Tribunalul București a decis să oblige RADET la plata a aproape 1,5 miliarde lei către Electrocentrale București, reprezentând datorii istorice ale regiei de termoficare din Capitală pentru energia termică furnizată de ELCEN către RADET în perioada mai 2013 – decembrie 2014.
Instanța a respins, totodată, cererea ELCEN de obligare a RADET la plata de dobânzi de întârziere pentru suma respectivă. Decizia nu este definitivă, RADET având la dispoziție 10 zile pentru a cere anularea acesteia.
"Admite în parte cererea de emitere a ordonanței de plată. Obligă debitoarea să plătească creditoarei, în termen de 20 de zile de la comunicarea ordonanței de plată, suma de 1.492.578.509,54 lei reprezentând contravaloare energie termică furnizată în perioada 10.05.2013 - decembrie 2014. Respinge capătul de cerere de obligare a pârâtei la plata dobânzilor contractuale de întârziere. Obligă debitoarea să plătească creditoarei cheltuieli de judecată în sumă de 200 lei. Cu drept de cerere în anulare pentru debitoare, în 10 zile de la comunicare", se arată în decizia Tribunalului București.
CITEȘTE ȘI ANRE a încheiat controlul început anul trecut la CEZ: amendă 500.000 lei pentru facturi în avansDin cauza faptului că Primăria Capitalei are restanțe mari la achitarea către RADET a subvențiilor la prețul gigacaloriei livrate populației, RADET a acumulat în timp față de ELCEN datorii totale de aproape 3,6 miliarde lei, inclusiv dobânzi și penalități de întârziere.
ELCEN a convocat, de altfel, o AGA pe 25 ianuarie 2016 pentru a aproba contractarea serviciilor unei case de avocatură în scopul de a da în judecată Primăria Capitalei pentru neachitarea subvențiilor, dar și angajarea unui consultant pentru soluționarea blocajului financiar dintre ELCEN și RADET și a problemei alimentării cu energie termică a Bucureștiului.
"Vrem ca Primăria Capitalei să garanteze plata datoriilor RADET față de ELCEN. Cum s-ar spune, am hotărât să punem piciorul în prag. Vrem ca Primăria să fie terț garant pentru restanțele RADET", declara, pe 16 decembrie 2015, pentru Profit.ro, CEO-ul ELCEN, Marcel Nicolaescu. Acesta mai arăta că doar principalul datoriei RADET față de ELCEN, pentru energia termică livrată și neplătită, se ridică la circa 2,5 miliarde lei.
"În 2008 s-a semnat convenție de eșalonare a datoriilor RADET față de ELCEN, care prevedea plata a câte 250 milioane lei pe an. Au plătit până în 2011, după care n-au mai plătit", preciza șeful ELCEN.
CITEȘTE ȘI Decizia de listare la Bursă a Societății Naționale a Sării a fost amânatăPe de altă parte, RADET a dat recent în judecată Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), dar și Guvernul, reclamând modul de stabilire a prețului reglementat al energiei termice livrate RADET de către ELCEN.
"Modul în care a fost stabilit prețul reglementat de livrare a energiei termice la ELCEN ne este total defavorabil. Practic, este vorba de o subvenție încrucișată, costurile de producere a energiei electrice sunt descărcate pe prețul de livrare a energiei termice pentru RADET, ceea ce este ilegal", declara săptămâna trecută, pentru Profit.ro, directorul general al RADET, Valentin Vițalariu.
Mai precis, este vorba de alocarea costurilor comune ale cogenerării pe cele două rezultante ale acesteia, energia electrică și energia termică. Suspiciunea este că sunt "umflate" costurile energiei termice, care este livrată la preț fix reglementat de ANRE cu obligativitatea acoperirii tuturor costurilor, pentru a se reduce prețul de cost al energiei electrice, oricum subvenționat de consumatori prin contribuția de cogenerare, astfel încât aceasta să aibă un preț de vânzare mai atractiv pe piețele concurențiale administrate de bursa OPCOM.
Nu este pentru prima oară când RADET acuză ELCEN și ANRE de subvenționare încrucișată a producției de energie electrică prin prețul energiei termice, atât producătorul de agent termic, cât și instituția de reglementare respingând de fiecare dată acuzațiile.