Cel mai mare producător de gaze din România vrea să intre nu numai pe piața de furnizare către clienții casnici autohtoni, ci și pe cea din Republica Moldova, care în prezent își asigură 100% din consum din gaze care fie provin, fie tranzitează România.
Intrarea pe piața de peste Prut a Romgaz ar sparge practic monopolul deținut de trader-ul de stat Energocom, care în prezent, de la sistarea furnizării de gaze rusești, achiziționează gaze fie de la producători majoritari din România, fie de pe bursele europene, în special BRM, relevă analiza Profit.ro.

3 aprilie - Eveniment Profit Health.forum - Sănătate nouă
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
De exemplu, în perioada aprilie-decembrie 2024, Energocom a cumpărat peste 8,8 milioane MWh de gaze naturale (echivalentul a 830 milioane metri cubi) cu prețul mediu ponderat de 40,09 euro/MWh (sau circa 444,26 dolari/1000 metri cubi). Cea mai mare parte din gaze au fost revândută pe platforma BRM Est către SA Moldovagaz.
Gazele naturale au fost achiziționate de la opt companii din UE, plus de pe BRM. Peste două treimi din volume au provenit de la entități din România: OMV Petrom, Romgaz, Engie Energy România și BRM.
Romgaz vrea probabil să devină din exportator, direct furnizor pe piața din Republica Moldova, în primă fază furnizor angro, probabil. Astfel ar vinde direct gaze pe piața de dincolo de Prut, eliminând traderul de stat moldovean Energocom de pe lanțul de alimentare, unde în prezent este intermediar între producătorii externi și furnizori/consumatori finali.
Votul acționarilor pe această temă va fi exprimat în Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor de pe 29 aprilie.
În România, Romgaz deja face pașii decisivi pentru a lansa furnizarea gazelor și către consumatorii casnici, iar autoritățile sunt sigure că, la fel ca Hidroelectrica pe nișa de electricitate, va veni cu cea mai bună ofertă de preț la gaze pentru toți românii, susține premierul Ciolacu.

Romgaz a mai livrat gaze către clienții casnici, dar în calitate de furnizor de ultimă instanță, deci pe o perioadă limitată și pentru un număr mic de consumatori.
Profit.ro a anunțat că Romgaz a lansat o licitație pentru a achiziționa și implementa o platformă specială IT pentru furnizarea de gaze și energie unui număr ″nelimitat″ de consumatori finali, inclusiv un portal web propriu dedicat clienților de furnizare, prin care aceștia să poată să încheie contracte și să plătească facturi. Achiziția este estimată ca valoare la aproape 8,6 milioane lei plus TVA.
Recent, compania a prelungit cu 2 luni termenul de implementare a sistemului informatic pe care vrea să-l achiziționeze pentru a putea furniza gaze și energie către un număr ″nelimitat″ de clienți finali, inclusiv casnici.