Sindicaliștii din mai multe companii de stat din energie, precum Romgaz, Hidroelectrica, Transelectrica și Nuclearelectrica, amenință cu proteste în fața Palatului Victoria și cu declanșarea grevelor, reclamând că în urma ordonanței-trenuleț își vor pierde o mare parte din drepturile obținute prin Contractul Colectiv de Muncă, a afirmat, pentru HotNews.ro, Ioan Stoicovici, liderul Sindicatului Liber Romgaz Mediaș.
Acesta spune că joi reprezentanții sindicatelor din companiile energetice de stat au programată o întâlnire cu premierul Marcel Ciolacu.
![DIICOT: România a fost vizată de acțiuni de \](http://i0.1616.ro/media/2/2621/33242/21931643/1/diicot.jpg?width=151)
„Ne vom întâlni cu prim-ministrul și probabil cu cineva din Ministerul Energiei. Vor fi mai mulți reprezentanți din partea energetică, de la Hidroelectrica, Transgaz și Nuclearelectrica. Noi suntem dintre cei care dau la bugetul statului miliarde de lei. Nu consumăm bani din bugetul statului, aici se face o confuzie mare. Romgaz e o societate de sine stătătoare, care își gestionează veniturile, n-are ce consuma din buget. A fost întotdeauna pe profit”, a spus Stoicovici.
El a susținut că dacă revendicările nu vor fi acceptate de guvern, angajații sunt gata să declanșeze acțiunile de protest, inclusiv greve.
„Următorii pași vor fi stabiliți de federație (Federația Gaz România – n.red.), pentru că ea a făcut, în baza adresei făcută de noi, demersurile, conform legislației, pentru a declanșa greva. Următorii pași vor fi probabil o manifestație la Guvern, vedem, stabilim mâine, după discuție vom stabili ce demersuri vom face. Dacă vom fi mulțumiți de ce ne spune prim-ministrul, nu vom mai face nimic.”
„Nu poate o ordonanță să bată o lege”, a mai spus liderul sindicatului Romgaz, adăugând că angajații din energie s-au adresat și Avocatului Poporului în această chestiune.
![FOTO Insula Lacul Morii a intrat în reabilitare. Cum va arăta](http://i0.1616.ro/media/2/2621/33240/21931675/1/420366653-10161994619159203-5645144659774721104-n.jpg?width=151)
Printre tăierile care îi vizează pe salariați se numără indemnizațiile, ajutoarele, compensările, primele, eliminarea creșterii nivelului de salarizare pe diverse clase în funcție de vechime și neindexarea salariului cu rata inflației.
Față de prevederile ordonanței-trenuleț au protestat și sindicaliștii de la Metrorex, începând cu 3 februarie.
Ei s-au întâlnit marți cu prezentanții Guvernului și au primit promisiunea că vor fi exceptați de la unele prevederi ale ordonanței-trenuleț, dar și că se vor găsi bani pentru majorarea de 1.050 de lei, negociată la sfârșitul anului trecut, potrivit Spotmedia.
La rândul lor, angajații de la Electrocentrale București au organizat proteste, la finalul lunii ianuarie, față de același act normativ care le taie din beneficii și au amenințat că vor lăsa bucureștenii în frig dacă Guvernul nu renunță la măsurile de austeritate.