Regiunea transnistreană pro-rusă va începe să primească livrări de gaze naturale prin intermediul unei companii ungare, în cadrul unui împrumut acordat de Moscova, au precizat autoritățile separatiste de la Tiraspol, relatează Reuters.
Livrările de gaze naturale rusești în Transnistria au fost oprite de Gazprom de la 1 ianuarie, ducând inclusiv la întreruperi generalizate de energie electrică și la suspendarea activității unor companii.
![Grecii acuză pierderi uriașe pentru benzinăriile din nordul țării: „Își fac plinul în România și Bulgaria!”](http://i0.1616.ro/media/2/2621/35706/21929940/1/fuel-1596622-1280.jpg?width=151)
Luni, premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a anunțat că, la ordinul Kremlinului, Tiraspolul a respins oferta Uniunii Europene de 60 de milioane de euro care propunea o soluție pentru aprovizionarea cu gaze a regiunii. Chișinăul a spus însă că nu se va împotrivi ca Moldovagaz să transporte, de la granița Republicii Moldova până în Transnistria, gazul pe care îl va achiziționa pentru regiunea separatistă o companie din Ungaria, plata urmând a fi făcută printr-o companie din Dubai. Este vorba de un acord care implică MET Gas și Energy Marketing AG din Ungaria, scrie News.ro.
Livrarea gazelor în Transnistria „a fost posibilă datorită creditului și sprijinului funcțional din partea Rusiei”, a scris liderul transnistrean Vadim Krasnoselski pe Telegram, fără a oferi alte detalii.
Luna trecută el a fost la Moscova și a afirmat la întoarcere că Rusia va acorda Transnistriei un credit pentru achiziționarea de gaz din Europa.
Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Rusiei, care a dat vina pentru criză pe guvernul proeuropean al Moldovei. Moscova are trupe staționate în teritoriul separatist, pe care l-a sprijinit cu livrări de gaze până când tranzitul prin Ucraina a încetat în acest an.
Nici Moldova, nici autoritățile transnistrene nu au dezvăluit originea gazului implicat în noul acord.
![Hidroelectrica a produs mai puțină energie electrică](http://i0.1616.ro/media/2/2621/33214/21929635/1/hidro.jpg?width=151)
Recean a precizat că livrările de 3 milioane de metri cubi de gaz pe zi ar putea începe din 13 februarie și că, până în prezent, au fost convenite doar pentru 16 zile.
El a explicat că Transnistria a respins o ofertă a Uniunii Europene de 60 de milioane de euro pentru a finanța achizițiile de gaz pe motiv că ar fi impus consumatorilor să plătească treptat mai mult pentru gaz.
„Locuitorii din regiunea Transnistria vor continua să trăiască într-o stare de impredictibilitate și să se îngrijoreze cu privire la aprovizionarea cu gaze”, a declarat Recean. „Este o soluție care nu rezolvă problema pe termen lung”, a punctat el.
Moldova a aprovizionat regiunea transnistreană cu gaz în perioada 1-10 februarie, cumpărându-l de pe piețele europene și folosind o parte dintr-un grant de 30 de milioane de euro din partea Uniunii Europene.
Fluxurile de gaze rusești către Transnistria prin Ucraina s-au oprit la începutul lunii ianuarie, când Kievul a refuzat să prelungească un acord de tranzit. Moldova a propus Moscovei să trimită gazul prin alte rute, cum ar fi cea care traversează Balcanii, dar compania rusă Gazprom a întrerupt exporturile către Transnistria, invocând o datorie neplătită de Moldova, pe care Chișinăul nu o recunoaște.
Transnistria, care a ieșit de sub controlul Moldovei după un scurt război în anii 1990 și are de atunci trupe rusești pe teritoriul său, a beneficiat timp de decenii de gaz rusesc ieftin, utilizat pentru încălzirea locuințelor și producerea de energie electrică, ce era vândută și restului Moldovei.