Noua Lege offshore riscă deja să fie ...neconstituțională

Noua Lege offshore riscă deja să fie ...neconstituțională
scris 28 apr 2022

Proiectul de modificare a Legii privind operațiunile petroliere offshore asumat de actuala coaliție de guvernare și aflat pe circuitul parlamentar în procedură de urgență conține o prevedere care riscă să contravină Constituției, relevă avizul favorabil, dar cu observații, al Consiliului Legislativ asupra draftului de act normativ.

"6. La pct.3, în ceea ce privește textul preconizat pentru art. 18, semnalăm că, prin expresia <Titularilor de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore și/sau onshore de adâncime aflate în curs de executare la data de 1 ianuarie 2022 li se aplică, pe toată perioada derulării acestora, regimul de redevențe și regimul fiscal specific aplicabil activităților de explorare, dezvoltare, exploatare și abandonare, existente la data de 1 ianuarie 2023>, norma dobândește caracter de retroactivitate, prin aceasta aducându-se atingere dispozițiilor art. 15 alin. (2) din Constituția României, republicată. Totodată, semnalăm că în actuala formulare, chiar și după o eventuală modificare a datei de 1 ianuarie 2022, norma redată supra nu este suficient de clară, putând genera dificultăți în aplicare. Prin urmare, se impune revederea acesteia", se menționează în avizul consultativ al instituției, analizat de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Premieră în ultimii 6 ani: Împrumuturile firmelor depășesc creditele populației. Creditul privat și-a accelerat creșterea în martie. Depozitele, în scădere CITEȘTE ȘI Premieră în ultimii 6 ani: Împrumuturile firmelor depășesc creditele populației. Creditul privat și-a accelerat creșterea în martie. Depozitele, în scădere
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Consiliul Legislativ mai atrage atenția și asupra neclarității prevederilor potrivit cărora, "În vederea protejării siguranței energetice a României, contractele bilaterale de tranzacționare a cantităților de gaze exploatate din perimetrele reglementate de prezenta lege vor fi notificate spre avizare Autorității Naționale de Reglementare a Energiei", iar pentru aceste contract, "Statul Român prin Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale - ANRSPS va avea drept de preemțiune pentru achiziționarea cantităților de gaze ce urmează a fi tranzacționate, în condițiile contractuale negociate de către cei doi operatori economici".

"(…) precizăm că expresia <în condițiile contractuale negociate de către cei doi operatori economici> nu este suficient de clară, prin textul acestui alineat inițiatorii vizând instituirea unui drept de preempțiune în favoarea statului român. Ca urmare, este necesară reformularea textului propus (...)", spune Consiliul Legislativ.

ANAF vrea să execute silit imperiul de băuturi al fraților Micula. Istoria cazului Micula vs statul român CITEȘTE ȘI ANAF vrea să execute silit imperiul de băuturi al fraților Micula. Istoria cazului Micula vs statul român

Acesta a criticat și formularea conform căreia "Agenția Națională pentru Resurse Minerale și titularii de acorduri petroliere pot încheia acte adiționale la acordurile petroliere referitoare la perimetre petroliere reglementate de prezenta lege, aflate în curs de executare la data de 1 ianuarie 2022, pentru a reflecta la nivel contractual" principalele modificări la lege, în principal pe cele de natură fiscală.

"13. La pct. 10, cu privire la modificarea preconizată pentru art. 34 din actul normativ de bază, se impune revederea și reanalizarea normei propuse, având în vedere că aceasta lasă la latitudinea părților contractante, respectiv Agenția Națională pentru Resurse Minerale și titularii de acorduri petroliere, să semneze sau nu acte adiționale la contractele în derulare, în vederea conformării cu dispozițiile art.18-21, modificate prin prezenta propunere, ceea ce ar putea conduce la diferențe de tratament contractual între titularii de acorduri petroliere. În plus față de cele arătate supra, este de analizat dacă acordurile petroliere în derulare la data invocată, fiind contracte guvernate de legea română, ar trebui considerate ca fiind modificate de jure, în lumina existenței unor prevederi normative imperative, fără să fie necesară încheierea unor acte adiționale", se afirmă în aviz.

VIDEO Celebra masă lungă a lui Putin se întoarce. Cine a fabricat-o CITEȘTE ȘI VIDEO Celebra masă lungă a lui Putin se întoarce. Cine a fabricat-o

Tot acolo se mai atrage atenția că în proiect se face referire în două rânduri la un articol din Legea offshore care a fost abrogat încă din 2020.

În baza procedurii de urgență, parlamentarii pot depune amendamente la proiectul de lege până pe 11 mai, iar Comisiile senatoriale sesizate în fond (de Buget și Energie) au deadline de elaborare și depunere a raportului pentru plen pe 17 mai.

OMV Petrom a condiționat adoptarea deciziei finale de investiție în proiectul de exploatare de gaze naturale offshore Neptun Deep din Marea Neagră, la care compania este partener egal cu producătorul român de stat Romgaz, de modificarea Legii offshore, iar Black Sea Oil&Gas, operatorul și principalul concesionar al proiectului offshore Midia, unde debutul producției este așteptat la jumătatea anului, a atenționat cu demararea unei proceduri de arbitraj internațional împotriva României în cazul nemodificării legii.

viewscnt
Afla mai multe despre
legea offshore
fiscalitate gaze marea neagra
impozit venituri suplimentare offshore
redevente gaze naturale