OMV Petrom vrea să acorde un dividend special, argumentând prin puterea financiară a companiei

OMV Petrom vrea să acorde un dividend special, argumentând prin puterea financiară a companiei
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 iun 2024

OMV Petrom vrea să acorde acționarilor un dividend special, în valoare brută de 0,030 lei pe acțiune, argumentând prin puterea financiară a companiei în ceea ce privește poziția netă de numerar și profitabilitatea preconizată.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Carmistin, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Propunerea conduce la o valoare totală a dividendelor speciale de 1,86 miliarde lei. Acesta ar fi al treilea dividend special consecutiv distribuit de OMV Petrom.

Cât crede OMV că va câștiga din Neptun Deep, la ce cost de producție și la ce cheltuieli de capital se așteaptă? CITEȘTE ȘI Cât crede OMV că va câștiga din Neptun Deep, la ce cost de producție și la ce cheltuieli de capital se așteaptă?

Propunerea de dividend special va conduce la un dividend/acțiune total distribuit în acest an de 0,0713 lei (inclusiv dividendul de bază de 0,0413 lei aprobat de Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor din 24 aprilie 2024) și se traduce într-un randament total al dividendului de 12,4%.

Simultan, OMV Petrom se angajează să asigure acționarilor o rentabilitate competitivă pe perioada ciclului de afaceri, inclusiv plata unui dividend crescător, în concordanță cu performanță financiară și necesarul de investiții, având în vedere soliditatea financiară pe termen lung a Companiei.

VIDEO Ciolacu i-a dus premierului Bavariei o ladă frigorifică plină cu mici La Cocoșatu CITEȘTE ȘI VIDEO Ciolacu i-a dus premierului Bavariei o ladă frigorifică plină cu mici La Cocoșatu

Este arătat că, într-un mediu de piață favorabil și la discreția conducerii, ar putea fi distribuite și dividende speciale, cu condiția ca planurile de investiții ale companiei să fie finanțate. Compania își menține obiectivul de a-și crește dividendul de bază pe acțiune cu 5% - 10% pe an până în 2030.

În plus, compania oferă o nouă îndrumare de a distribui dividende totale (de bază și speciale) între 40-70% din fluxurile de trezorerie din activitățile de exploatare în fiecare an până în 2030. Dividendele totale se estimează că vor reprezenta aproximativ 50% din fluxurile de trezorerie din activitățile de exploatare, în medie, pentru perioada 2022-2030 (40% înainte), în scenariul de bază privind prețurile.

OMV Petrom, cel mai important producător de hidrocarburi și carburanți din România, totodată producător de energie electrică, companie controlată de grupul austriac omonim și la care statul român deține aproape 20,7% din acțiuni, a înregistrat în primul trimestru din 2024 un profit net de 1,399 miliarde lei, cu 5,5% mai mic decât în perioada similară a anului trecut.

În schimb, grupul austriac OMV, acționarul majoritar de la OMV Petrom, a anunțat recent că și-a revizuit în sus estimările pentru 2030, motivul fiind un context de piață mai favorabil pentru petrol, gaze naturale și marjele de rafinare.

Înaintea unei întâlniri cu investitorii care ar urma să aibă loc la Londra, OMV a informat că în 2030 mizează pe un profit operațional CCS de cel puțin 6,5 miliarde de euro, comparativ cu o țintă anterioară de șase miliarde de euro.

Tranzacție: Producător siderurgic turc cumpără un procesator de produse din oțel din România CITEȘTE ȘI Tranzacție: Producător siderurgic turc cumpără un procesator de produse din oțel din România

Grupul austriac și-a îmbunătățit și estimările referitoare la fluxul de numerar, până la cel puțin 7,5 miliarde de euro, de la șapte miliarde de euro anterior, grație măsurilor de îmbunătățire a eficienței care vor aduce cel puțin 500 de milioane de euro până la finele lui 2027.

"Prioritățile noastre principale vor fi maximizarea generării de numerar din activitățile noastre de bază, creșterea afacerilor în domeniul chimiei, transformarea OMV Petrom într-un lider al tranziției energetice în Sud-Estul Europei și transformarea OMV într-un pionier în domeniul energiei geotermale, combustibililor sustenabil pentru aviație și reciclării", a declarat directorul general de la OMV, Alfred Stern, citat într-un comunicat de presă.

În ceea ce privește România, una dintre componentele centrale ale strategiei energetice a grupului OMV este proiectul Neptun Deep din Marea Neagră. Potrivit grupului austriac, peste 90% din cheltuielile de capital pentru acest proiect au fost contractate. Procesul de obținere a autorizațiilor este în derulare, activitățile de foraj vor începe în 2025 și primele cantități de gaze sunt așteptate să fie livrate în 2027.

Norvegia a descoperit cel mai mare zăcământ de metale rare din Europa CITEȘTE ȘI Norvegia a descoperit cel mai mare zăcământ de metale rare din Europa

"De asemenea, România va juca un rol cheie în strategia OMV privind energia regenerabilă. România este a șasea cea mai populată țară din UE, una dintre țările cu cel mai puternic ritm de creștere a PIB-ului, și are condiții de soare și vânt favorabile. OMV Petrom, care are deja o poziție puternică în mixul național de producție a energiei, va continua să investească în energie regenerabilă precum energie eoliană și fotovoltaică, susținut de finanțarea UE disponibilă", se precizează într-un document publicat pe site-ul OMV.

Grupul OMV a avut venituri de 39 de miliarde de euro în 2023 și are o forță de muncă de aproximativ 20.600 de angajați la nivel mondial. Cel mai mare acționar la OMV este Guvernul austriac.

Potrivit datelor publicate pe Bursa de la București, la 30 iunie 2023, OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deținea 51,1568% din acțiunile OMV Petrom iar statul român, prin Ministerul Energiei, 20,6980%. 

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom
energie