Noul scenariu de plafonare: actuala schemă prelungită 1 an la gaze și minimum 3 luni la electricitate

Energie   
Noul scenariu de plafonare: actuala schemă prelungită 1 an la gaze și minimum 3 luni la electricitate

Scenariul discutat în acest moment în Guvern este ca actuala schemă de plafonare a prețurilor să fie prelungită încă un an, până în aprilie 2026, pentru gaze și să continue cel puțin 3 luni la energie electrică, au declarat surse guvernamentale, citate de G4Media.

Un grup de lucru constituit la nivelul Guvernului din reprezentanți ai mai multor ministere lucrează în prezent la un mecanism de protejare, în continuare, a consumatorilor vulnerabili odată cu încheierea actualei scheme de plafonare a prețurilor la energie și gaze, au declarat anterior reprezentanți ai Ministerului Finanțelor.

Urmărește-ne și pe Google News
Ministrul Energiei: Ne-am propus să trecem iarna cu gazul din producția proprie CITEȘTE ȘI Ministrul Energiei: Ne-am propus să trecem iarna cu gazul din producția proprie

Până în prezent nu au fost luate decizii, însă a fost lăsat spațiu în buget în acest scop, pentru a fi acoperite eventualele cheltuieli odată cu definitivarea noului mecanism, era relatat.

Potrivit acestora, actuala schemă de plafonare a prețurilor în energie este finanțată pentru datoriile înregistrate la acest moment și a fost realizată și o periodizare care să ia în calcul și sume care ar mai urma să ajungă la plată.

Finanțarea pentru plata datoriilor către companii este asigurată cel puțin până la rectificarea bugetară care ar putea avea loc în vară.

Ministerul Finanțelor va sprijini primăriile cu un serviciu de colectare a banilor numerar - Există o ofertă a Poștei și mai este și varianta prin sistemul bancar. Am putea vedea și o aplicație pentru plata amenzilor CITEȘTE ȘI Ministerul Finanțelor va sprijini primăriile cu un serviciu de colectare a banilor numerar - Există o ofertă a Poștei și mai este și varianta prin sistemul bancar. Am putea vedea și o aplicație pentru plata amenzilor

Ministerul Energiei a transmis anterior că scenariul de bază este prelungirea actualului sistem de plafonare a prețurilor la energie și gaze

Scenariul de bază al Guvernului și al coaliției de guvernare rămâne prelungirea actualului sistem de plafonare a prețurilor la energie și gaze dincolo de data de 31 martie, ″pentru o perioadă determinată″, a transmis Ministerul Energiei.

Instituția a reacționat astfel la declarația președintelui Blocului Național Sindical, Dumitru Costin, care transmisese însă că sindicatele au fost anunțate la reuniunea Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, de la Palatul Victoria, că actuala formă a plafonării nu va fi prelungită după 31 martie, urmând să fie înlocuită cu o schemă de sprijinire doar a consumatorilor vulnerabili, prin ajutoare date direct de la bugetul de stat, în funcție de veniturile gospodăriilor.

″Schema de compensare-plafonare pentru prețurile la energie se află în atenția Guvernului și a Coaliției de guvernare. Preocuparea noastră este de a găsi cele mai bune soluții pentru a proteja consumatorii. Scenariul de bază rămâne prelungirea actualei scheme pentru o perioadă determinată, în contextul regional instabil și al creșterii prețului gazului pe piețele internaționale. Urmărim și măsuri de creștere a lichidității pe piață, pe termen scurt, pentru a evita creșterile artificiale de preț.

Având în vedere importanța acestui subiect, care include atât schema de plafonare, cât și bugetul aferent, sunt necesare analize responsabile, care să fundamenteze decizia finală.  Orice speculație făcută înainte de adoptarea unei decizii oficiale la nivel guvernamental nu are fundament″, a comunicat Ministerul Energiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
plafonare preturi energie gaze
consumatori vulnerabili