Tarifele reglementate la energie electrică pentru consumatorii casnici scad cu peste 5%

Tarifele reglementate la energie electrică pentru consumatorii casnici scad cu peste 5%
scris 24 dec 2015

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a redus cu 5,3%, de la 1 ianuarie 2016, toate tarifele reglementate de energie electrică aplicate de furnizorii de ultimă instanță consumatorilor casnici care nu și-au exercitat dreptul de eligibilitate.

Ordinul ANRE de reducere a tarifelor a fost publicat, joi, în Monitorul Oficial. Este vorba de tarifele pentru contoare cu plata postconsum, inclusiv tarifele sociale, de cele de tip monom cu și fără consum inclus, precum și de tarifele pentru contoare cu preplată.

Urmărește-ne și pe Google News

Reducerea tarifelor pentru clienții casnici din piața reglementată survine în condițiile în care, potrivit calendarului oficial prevăzut de legislația în vigoare, de la 1 ianuarie 2016, gradul de liberalizare al pieței consumatorilor casnici de energie crește cu 20%. Mai precis, ponderea energiei achiziționate de pe piața liberă în totalul consumului clienților casnici este majorată de la 50% în prezent la 60%.

În plus, ANRE a decis recent să majoreze, din 2016, cu 5,51%, respectiv 2,27% prețurile reglementate ale energiei produse și livrate populației de Hidroelectrica și Nuclearelectrica, diminuând, în schimb, semnificativ, cu circa 35%, cantitățile preluate de la cele două companii în coșul reglementat de energie destinat consumatorilor casnici.

A scăzut forța de protecție a tarifului social

Potrivit estimărilor ANRE, la nivelul tuturor consumatorilor casnici de energie electrică din România, factura de energie electrică va scădea cu 3,5%-4% de la 1 ianuarie 2016, în principal ca urmare a reducerii de către Autoritate a tarifelor reglementate practicate de cele 8 monopoluri regionale din distribuția de energie, în medie cu 12%.

Datele ANRE arată că, la nivelul trimestrului III din 2015, furnizorii de ultimă instanță alimentau cu energie electrică aproape 8,6 milioane de consumatori casnici care nu își exercitaseră dreptul de eligibilitate, 11,58% dintre aceștia (995.346) optând pentru tariful social.

Spre comparație, în trimestrul III 2014, furnizorii de ultimă instanță alimentau cu energie electrică aproape 8,536 de milioane de consumatori casnici, 12,17% dintre aceștia (1.039.303) optând pentru tariful social, potrivit unui raport de monitorizare elaborat de ANRE.

ANRE mai remarcă, în raport, faptul că, în trimestrul III 2015, diferența dintre prețul mediu aplicat de furnizorii de ultimă instanță per total consumatorilor casnici și tariful social, s-a cifrat la 40,88 lei/MWh, în scădere cu peste 24% față de trimestrul II al anului (54,10 lei/MWh), ceea ce înseamnă că protecția oferită de tariful social consumatorilor vulnerabili a scăzut.

Cele mai mici și cele mai mari prețuri

În al treilea trimestru din 2015, prețul mediu de vânzare al energiei electrice de către furnizorii de ultimă instanță clienților casnici care au optat pentru tariful social a fost de 323,46 lei/MWh, reprezentând circa 78% din prețul mediu pentru toți clienții casnici din piața reglementată (413,29 lei/MWh).

Cel mai mic preț pentru consumatorii casnici cu tarif social a fost practicat de către E.ON Energie (311,42 lei/MWh), iar cel mai mare, de către Enel Energie SA (341,70 lei/MWh). În ceea ce privește prețul mediu pentru toți clienții casnici din piața reglementată, cel mai mic a fost cel al Enel Energie Muntenia – 410,27 lei/MWh, iar cel mare, al E.ON Energie – 418,14 lei/MWh.

Furnizorii de energie electrică de ultimă instanță desemnați de ANRE pentru alimentarea consumatorilor casnici din segmentul reglementat sunt CEZ Vânzare, E.ON Energie, Electrica Furniare, Enel Energie SA și Enel Energie Muntenia. 

viewscnt
Afla mai multe despre
anre
factura energie electrica
ieftinire energie electrica
tarife reglementate energie electrica