Un startup susținut de Porsche construiește o fabrică mare de reciclare a bateriilor, pentru a stimula industria europeană de vehicule electrice

Un startup susținut de Porsche construiește o fabrică mare de reciclare a bateriilor, pentru a stimula industria europeană de vehicule electrice
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 sep 2024

O fabrică mare de reciclare a bateriilor este construită în Germania de Cylib, un startup care vrea să reducă deșeurile de la bateriile pentru vehicule electrice care au ajuns la sfârșitul duratei lor de viață, relatează CNBC.

Cylib, care este susținută de producătorul de mașini sport de lux Porsche și producătorul de electrocasnice Bosch, a început luni lucrările la noul șantier din orașul Dormagen, din statul federal german Renania de Nord-Westfalia.

Urmărește-ne și pe Google News
GRAFIC Prețul gazelor a coborât sub 150 de lei/MWh în urma atingerii unui grad de înmagazinare de peste 97% CITEȘTE ȘI GRAFIC Prețul gazelor a coborât sub 150 de lei/MWh în urma atingerii unui grad de înmagazinare de peste 97%
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Peste 180 de milioane de euro vor fi investiți în această unitate de reciclare, care se va întinde pe o suprafață de 236.000 de metri pătrați și va produce baterii reciclate pentru industria vehiculelor electrice din Europa, scrie News.ro.

Cylib spune că fabrica sa va fi cea mai mare unitate de reciclare a bateriilor litiu-ion din Europa. Compania intenționează să recicleze aproximativ 30.000 de tone de baterii aflate la sfârșitul duratei lor de viață, în fiecare an, aceasta urmând să fie mai mare decât cea mai mare fabrică actuală, Hydrovolt, un joint venture între producătorul suedez de baterii EV Northvolt și compania Hydro, producătoare de aluminiu și surse regenerabile, din Norvegia.

Hydrovolt are capacitatea de a recicla anual 12.000 de tone de baterii scoase din uz, conform site-ului Hydro.

Bateriile reciclate produse de noua unitate Cylib sunt de așteptat să fie folosite de Porsche, care a investit în startup ca parte a unei runde de finanțare de 55 de milioane de euro, a declarat pentru CNBC o sursă familiarizată cu problema.

Sursa, care a preferat să rămână anonimă, deoarece informația nu este încă publică, a adăugat că planurile sunt încă în faze incipiente și nu au fost încă oficializate.

Întrebat despre implicarea Porsche în proiect, un purtător de cuvânt al Cylib a spus că investițiile de la parteneri precum Porsche sunt ”strategice”, adăugând că lucrează îndeaproape cu investitorii săi în ceea ce privește industrializarea proceselor și parteneriatele comerciale.

Reciclarea bateriilor este o prioritate cheie pentru Uniunea Europeană, care caută să asigure dezvoltarea durabilă a bateriilor necesare pentru a alimenta tranziția la vehiculele electrice.

VIDEO Apple a prezentat iPhone 16 CITEȘTE ȘI VIDEO Apple a prezentat iPhone 16

Fondată în 2022 de antreprenoarea germană Lilian Schwich, soțul ei Gideon Schwich și Paul Sabarny, Cylib folosește tehnici de recuperare pe bază de apă a litiului și a grafitului, pentru a reutiliza materialele din bateriile care au ajuns la sfârșitul duratei de viață.

La începutul acestui an, firma a strâns 55 de milioane de euro din finanțare de la investitori, inclusiv firma de capital de risc axată pe climă World Fund, Porsche Ventures, Bosch și DeepTech & Climate Fonds.

Cylib a spus că noua fabrică va deservi în primul rând clienții din industria auto, producția de baterii și produse chimice.

Startup-ul vrea ca proiectul să fie primul dintre multe altele, cu alte facilități planificate în altă parte în Germania și Europa, în următorii câțiva ani.

Noua facilitate este construită pe un teren dezafectat situat la Chempark, un spațiu industrial folosit în principal de industria chimică.

Cylib a spus că locația este strategică, cu lanțuri de aprovizionare preexistente deja amplasate la fața locului.

Operațiunile fabricii sunt programate să înceapă în 2026.

viewscnt
Afla mai multe despre
porsche
reciclare
baterii