Acțiunile Novo Nordisk au trecut peste îngrijorările cu privire la un studiu care leagă medicamentele de slăbit cu afecțiuni rare ale ochilor

Acțiunile Novo Nordisk au trecut peste îngrijorările cu privire la un studiu care leagă medicamentele de slăbit cu afecțiuni rare ale ochilor
Profit.ro
Profit.ro
scris vineri, 13:38

Investitorii Novo Nordisk au părut netulburați de un raport critic de la Harvard care a legat medicamentele pentru slăbit cu o afecțiune rară a ochilor, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Semaglutida, care este prezentă în medicamentele pentru slăbire, inclusiv Ozempic și Wegovy ale Novo Nordisk, ar putea fi asociată cu un risc crescut de apariție a unei boli rare de ochi, potrivit unui studiu realizat de Harvard Medical School.

Vehiculele electrice construite în China sunt afectate de tarifele UE. Nio spune că ar putea fi nevoită să crească prețurile în Europa CITEȘTE ȘI Vehiculele electrice construite în China sunt afectate de tarifele UE. Nio spune că ar putea fi nevoită să crească prețurile în Europa

Cu toate acestea, analiștii au spus că rezultatele studiului ”nu au schimbat jocul”, scrie News.ro.

Acțiunile companiei farmaceutice daneze au fost puțin modificate joi, scăzând în tranzacțiile de dimineață înainte de a crește cu 0,1%.

Raportul Harvard a constatat că pacienții cu diabet zaharat de tip 2 sau obezitate, cărora li se prescrie semaglutidă, prezintă un risc crescut de neuropatie optică ischemică anterioară nonarteritică (NAION) - o afecțiune care poate duce la pierderea vederii la un ochi.

Pacienții au fost mai susceptibili de a fi diagnosticați cu afecțiune oculară în comparație cu pacienții cărora nu li s-au prescris medicamente pentru slăbire, a constatat studiul.

În timp ce lucrarea de cercetare sugerează ”o anumită corelație” cu un eveniment ocular rar, calitatea dovezilor este ”foarte scăzută, marjele de eroare sunt foarte largi”, potrivit analistului Deutsche Bank Emmanuel Papadakis.

Ruslan Husry, unul dintre cei mai mari proprietari de hoteluri din Germania, a reușit în România să ajungă la nivelul pre-pandemic după doar 1 an de la prima tranzacție CITEȘTE ȘI Ruslan Husry, unul dintre cei mai mari proprietari de hoteluri din Germania, a reușit în România să ajungă la nivelul pre-pandemic după doar 1 an de la prima tranzacție

Scenariul cel mai rău ar fi probabil o nouă actualizare a secțiunii de avertizare pe etichetă a medicamentelor, care ”cu greu schimbă jocul”, a spus Papadakis. El a adăugat că Deutsche Bank consideră în general medicamentele cu semaglutidă ”una dintre cele mai riscate clase terapeutice din istoria industriei, din perspectiva siguranței”.

Un purtător de cuvânt al Novo Nordisk a spus că boala nervului optic NAION nu este ”o reacție adversă la medicament pentru formulările comercializate de semaglutidă”, conform etichetelor aprobate.

El a adăugat că există ”limitări metodologice cheie” ale studiului, cum ar fi ”numărul mic de persoane” cu diabet zaharat de tip 2 sau obezitate care au fost expuse la semaglutidă și au fost incluse în studiu.

”Siguranța pacienților este o prioritate de vârf pentru Novo Nordisk și luăm foarte în serios toate rapoartele despre evenimentele adverse din utilizarea medicamentelor noastre”, a spus purtătorul de cuvânt.

Popularitatea pentru medicamentele de succes a făcut ca Novo Nordisk să devină cea mai valoroasă companie din Europa, cu o evaluare mai mare decât produsul intern brut total al Danemarcei de anul trecut.

De asemenea, s-a demonstrat că Wegovy are beneficii pentru sănătate dincolo de pierderea în greutate și de reglarea zahărului din sânge.

Administrația pentru Alimente și Medicamente l-a aprobat în martie pentru utilizarea în reducerea riscului de boli de inimă.

Medicamentele, cu toate acestea, au fost supuse controlului după ce unii pacienți au raportat că s-au confruntat cu paralizie stomacală și idei suicidare în timp ce le luau.

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea British Columbia a observat un risc crescut de obstrucție intestinală, o tulburare în care alimentele nu trec prin intestinul subțire sau gros și pancreatită sau inflamație a pancreasului.

Prospectele medicamentelor includ deja avertismente despre pancreatită și anumite tipuri de obstrucție intestinală. O modificare a vederii este, de asemenea, enumerată ca un potențial efect secundar atât pentru Ozempic, cât și pentru Wegovy.

Studiul din SUA a analizat date de la 16.827 de pacienți, din decembrie 2017 până în noiembrie anul trecut. Cercetătorii au remarcat că sunt necesare studii suplimentare pentru a evalua dacă semaglutida cauzează afecțiunea oculară.

viewscnt
Afla mai multe despre
novo nordisk
actiuni
medicamente