Statele membre ale cartelului OPEC și-au respectat în mare angajamentele asumate și și-au redus considerabil producția, înlăturând, pentru moment, principala temere a companiilor petroliere private, dar și a guvernelor care se bazează pe creșterea prețului petrolului pentru echilibrarea execuției bugetare.
Potrivit Platts, cele 10 state membre OPEC care și-au asumat reducerea producției au micșorat nivelul acesteia în luna ianuarie cu 1,14 milioane de barili pe zi față de nivelul din luna octombrie a anului trecut, nivel prevăzut în acordul semnat la Viena la finalul lunii noiembrie. Reducerea de 1,14 milioane de barili pe zi reprezintă 91% din cea asumată prin acord, ceea ce i-a făcut pe specialiștii de la Platts să acorde o notă de A- OPEC pentru eforturile făcute în luna ianuarie.
Reducerea producției OPEC a fost în parte afectată de majorarea producției celor trei state exceptate: Libia (cu 50.000 de barili pe zi), Nigeria (cu 200.000 de barili pe zi) și Iranul (cu 30.000 de barili pe zi). Statul asiatic a fost de altfel recent supus unor noi sancțiuni impuse de guvernul american, ceea ce îi va îngreuna considerabil revenirea pe piețele occidentale.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Vestea respectării în mare a acordului de reducere a producției de către OPEC este una mai puțin bună pentru șoferi, care ar fi profitat de o eventuală prăbușire a prețului petrolului în cazul în care statele membre ale cartelului ar fi trișat.
Evoluția producției statelor membre OPEC (mld barili/zi)
În total, cele 13 state membre OPEC (cel de-al 14-lea stat Indonezia suspendându-și statutul de membru ca urmare a deciziei de reducere a producției) au extras 32,16 milioane de barili pe zi în luna ianuarie, în scădere cu 690.000 de barili pe zi față de volumul înregistrat în luna decembrie.
Potrivit acordului semnat în noiembrie la Viena, statele membre IOPEC ar fi trebuit să-și reducă nivelul producției timp de șase luni consecutiv cu 1,2 milioane de barili pe zi față de cel înregistrat în luna octombrie a anului trecut. Reducerea înregistrată în ianuarie este una apropiată de acest nivel, de 1,14 milioane de barili pe zi.
Micșorarea producției OPEC are ca principala explicație faptul că Arabia Saudită a decis să-și reducă volumul de țiței extras la 9,98 milioane de barili pe zi, volum situat sub cel prevăzut în acord, de 10,06 milioane de barili pe zi. Drept urmare, Arabia Saudită și-a redus cu 500 de mii de barili pe zi și nivelul exporturilor. Este prima dată în ultimii doi ani când Arabia Saudită produce mai puțin de 10 milioane de barili pe zi. Surprinzător, saudiții s-au angajat să efectueze o reducere a producției și mai amplă în luna februarie.
Și producția Kuweitului s-a situat sub cota prevăzută în acord, de 2,71 milioane de barili pe zi. În ianuarie Kuweitul a produs 2,7 milioane de barili pe zi, cu 130.000 de barili pe zi mai puțin decât în luna decembrie.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ASF vrea asigurări RCA speciale pentru șoferii ''răi'', cu multe accidente. Un organism dedicat va fi înființat la noul Birou al AsigurătorilorȘi Angola a extras mai puțin petrol decât i-ar fi fost permis, potrivit acordului: 1,63 milioane de barili pe zi (cota sa era de 1,67 milioane de barili pe zi).
Algeria și Venezuela, în schimb, au ales să extragă mai mult țiței decât prevede acordul: 1,04, respectiv 2,01 milioane de barili pe zi (față de cotele de 1,05, 1,97 prevăzute în acord).
Irakul, stat care a încercat să obțină, la rândul său, o exceptare de la decizia de reducere a producției, a extras peste 130 de mii de barili pe zi peste cota sa de 4,35 milioane de barili pe zi. Cu toate acestea,, raportat la nivelul din decembrie, Irakul și-a redus producția cu 150.000 de barili pe zi.
Iranul, a cărui cotă este de 3,8 milioane de baril pe zi, a produs 3,72 milioane de barili pe zi, în creștere cu 30.000 de barili pe zi față de nivelul din decembrie.