Mesajul pentru România al companiei ungare MVM, care vrea să preia E.ON Energie. Ministerul Energiei a cerut blocarea acuzând inclusiv legături cu Rusia

Energie   
Mesajul pentru România al companiei ungare MVM, care vrea să preia E.ON Energie. Ministerul Energiei a cerut blocarea acuzând inclusiv legături cu Rusia

CEO-ul grupului maghiar MVM, Károly Mátrai, spune că se așteaptă în continuare ca tranzacția de preluare a E.ON Energie România să fie finalizată, chiar în această vară.

VEZI AICI ȘI ULTIMA ORĂ E.ON Energie România, aflată în vizorul ungurilor de la MVM, câștigă un meci cu statul român la Curtea Constituțională, după ce a fost acuzată de manipularea pieței

"În decembrie 2024, MVM a semnat un contract pentru E.ON Energie. Aș dori să subliniez faptul că aceasta este practic angajată în activități de retail în România și furnizează diverse soluții de eficiență energetică participanților la piața de retail. Piața de retail funcționează cu 66 de jucători în România, așa că nu cred că, dacă MVM ar deține o majoritate în aceste companii, ar reprezenta un risc pentru întreaga piață.

Urmărește-ne și pe Google News
CONFIRMARE FOTO Raiffeisen Digital Bank, abia lansată, închide în România. Mesaj către clienți CITEȘTE ȘI CONFIRMARE FOTO Raiffeisen Digital Bank, abia lansată, închide în România. Mesaj către clienți

În domeniul livrărilor de gaze, aproximativ 35-40% dintre clienții de astăzi au E.ON Energie România, iar compania are o cotă de piață de aproximativ 10% pe piața energiei electrice, ceea ce ar însemna o poziție de piață foarte similară cu cea a noastră acum în Republica Cehă.

Cu aspectul de retail al MVM, putem crea sinergii noi în România, beneficiind în principal de experiența noastră cuprinzătoare dobândită din serviciile noastre de retail și corporative din Ungaria. Acest lucru va facilita dezvoltarea pieței românești.

Ce se referă la securitatea aprovizionării: alimentarea cu gaze rusești este legată în primul rând de securitatea energetică a Ungariei din punctul nostru de vedere.

Lidl se extinde în România CITEȘTE ȘI Lidl se extinde în România


România se află într-o situație specială, deoarece are resurse importante de gaze naturale și cred că nu ar fi practic să ducă "apa în mare". Nu avem nicio intenție să vindem altora companii românești, întrucât strategia noastră spune că ne dorim să fim o companie dominantă în regiune, iar această achiziție se potrivește perfect cu acest obiectiv.

Acum, pe de o parte, așteptăm aprobarea Autorității Române pentru Concurență și, pe de altă parte, a Comisiei pentru Investiții Străine și vom avea nevoie și de o aprobare din partea Comisiei Europene. Pe baza acestui fapt, ne așteptăm ca, cel mai devreme, toate aprobările să fie disponibile spre sfârșitul celui de-al doilea trimestru al acestui an.

În mod optim, putem închide tranzacția în vară, dar în cazul oricărei discrepanțe, putem gestiona un calendar flexibil", spune acesta într-un interviu pentru Portofolio.

Întrebat dacă asta înseamnă că scopul nu este să inunde România - care se așteaptă să devină exportator net - cu gaze rusești și nici să blocheze capacitatea prin interconectorul maghiar-român pentru ca românii să nu poată scoate din țară gazul pe care vor să-l producă, CEO-ul a răspuns: "Sursele locale sunt întotdeauna cele mai ieftine. Acest lucru este valabil pentru electricitate și este valabil și pentru gazul natural, așa că transportul gazului rusesc în România ne-ar impune costuri enorme de transport.

Întrucât propria noastră sursă este întotdeauna cea mai ieftină, dacă și când primim aprobarea tranzacției, ne-am dori să aprovizionăm filiala noastră din România în principal bazându-ne pe surse locale de gaze".

În ianuarie, Ministerul Energiei a sesizat Comisia pentru Examinarea Investițiilor Străine Directe (CEISD) în legătură cu tranzacția prin care compania de stat ungară MVM Group intenționează să achiziționeze divizia de furnizare gaze și energie electrică a E.ON Energie România, anunțând, că, în urma unei analize riguroase, a identificat inclusiv legături cu Rusia.

