Din cele 11 miliarde de euro pe care cea mai importantă companie de petrol și gaze din România și regiune, OMV Petrom, s-a angajat să le investească în perioada 2022-2030, aproximativ 35% sunt în energie cu emisii scăzute și zero de carbon, iar circa 65% în combustibili fosili, cu majoritatea evident orientată mai mult spre gaze datorită proiectului Neptun Deep, transmite CEO-ul companiei, Christina Verchere, la Profit.ro TV. Vezi VIDEO integral la final
Declarația vine în contextul unor repoziționări privind tranziția energetică, în urma câștigării alegerilor prezidențiale din SUA de Donald Trump, un declarat adversar al subvenționării energiei regenerabile.
![FOTO Harvard prezintă lumii România: Este mai complexă decât era de așteptat pentru nivelul veniturilor sale. Există însă un punct slab](http://i0.1616.ro/media/2/2621/33237/21928631/1/harvard-bibliotecawidener.jpg?width=151)
“Motivul pentru care fac aceste distincții este pentru a oferi această perspectivă de balanță, de echilibru, deoarece ritmul tranziției energetice este acum pus în discuție. Vrem să ne adaptăm produsele la piață, să reducem amprenta lor de carbon și, în același timp, să ne asigurăm că există securitatea aprovizionării cu energie”, a precizat Verchere.
OMV Petrom a investit deța 30% din cele 11 miliarde de euro, marea majoritate fiind alocată celui mai important proiect de exploatare a hidrocarburilor din ultimii zeci de ani, Neptun Deep, unde este partener cu Romgaz.
“În proiectul Neptun (…) înregistrăm progrese foarte, foarte bune. Merge conform planului. Suntem la aproximativ o treime din proiect. Este vorba de investiții de 4 miliarde în total, 2 miliarde de la noi, 2 miliarde de euro de la partenerul nostru, Romgaz, și, așa cum mulți din România au văzut deja, platforma este în Constanța. Asta înseamnă că ne pregătim să începem forajul. În 2025, vom începe forajul. Ce am reușit să facem până acum,
În ultimul an și jumătate de când am luat decizia finală de investiție? Am început construcția platformei. Aceasta include atât partea superioară, cât și structura de bază. Sunt în construcție în Indonezia și Italia. Am început lucrările pentru stația de măsurare a gazelor naturale din Tuzla. Nava de suport este, de asemenea, construită în Polonia, și vom aduce toate acestea împreună începând din 2026, pentru a obține prima producție de gaz în 2027”, a declarat CEO-ul OMV Petrom.
Întrebată dacă investiția în Neptun Deep este influențabilă și dependentă de schimbările fiscale (de noua taxă pe construcții, cunoscută ca taxa pe stâlp, de exemplu), Verchere a declarat că deși crede că există vreo investiție complet insensibilă la climatul investițional și la mediul de reglementare, “există anumite aspecte în legea offshore care stabilizează sistemul fiscal”.
![GRAFICE România a importat vineri “molecule” de gaze, rusești probabil, din Ungaria, pentru acoperirea consumului intern, în pofida declarațiilor ministrului energiei](http://i0.1616.ro/media/2/2621/33214/21927280/6/gaze2.jpg?width=151)
“Dacă condițiile se schimbă în mijlocul unei investiții de 4 miliarde de euro, acest lucru poate fi un impediment foarte important. Cred că acest aspect este acoperit. Și de fapt, părerea noastră este că taxa pe construcții nu se va aplica în offshore, tocmai datorită acestei legi offshore”, a afirmat șefa OMV Petrom.
De altfel compania a estimat impactul taxei pe construcții la zeci de milioane euro.
“Avem și noi mai multe întrebări de clarificare în legătură cu această nouă taxă pe construcții care a apărut, sau a fost reintrodusă și readusă în sistemul fiscal.
(…) O percepem ca o taxă asupra celor care au investit mult în România în trecut prin natura modului în care este calculată taxa - pe valoarea contabilă, care reprezintă cât de mult bani au fost ați fost investiți în trecut. Deci, există unele aspecte despre această taxă în sine care tind să descurajeze investițiile”, a afirmat CEO-ul OMV Petrom.
Potrivit acesteia, investițiile companiei din 2025, de 8 miliarde de lei, vor trata atât problema aprovizionării tradiționale cu energie și gaz, precum și decarbonizarea produselor introduse pe piață.
“Vom dezvolta proiectul Neptun Deep și vom continua să investim în acesta.
![ULTIMA ORĂ Piața gazelor se inflamează. Depogaz diminuează capacitatea de extracție. Furnizorii, nevoiți să importe la prețuri ridicate chiar dacă au gaze înmagazinate](http://i0.1616.ro/media/2/2621/33214/21925603/6/gaze2.jpg?width=151)
În plus, vom investi în proiecte de biocombustibili la rafinăria Petrobrazi, în proiectele noastre HVO/SAF (producția de combustibili sustenabili pentru aviație și motorină din surse regenerabile n.r.), precum și în construirea portofoliului nostru de energie regenerabilă. Iar toate acestea însumează 8 miliarde de lei”, a explicat Verchere.
În ceea ce privește energia regenerabilă, OMV Petrom a dezvoltat un portofoliu de proiecte solare și eoliene de 2,4 gigawați și va declanșa execuția acestora pentru a începe treptat să introducem energie verde pe piață, începând cu 2026 și 2027.
“Am aprobat investiția de 750 de milioane de euro în rafinăria Petrobrazi, pentru a produce combustibili sustenabili și 2 unități de hidrogen verde, așa că acestea vor continua și în 2025, La fel și cu rețeaua de încărcare pentru vehiculele electrice. Acum, cred că suntem cel mai mare deținător de puncte de încărcare pentru vehicule electrice din țară, cu peste 900, și planificăm să creștem acest număr la 1.500 până la sfârșitul acestui an, și la 5.000 până la sfârșitul deceniului”, a detaliat șefa OMV planurile companiei.