Toate cele trei monopoluri regionale de distribuție a energiei electrice controlate de Electrica SA se confruntă cu probleme de lichiditate, pe care le pun pe seama investițiilor efectuate în rețelele de distribuție pe care le au în concesiune. Astfel, filialele de distribuție ale Electrica SA Transilvania Nord, Transilvania Sud și Muntenia Nord au contractat de la BRD credite în sumă totală de 320 milioane lei, garantate de compania-mamă.
"În data de 17 octombrie 2016, Electrica SA a încheiat cu BRD - Groupe Societe Generale trei contracte de ipotecă asupra sumelor de bani blocate în cont, pentru garantarea creditelor acordate filialelor sale de distribuție – Electrica Distribuție Transilvania Nord, Electrica Distribuție Transilvania Sud și Electrica Distribuție Muntenia Nord. Cele trei contracte de ipotecă asupra sumelor de bani blocate în cont au o valoare echivalentă cu valoarea totală a creditelor acordate filialelor pentru finanțarea deficitului de numerar rezultat în principal din activitatea investițională, respectiv 320 milioane lei", se arată într-o informare a Electrica SA, remisă Bursei de Valori București.
La fiecare dintre cele 3 filiale, Electrica SA deține 78% din acțiuni, restul fiind în posesia Fondului Proprietatea. Cel mai mare acționar al Electrica SA este statul român, prin Ministerul Energiei, cu circa 48% din acțiuni.
La finalul lunii septembrie, Electrica SA și FP au ținut AGA la fiecare dintre cele trei companii de distribuție și au decis ca acestea să contracteze credite pe termen lung, cu garanția acționarului majoritar Electrica SA. Filialele urmează să remunereze Electrica SA pentru garanțiile acordate. Este o practică curentă în operațiunile de garantare a împrumuturilor, instituțiile specializate în acest sens, cum ar fi FNGCIMM, încasând comisioane de la debitorii garantați.
CITEȘTE ȘI Șeful Renault-Nissan va fi noul președinte al Mitsubishi - surse. Acțiunile Mitusbishi urcăDintre cele 3 filiale, Electrica Distribuție Transilvania Sud pare a avea cea mai mare nevoie de cash, acționarii hotărând ca aceasta să contracteze un credit în sumă de 126 milioane lei. Pentru filiala de distribuție Transilvania Nord s-a aprobat un împrumut de 114 milioane lei, iar pentru Muntenia Nord – de 80 milioane lei.
În ianuarie anul acesta, Electrica Distribuție Transilvania Nord mai contractase o facilitate de credit, de tip overdraft, de la BCR, în vederea finanțării activității operationale și a refinanțării altor credite contractate de către filială de la alte bănci. Plafonul facilității de credit a fost de 150 milioane lei.
Electrica Transilvania Nord anticipase că se va confrunta cu o criză de lichidități în ultimul trimestru al acestui an, respectiv în perioada octombrie – decembrie 2016, în timp ce Electrica Muntenia Nord prognozase că deficitul de numerar se va menține pe parcursul a 11 luni, între noiembrie 2016 și octombrie 2017. Filiala Transilvania Sud nu a precizat un interval anticipat de menținere a deficitului de numerar.
Problemele de cash-flow ale celor trei filiale de distribuție ale Electrica SA se datorează, potrivit exprimărilor din hotărârile AGA de aprobare a împrumuturilor, "în principal investițiilor în rețeaua de distribuție a energiei electrice". Asta cu toate că, la jumătatea anului, Electrica SA, cu tot cu filiale, deținea numerar și echivalente de numerar, respectiv depozite bancare, certificate de trezorerie și obligațiuni guvernamentale, în sumă totală de aproape 3 miliarde lei, cu peste 100 milioane lei mai mult față de finalul lui 2015, "creștere datorată îmbunătățirii performanței operaționale, atât a activității de distribuție, cât și a activității de furnizare", potrivit raportului semestrial pe 2016 al companiei.
CITEȘTE ȘI Soțul Andei Adam, cercetat de DIICOT Constanța, într-un dosar privind falsificarea de carduri bancare emise în Australia, SUA și MexicToate monopolurile regionale de distribuție a energiei electrice se resimt de pe urma reducerii ample, în medie cu 12%, de la 1 ianuarie 2016, a tarifelor reglementate de distribuție percepute consumatorilor, reducere decisă de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) și contestată în justiție de companii, fără succes deocamdată. Mai mult, de anul viitor, ANRE a înăsprit și condițiile de recunoaștere în tarife a investițiilor distribuitorilor. De exemplu, aceștia nu vor mai putea încărca facturile de electricitate ale consumatorilor cu costurile lucrărilor de mentenanță a rețelelor de distribuție.
În primele 6 luni din acest an, veniturile cumulate din distribuția de energie ale celor 3 distribuitori din grupul Electrica SA - Electrica Distribuție Transilvania Nord, Electrica Distribuție Transilvania Sud și Electrica Distribuție Muntenia Nord – au scăzut cu 5% (62 milioane lei), de la 1,219 la 1,157 milioane lei, în principal ca urmare a reducerii veniturilor din această activitate la filialele de distribuție Transilvania Nord și Transilvania Sud.
La finalul lunii martie, negocierile dintre Electrica SA și Fondul Proprietatea pentru preluarea de către Electrica a participațiilor minoritare deținute de FP la filialele de distribuție Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Nord și Electrica Transilvania Sud, precum și la Electrica Furnizare, au eșuat pentru a doua oară consecutiv, cele două părți neînțelegându-se în continuare la preț.
Oferta Electrica SA a fost de 790 milioane lei, în timp pretențiile Fondului Proprietatea se ridicau la 875 milioane lei. Într-un document al Electrica din martie se arată că principalul motiv de dezacord a fost faptul că FP venea cu o evaluare a participațiilor sale la filialele de distribuție ale Electrica SA efectuată înainte de reducerea tarifelor de distribuție de către ANRE, reducere care ar fi trebuit, potrivit Electrica, să ducă la o reevaluare în jos a acestor participații și la diminuarea pretențiilor financiare ale FP.