Oferta depusă de compania ungară de stat MVM pentru cumpărarea furnizorului de energie E.ON România este deja în curs de revizuire după ce au apărut suspiciuni privind motivele din spatele ofertei considerate "umflate", inclusiv unele temeri de influență rusă, transmite ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, citat de Financial Times.

MVM este controlată de guvernul Viktor Orban.

Grupul energetic de stat maghiar MVM a depășit recent alte companii interesate de achiziționarea rețelei românești de distribuție a gazelor și electricității deținute de compania germană E.ON.

VIDEO Acționarul majoritar al complexului Therme din Balotești intră pe piața românească incipientă a centralelor ″virtuale″ de energie CITEȘTE ȘI VIDEO Acționarul majoritar al complexului Therme din Balotești intră pe piața românească incipientă a centralelor ″virtuale″ de energie

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat pentru Financial Times că preluarea ar putea fi blocată din motive de securitate, într-o mișcare similară cu cea a Spaniei de anul trecut, când Madridul a oprit o fuziune feroviară cu o companie maghiară în parte din cauza legăturilor acesteia cu Rusia, scrie G4Media.ro.

„Am văzut precedente în Spania, unde o tranzacție implicând entitatea maghiară a fost respinsă de un comitet similar celui român”, a declarat Burduja. „Va trebui să luăm în considerare toate acestea atunci pentru a ajunge la o decizie”.

E.ON Energie România deservește milioane de clienți români cu energie electrică și gaze, cu o cotă de piață care se apropie de 50%, a spus el.

MVM este a doua cea mai mare companie din Ungaria după venituri și a fost principalul importator de gaze rusești în Ungaria. De asemenea, aceasta operează o centrală nucleară de concepție rusească în Ungaria, care este în curs de extindere sub egida Rosatom, gigantul nuclear de stat al Moscovei.

Compania maghiară s-a oferit să plătească până la 200 de milioane de euro pentru pachetul majoritar de acțiuni la E.ON Energie, pe care Burduja l-a estimat la cel mult 50 de milioane de euro. Oferta a fost mult mai mare decât ceea ce erau dispuși să plătească concurenții, printre care și două companii energetice românești deținute de stat.

EXCLUSIV Germania vinde fosta Gazprom România, anterior cel mai mare importator local de gaze rusești CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Germania vinde fosta Gazprom România, anterior cel mai mare importator local de gaze rusești

Burduja a declarat că serviciile de informații vor contribui la evaluarea riscului preluării E,=.ON Energie de către MVM. Valoarea tranzacției va fi analizată … și implicațiile potențiale pe piața energiei”, a spus el. „Vom investiga în continuare, probabil solicitând și un punct de vedere din partea instituției de securitate națională”.

„Nu vom permite gazului rusesc să intre în țară”, a declarat Burduja, adăugând că România vrea să își exploateze propriile resurse de gaze naturale și să cumpere livrări suplimentare pe piața spot.

În decembrie, premierul Viktor Orbán a declarat pentru Financial Times, după ce a discutat despre acordul MVM cu premierul român Marcel Ciolacu, că există „probleme nerezolvate” care mai trebuie rezolvate. „Premierul român a ridicat aceste probleme și a cerut … să înființăm un grup de lucru comun pentru a calma pe toată lumea și a face totul transparent”, a declarat Orbán, lăsând fără răspuns alte întrebări privind implicarea Rusiei în afacere.

Compania ungară MVM, cu capital majoritar de stat, a anunțat în 16 decembrie că a ajuns la un acord pentru a cumpăra divizia de furnizare de gaze și energie electrică a E.ON din România. Romgaz și OMV Petrom au fost și ele interesate de cumpărarea diviziei de furnizare E.ON.

EXCLUSIV Safety Broker, liderul pieței de profil, l-a recrutat pe fostul șef al vânzărilor Asirom CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Safety Broker, liderul pieței de profil, l-a recrutat pe fostul șef al vânzărilor Asirom

Conform acordului, MVM Group va achiziționa participația de 68% a E.ON în E.ON Energie România, precum și participația de 98% în E.ON Asist Complet.

Tranzacția este preconizată să se încheie în prima jumătate a anului 2025.

E.ON Energie România, membră a Grupului german E.ON, este unul dintre cei mai mari furnizori de gaze și electricitate din România, cu un portofoliu de circa 3,4 milioane clienți. E.ON Asist Complet este o companie regională de servicii care furnizează servicii precum instalarea și întreținerea hardware.

viewscnt
Afla mai multe despre
eon românia
ungaria
mvm