO&FOTO A fost deschisă circulația pe o nouă Variantă Ocolitoare CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO A fost deschisă circulația pe o nouă Variantă Ocolitoare

„Pacienții dintr-o serie de țări, inclusiv Africa de Sud, vor avea în cele din urmă acces limitat la insulina noastră umană în stilouri”, a declarat purtătorul de cuvânt. „Recunoaștem impactul pe care aceste decizii îl vor avea asupra pacienților și suntem în dialog cu autoritățile sanitare locale pentru a ne asigura că pacienții continuă să aibă acces la tratamentul de care au nevoie. Vom continua să livrăm insulinele noastre mai noi în stilouri.”

În prezent peste 90% din producția de medicamente se află sub controlul a trei companii. Aceleași firme produc noile medicamente pentru pierderea în greutate, dezvoltate inițial pentru a trata diabetul, și au fost acuzate că au o „stăpânire” asupra acestei piețe, cerând de până la 400 de ori mai mult decât este necesar pentru produse.

MSF a făcut apel la alți producători de insulină să garanteze prețuri mai mici pentru toate tipurile de dispozitive, despre care spune că ar putea fi încă profitabile la 1 dolar pe stilou. „Profitul pe un medicament care salvează vieți și care este disponibil de mai bine de un secol trebuie să înceteze acum”, a declarat Sehoma.

viewscnt
Afla mai multe despre
novo nordisk
medicamente