Naftna Industrija Srbije (NIS), singura companie de rafinare petrolieră din Serbia și totodată o firmă controlată de GazpromNeft, divizia de petrol a gigantului rus Gazprom, urmează să fie vizată de sancțiuni americane și britanice de la 1 ianuarie, a declarat președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, pentru un post local de televiziune, preluat de Bloomberg.
NIS Petrol SRL, divizia românească a NIS, intrată foarte recent în concordat preventiv la cererea proprie, vrea să-și vândă rețeaua de benzinării operate sub brandul Gazprom pe care o deține în România, după cum a relatat Profit.ro.
„Ni s-a confirmat că SUA vor impune cele mai stricte sancțiuni împotriva Naftna Industrija Srbije”, a declarat vineri seara Aleksandar Vucic pentru postul de televiziune Informer TV, fără a preciza de unde are aceste informații. „Nu am primit un act oficial dar, în câteva zile, SUA vor introduce sancțiuni ” împotriva NIS, iar „britanicii li se vor alătura, ceea ce înseamnă practic toată lumea”, a spus Vucic, adăugând că sancțiunile ar putea intra în vigoare încă de la 1 ianuarie 2025.
Gazprom Neft, divizia de petrol a gigantului rus Gazprom, a preluat pachetul majoritar de acțiuni la Naftna Industrija Srbije în 2008, iar ulterior și-a majorat participația până la 56,15%. În 2022, Gazprom Neft a transferat un pachet de 6,15% din acțiunile NIS către firma mamă Gazprom, în contextul restricțiilor occidentale impuse Moscovei pentru războiul din Ucraina.
Statul sârb deține o participație minoritară de puțin sub 30% din acțiunile Naftna Industrija Srbije, cea mai tranzacționată companie la bursa de la valori de la Belgrad.
„Este, probabil, una din cele mai dureroase știri din ultimele zile”, a mai spus Vucic, sugerând că statul sârb ar putea prelua o participație la NIS pentru a modifica structura de proprietate și a încerca să evite măsurile punitive.
CITEȘTE ȘI Congresmeni americani au spus șefilor Apple și Alphabet să fie pregătiți să excludă TikTok din aplicațiile din SUASerbia se bazează foarte mult pe gazele livrate de Gazprom, chiar dacă în paralel face eforturi pentru a-și diversifica sursele de aprovizionare. Serbia poartă discuții cu Rusia pentru a prelungi un contract de furnizare de gaze care expiră în luna martie 2025.
„După ce vom vedea documentele, în primul rând vom discuta cu americanii, după care vom avea discuții cu rușii”, a declarat Aleksandar Vucic sâmbătă pentru postul public de televiziune RTS. „Trebuie să rezolvăm problema, nu putem lăsa Serbia fără petrol în mijlocul iernii, și în același timp suntem interesați să păstrăm relații prietenoase cu rușii și să avem grijă să nu stricăm relațiile cu cei care impun sancțiuni”, a precizat președintele Vucic.
Principala rafinărie NIS, amplasată la Pancevo, est de capitala Belgrad, se bazează pe țițeiul importat prin conductă din țara vecină Croația. Anticipând că eventualele sancțiuni ar putea face această conductă imposibil de utilizat pentru NIS, Serbia a început să își facă planuri vizând conectarea la oleoductul Drujba via Ungaria, începând din 2026.